ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: «Μικροί θρίαμβοι» για την Ελλάδα – 7 πρόσωπα που η εκλογή τους ευνοεί τη χώρα

Ενδιάμεσες εκλογές: Μπορεί το «ντέρμπι» για την πλειοψηφία στην Γερουσία των ΗΠΑ να συνεχίζεται, ωστόσο η εικόνα που έχει ήδη διαμορφωθεί τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία αν μη τι άλλο προκαλεί αισιοδοξία για τις ελληνικές υποθέσεις. Τόσο μέσα από το κόμμα των Δημοκρατικών του προέδρου Μπάιντεν, όσο και μέσα από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που οριακά κέρδισε την πλειοψηφία στην κάτω Βουλή, οι «φωνές» υπέρ της Ελλάδας, που εξασφάλισαν την ψήφο των Αμερικανών, είναι πολλές και σημαντικές.

Αυτά είναι τα πρόσωπα, η εκλογή των οποίων αποτελεί μια «μικρή νίκη» για την Ελλάδα:

Τζον Φέτερμαν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τη μάχη της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια, επικρατώντας έναντι του τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ, εξασφαλίζοντας το 50,7% των ψήφων. Ο πρώην «πιο κουλ δήμαρχος των ΗΠΑ» Τζον Φέτερμαν γεννήθηκε το 1969 στην Πενσιλβάνια σε μια μεσοαστική οικογένεια και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του «χωρίς δυσκολίες», όπως έχει και ο ίδιος παραδεχθεί. Σπούδασε χρηματοοικονομικά στο Κολλέγιο Ολμπράιτ στην Πενσυλβάνια, λαμβάνοντας πτυχίο το 1991 και έπειτα προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και τη δημόσια πολιτική, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1999.

Από το 2001, ο Φέτερμαν είχε μετακομίσει στο Μπράντοκ της Πενσιλβάνια, μια «λαϊκή» περιοχή στα προάστια του Πίτσμπεργκ, όπου βοήθησε πολλούς νέους με οικονομικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το 2005, ο «κουλ» και αντισυμβατικός Φέτερμαν, με ύψος 2,03 μέτρων και ένα σώμα γεμάτο τατουάζ, εξελέγη δήμαρχος του Μπράντοκ.

Κατά τη δεκατετραετή δημαρχία του, ο Φέτερμαν κατάφερε να δημιουργήσει κοινοτικά κέντρα, να επιδιορθώσει και να αναπτύξει τα κατεστραμμένα κτήρια της πόλης, να προσφέρει δωρεάν κατοικίες προς ενοικίαση, να ενεργοποιήσει την οικονομία της, να δημιουργήσει προγράμματα που προωθούν την εκπαίδευση και τις τέχνες, προσελκύοντας νέους καλλιτέχνες από όλη τη χώρα, καθώς και να αναπτύξει μια πρωτότυπη βιολογική αγροτική μονάδα στην περιοχή.

Ο Φέτερμαν τράβηξε την προσοχή σε πανεθνικό επίπεδο, όταν υλοποίησε την υπόσχεσή του ότι για κάθε δολοφονία που θα συμβαίνει στο Μπράντοκ, θα κάνει τατουάζ με τον αντίστοιχο ταχυδρομικό κώδικα – όπως επίσης και όταν αγόρασε μια παλιά αποθήκη αξίας 2.000$, στην οποία μετακόμισε. Το 2010, συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον ουρανοξύστη «U.S. Steel Tower», διαμαρτυρόμενος για το αμφιλεγόμενο επικείμενο κλείσιμο ενός νοσοκομείου στο Πίτσμπεργκ.

Το 2016, ο Φέτερμαν απέτυχε – κυρίως λόγω έλλειψης κεφαλαίου – να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για να «κατέβει» ως υποψήφιος γερουσιαστής στην Πενσιλβάνια, αλλά το 2018 κατάφερε να εκλεγεί αντικυβερνήτης στην πολιτεία της καταγωγής του.

Μεχμέτ Οζ

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ο Φέτερμαν εκλέγεται στη Γερουσία των ΗΠΑ επικρατώντας επί του τουρκικής καταγωγής «τηλεγιατρού» Μεχμέτ Οζ.

Ο «dr. Oz» από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι γνωστό πως διατηρεί στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια συνέντευξη σε τουρκόγλωσσο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Οζ ομολόγησε πως είχε συναντήσει «τον ηγέτη μας στην Τουρκία» για να συζητήσουν «πώς μπορώ να βοηθήσω την Τουρκία, ως εκπρόσωπος». Ο Μεχμέτ Οζ έχασε τις εκλογές για τη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική του καμπάνια ήταν μια από τις πιο δαπανηρές στην ιστορία.

Γκας Μπιλιράκης

Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων επανεξελέγη εύκολα στη Φλόριντα.

Με καταγωγή από την Κάλυμνο και γιος του ομογενούς πρώην ομοσπονδιακού Ρεπουμπλικανού βουλευτή Μάικλ Μπιλιράκη, ο 60χρονος δικηγόρος Γκας (Κωνσταντίνος) Μπιλιράκης είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Ομογένειας και των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα.

Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που μιλάει για τον Έλληνα πολιτικό με θερμά λόγια. «Ο Γκας Μπιλιράκης έχει την πλήρη έγκριση και αποδοχή μου», έχει πει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός αποφοίτησε από το ομογενειακό λύκειο του Τάρπον Σπρινγκς, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε ως δικηγόρος στην Τάμπα. Εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κάθε χρόνο από το 2007, ενώ νωρίτερα είχε υπηρετήσει ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Φλόριντα για 8 χρόνια.

Στην προεκλογική μάχη έχει ριχτεί με σύνθημα το «Gus is for us» («Ο Γκας είναι για εμάς»), ενώ, όπως είχε πει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, στόχος του είναι να συνεχίσει τον αγώνα του για την προστασία της Ελλάδας και της Κύπρου από τους τσαμπουκάδες του Ερντογάν. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για να επιτύχω αυτές τις ηθικές προσταγές και να συνεχίσω να πιέζω την κυβέρνηση Μπάιντεν να προστατεύσει την Ελλάδα και την Κύπρο, τους ακλόνητους και σταθερούς συμμάχους μας, από τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα», τονίσει ο κ. Μπιλιράκης.

Νικόλ Μαλλιωτάκις

Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων επανεξελέγη χωρίς προβλήματα στην 11η περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Η Νικόλ Μαλλιωτάκις γεννήθηκε το 1980 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Στέιτεν Άιλαντ.Ο πατέρας της, Γιώργος Μαλλιωτάκης, είναι Έλληνας ενώ η μητέρα της, Βέρα, είναι Κουβανή. Βαπτίστηκε και μεγάλωσε ως Ορθόδοξη Χριστιανή.

Το 2010, η Μαλλιωτάκις πέτυχε να εκλεγεί πολιτειακή βουλευτής στην Νέα Υόρκη, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2021, το 2014, το 2016 και το 2018. Το 2017 η Μαλλιωτάκις υπήρξε υποψήφια δήμαρχος Νέας Υόρκης. Η ελληνικής καταγωγής πολιτικός πέτυχε να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά το 2020, θέση στην οποία επανεκλέγεται στις «ενδιάμεσες» του 2022.

Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ

Ρόμπερτ Μενέντεζ (σε πρώτο πλάνο) και ο γιος του Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ

Ο 37χρονος γιος του γνωστού φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εξελέγη βουλευτής με τους Δημοκρατικούς στην 8η περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ. Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Μενέντεζ Τζούνιορ έλαβε το χρίσμα του κόμματος μετά την αποχώρηση του βουλευτή του Νιου Τζέρσεϊ Άλμπιο Σάιρς, ο οποίος στήριξε τον «τζούνιορ» στην προεκλογική του καμπάνια.

Ο Μενέντεζ ο πρεσβύτερος είχε ορθώσει πολλές φορές το ανάστημά του ως γερουσιαστής, για να υποστηρίξει τις διπλωματικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα της Τουρκίας. Στην κοινότητα των Λατίνων, ο κουβανικής καταγωγής πολιτικός θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής της αναθεώρησης των νόμων για τη μετανάστευση και της βοήθειας των νέων κατοίκων να αποκτήσουν υπηκοότητα και είχε κερδίσει καθοριστικές νίκες στις τρεις τελευταίες γενικές εκλογές. Η ελληνική κοινότητα της Αμερικής θεωρεί και ελπίζει πως και ο υιός Μενέντεζ θα ακολουθήσει στα «χνάρια» του πατέρα του.

Κρις Πάπας

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών εξασφάλισε την επανεκλογή του στο Νιου Χάμσαϊρ. Ο 32χρονος πολιτικός θεωρείται ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2018. Είναι το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο μέλος του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, για την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, ενώ εκτιμάται ότι αυτή η εκλογική μάχη είναι γι’ αυτόν δυσκολότερη από την προηγούμενη.

Τζον Σαρμπάνης

Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Δημοκρατικών επανεξελέγη στο Μέριλαντ. Ο Σαρμπάνης «ρίχτηκε» στην πολιτική αρένα το 2007, χρονιά που αποσύρθηκε από την πολιτική ο πατέρας του, ο δημοφιλής γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης. Ο Τζον Σαρμπάνης είχε προηγουμένως εργαστεί στο Μέριλαντ, όπου πολιτεύεται, ως επαρχιακός δικαστής.

Ντίνα Τάιτους

Η βουλευτής των Δημοκρατικών, ως φαίνεται, εξασφαλίζει την επανεκλογή της στην 1η περιφέρεια της Νεβάδα. Η 72χρονη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών εκλέγεται στη Γερουσία της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2008, με ένα διάλειμμα την περίοδο 2011-2013. Ελληνοαμερικανίδα από την πλευρά τις μητέρας της, θεωρείται δυνατό χαρτί των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Νεβάδα.

 

Μερικά ακόμη πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν:

Κρις βαν Χόλεν: Ηχηρή φωνή υπέρ των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, o Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν επανεξελέγη βουλευτής στο Μέριλαντ.

Αλέξης Γιαννούλιας: Ο πολιτικός των Δημοκρατικών εξελέγη υπουργός Εσωτερικών στο Ιλινόι.

Γκάβιν Νιούσομ: Ο Δημοκρατικός πολιτικός επανεξελέγη κυβερνήτης στην Καλιφόρνια. Εάν διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2024 (ως το αντίπαλο δέος στον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις), τότε τη θέση του στο κυβερνείο θα πάρει η σημερινή αντικυβερνήτρια Ελένη Κουναλάκις που επίσης επανεξελέγη.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

15 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

16 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

16 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

17 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

17 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

17 ώρες ago