ΕΛΛΑΔΑ

Εργασία: Ποια είναι η πόλη με το φθηνό ενοίκιο που επιλέγουν οι εργαζόμενοι από απόσταση

Ονειρεύεστε μια επαγγελματική ζωή που σας επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασία; Αυτό που πρέπει να γνωρίζεται είναι πως ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής και εργασίας συνεπάγεται ένα κόστος που δεν είναι το ίδιο σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για εξ αποστάσεως εργαζόμενους ήταν ανεβασμένη, αλλά η πανδημία του κοροναϊού έδωσε μια ώθηση τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει έναν «εργασιακό σεισμό». Οι εργοδότες πλέον αντιλαμβάνονται τα θετικά (ιδιαίτερα την δραστική μείωση του κόστους) και προσφέρουν ολοένα και περισσότερες θέσεις οι οποίες δεν απαιτούν φυσική παρουσία.

Οι «ψηφιακοί νομάδες», όπως αποκαλούνται στην αγορά εργασίας, δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στο εξωτερικό αφού και στην Ελλάδα μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός τους, με την Αθήνα να είναι σύμφωνα με τα στοιχεία μία από τις πόλεις στις οποίες ένας τέτοιος εργαζόμενος μπορεί να βρει στέγη (που είναι και επαγγελματική) σε ανεκτά επίπεδα μισθωμάτων.

Οι περισσότεροι από τους ψηφιακού νομάδες ανήκουν σε αυτό που συνήθως περιγράφεται ως η «δημιουργική τάξη» (creative class). Με τον τρόπο αυτό περιγράφεται ένα σύνολο ανθρώπων σε ανθρώπους που εργάζονται σε θέσεις διανοητικής εργασίας,  σε ένα φάσμα από χώρους, από τα δημιουργικά τμήματα και τα τμήματα μάρκετινγκ των επιχειρήσεων, μέχρι τις βιομηχανίες του πολιτισμού, μέχρι την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου ή τις διάφορες παραλλαγές ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Η Ελλάδα, χώρα σχετικά χαμηλού κόστους ως προς τη διαμονή, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε προορισμό για ψηφιακούς νομάδες. Μάλιστα, το γεγονός ότι σε πρώτη φάση η χώρα δεν επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία την κατέστησε ελκυστικό προορισμό. Η Αθήνα κατατάσσεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας, ανάμεσα σε 37 πόλεις, με την μέση τιμή ενοικίασης μιας γκαρσονιέρας σε digital nomad να βρίσκεται στα 490 ευρώ το μήνα.

Ποσό βέβαια καθόλου μικρό, αλλά σίγουρα ελάχιστο μπροστά στα 2.133 ευρώ το μήνα που είναι η μέση τιμή ενοικίου στο Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Στον αντίποδα συναντάμε για πόλη πολύ κοντά σε εμάς και συγκεκριμένα στην γειτονική Τουρκία. Ωστόσο δεν είναι η Κωνσταντινούπολη, όπως ίσως θα μάντευε κανείς, αλλά η πρωτεύουσα Άγκυρα στην οποία το μέσο κόστος για μια γκαρσονιέρα που απευθύνεται σε ψηφιακούς νομάδες φτάνει μόλις στα 250 ευρώ. Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνουν η Μπογκοτά στην Κολομβία και το Σαντιάγκο στην Χιλή.

hlektragr

Recent Posts

Επιμελητήριο Κορινθίας : Πρόσκληση Συμμετοχής Επιχειρήσεων στην Έκθεση Κορινθιακών Προϊόντων

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην Έκθεση και Γευσιγνωσία Κορινθιακών Προϊόντων, στο πλάισιο…

45 λεπτά ago

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ναρκωτικά στην Αρκαδία

 Συνελήφθησαν στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, -2-17χρονοι ημεδαποί, σε βάρος των οποίων…

2 ώρες ago

Στο έργο της παραλιακής γέφυρας στον ποταμό Κύριλλο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής

Το έργο της επισκευής και αποκατάστασης της παραλιακής γέφυρας στον ποταμό Κύριλλο στο Κιάτο του…

2 ώρες ago

Παπαφλέσσεια 2024 | Δημήτρης Πτωχός: «Δίνουμε ώθηση στον κλασικό αθλητισμό, ενισχύοντας και τον αθλητικό τουρισμό»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διεξαχθεί η Διεθνής Συνάντηση Στίβου «Παπαφλέσσεια 2024» στην…

2 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -10- άτομα Στο πλαίσιο…

2 ώρες ago

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο

Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης…

2 ώρες ago