ΕΛΛΑΔΑ

Μπήκαμε στην νέα Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Από το φαρδύ πεζοδρόμιο της Ερμού μπορείς να θαυμάσεις την επιβλητική της πρόσοψη. Από τη Βασιλέως Ηρακλείου, αν παρατηρήσεις καλύτερα τον τοίχο θα δεις σκόρπιες τρύπες – μια σκοτεινή θύμηση του πολέμου. Από την Κομνηνών, το κτήριο συνδέεται με ένα αόρατο νήμα με το Εβραϊκό Μουσείο. Με επτά εισόδους από αυτούς τους τρεις δρόμους, η Αγορά Μοδιάνο δίνει στους επισκέπτες της την ελευθερία να επιλέξουν από πού θα την προσεγγίσουν, ανακαλύπτοντας έτσι κάθε φορά κι ένα διαφορετικό κομμάτι της. Σύντομα, 75 καταστήματα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, διαμορφώνοντας έτσι ένα food market ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έναν χώρο ποιοτικής διασκέδασης.

Οι εργασίες φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους και το όνειρο των Σάμι Φάις και Χασδάι Καπόν, παίρνει πλέον σάρκα και οστά μετά από έξι χρόνια. Τον Ιούλιο του 2017, η Αγορά πέρασε επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Φάις, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα, είναι σχεδόν έτοιμη να παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και να γράψει ένα νέο κεφάλαιο, εκατό χρόνια μετά τη δημιουργία της από τον πρωτοπόρο μηχανικό Eli Modiano και τον αρχιτέκτονα J. Oliphant, ως η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά τροφίμων στα Βαλκάνια.

Το χτίσιμο της Αγοράς ξεκίνησε μετά την ολική καταστροφή της από την πυρκαγιά του 1917, εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah και όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard προέβλεπε την ανάπτυξη των παζαριών. Ο τίτλος της Αγοράς στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν “Bazar Central Salonique”.

Έτσι, το 1922 ο Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή. Η Αγορά Μοδιάνο συνδέθηκε στενά με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας και από την αρχή της δημιουργίας της, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης.

Το 1983 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά. Την περίοδο μεταξύ 1931 και 1998, η εικόνα της Αγοράς άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της έκλεισαν σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, η Αγορά Μοδιάνο αναγεννάται και αναδεικνύεται σε μια σύγχρονη αγορά τροφίμων, που θα διατηρεί τον χαρακτήρα, τη μορφή και την παλιά της αίγλη. Μια πολυπολιτισμική αγορά που θα αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της Θεσσαλονίκης.

“Αποστολή της νέας γενιάς της Αγοράς Μοδιάνο είναι να προσφέρει στους επισκέπτες εκλεκτές ελληνικές και πολυπολιτισμικές εμπειρίες, από την αγορά νωπών προϊόντων έως γεύσεις, εκδηλώσεις και διασκέδαση, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό του πιο αισιόδοξου προσώπου της Θεσσαλονίκης, όπως και τη σημαντική γαστρονομική κουλτούρα της συμπρωτεύουσας” καταλήγει.

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΔΙΑΝΟ

Τηρώντας όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα, πλήρη προσβασιμότητα για όλους και χαρακτηρισμένη ως βιοκλιματική, η Αγορά Μοδιάνο ακολουθεί τις πρότυπες αγορές San Miguel στη Μαδρίτη και Boqueria στη Βαρκελώνη, με στόχο να αποτελέσει ένα ζωντανό ορόσημο για την πόλη. Ο Δημήτρης Τριάντος, Μηχανικός της Έμμετρον και η Αρχιτέκτονας Μόρφω Παπανικολάου του Sparch Architects είναι οι ιθύνοντες πίσω από το κατασκευαστικό project που διήρκησε δυόμισι χρόνια, ενώ η Ελευθερία Ντεκώ υπογράφει το design του φωτισμού.

Στη νέα της εποχή, η Αγορά Μοδιάνο παραπέμπει στο όνειρό του Anthony Bourdain, ενός food hall δηλαδή που συγκεντρώνει τα καλύτερα προϊόντα και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Παραδοσιακά καταστήματα, όπως μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και ντελικατέσεν θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με ένα wine bar που εστιάζει σε κρασιά ήπιας οινοποίησης, ένα γερμανικό αλλαντοποιείο που φτιάχνει τα δικά του λουκάνικα, ένα vegan spot, μια cevicheria, έναν φούρνο με ζυμάρια αργής ωρίμανσης κι ένα παγωτατζίδικο που έχει ως βασικό συστατικό το αγουρέλαιο.

Στον επάνω όροφο το σκηνικό αλλάζει, με τους δύο εξώστες να ανήκουν στο Estrella Modiano και το Hive2 (από την ομάδα του Γορίλα), και τον κεντρικό χώρο να λειτουργεί ως ένα γαστρονομικό hub. Η Αγορά Μοδιάνο θα λειτουργεί σε δύο ταχύτητες: η μία είναι ένα food market για τα καθημερινά ψώνια και στάση για street food και η άλλη είναι ένας χώρος για ποιοτική διασκέδαση. Όταν τα καταστήματα τροφίμων κλείνουν, τα υπόλοιπα παραμένουν ανοιχτά.

Ένα σημείο της πόλης που παρέμενε για χρόνια σκοτεινό, φωτίζεται ξανά και συμπαρασύρει τις γύρω περιοχές να αναβαθμιστούν. “Η αγάπη του κόσμου μάς δίνει δύναμη. Οι Θεσσαλονικείς είναι πολύ δεμένοι με την αγορά και όλοι ανυπομονούν. Ξαφνικά, η Βασιλέως Ηρακλείου γίνεται ένας άλλος δρόμος. Αν σκεφτούμε ότι και το Μετρό είναι κοντά – και θέλω να αποφύγω τους αστεϊσμούς, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα συμβεί – είμαστε κοντά στο να δούμε μία νέα πόλη” προσθέτει η Γεωργία Δώδου.

Βασικό κομμάτι του DNA της Αγοράς είναι η διάδραση με τον κόσμο και βασικός στόχος της είναι να ανοίξει έναν διάλογο με την πόλη. Έτσι, έχουμε να περιμένουμε μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με διάφορους φορείς τόσο εντός όσο και εκτός της Θεσσαλονίκης. “Η γαστρονομία εξάλλου είναι ένας διάλογος μεταξύ πολιτισμών που ενώνονται κάτω από την ομπρέλα της γεύσης” τονίζει η Γεωργία Δώδου.

 

ΟΙ ΕΞΩΣΤΕΣ

Οι δύο εξώστες της Αγοράς ανήκουν σε δύο ήδη εδραιωμένες επιχειρήσεις της συμπρωτεύουσας. Από την πλευρά της Ερμού, η ομάδα του Γορίλα παρουσιάζει το Hive2, ένα all day bar που θέτει σε εφαρμογή καινοτόμες ιδέες. “Σε ένα μελίσσι, μια μέλισσα πηγαίνει από φυτό σε φυτό για να βρει την τροφή της. Έτσι, κι εμείς προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες αποκλειστικά από τα καταστήματα της Αγοράς και προσαρμόζουμε το μενού μας βάσει διαθεσιμότητας και εποχής” εξηγεί ο Αχιλλέας Πλακίδας.

Στο πλαίσιο αυτής της κυκλικής οικονομίας, το Hive θα τοποθετήσει έναν μεγάλο κουβά στο γαλακτοπωλείο Χατζή, το οποίο θα συγκεντρώνει το σιρόπι από τις τουλούμπες και το σαραγλί, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε συστατικό ενός Old Fashioned. “Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε υλικά που άλλοι θα πετούσαν δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι φθίνει η ποιότητα. Έχουμε δώσει τεράστια έμφαση στα πάντα, από τα ποτήρια και τον πάγο μέχρι το αλκοόλ, τον καφέ και το σερβίρισμα” προσθέτει.

Καινοτόμος είναι και ο τρόπος που θα λειτουργεί το μπαρ, καθώς το Hive εισάγει την έννοια του Inside bartending. Έχουμε, λοιπόν, μια μεγάλη νησίδα στο κέντρο για να έρχεται ο πελάτης όσο πιο κοντά γίνεται στην παραγωγική διαδικασία και δεν βρίσκεται πια πίσω από ένα μπαρ. “Θεωρώ ότι έχουν προσεγγιστεί οι καλύτερες επιχειρήσεις που θα μπορούσες να βρεις στη Θεσσαλονίκη. Είναι φυσικά και μία πρόκληση να κρατήσουμε την ποιότητα εκεί που θέλουμε δεδομένης της προέλευσης που θα έχουμε” καταλήγει ο Αχιλλέας Πλακίδας.

“Κάθε δρόμος έχει διαφορετική αύρα, κανείς δεν μπορεί να πει από πού μπαίνεις. Νομίζω ότι είναι συναισθηματικό το θέμα, ποιος δρόμος ταιριάζει σε ποιον” λέει η Γεωργία Δώδου. Το ηλιόλουστο πρωινό που επισκεφτήκαμε την Αγορά, οι εργασίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Σκέφτομαι ότι σε λίγο καιρό, αυτός ο χώρος θα γεμίσει με καινούργια καταστήματα και κάθε λογής τρόφιμα. Θα μεταμορφωθεί σε έναν γαστρονομικό προορισμό, μια συλλογική προσπάθεια που μας υπενθυμίζει ότι το φαγητό, πέρα από την επισιτιστική του ιδιότητα, είναι διασκέδαση και πολιτισμός. Για τους Θεσσαλονικείς είναι σίγουρα και μεράκι, το έχουν αποδείξει άλλωστε.

Για τη Γεωργία Δώδου, η Θεσσαλονίκη έχει ένα μαγικό στο μυαλό της. “Avant garde concepts, οικεία, με καθημερινές κουζίνες αλλά και με ένα twist, που σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία και που δεν έχεις συναντήσει αλλού και είναι διασκεδαστικό όλο. Η γαστρονομία της πόλης είναι ένα μείγμα διαφορετικών λαών. Υπήρχε πάντοτε ένα μεράκι, οι άνθρωποι ταξίδευαν κι έφερναν πίσω ένα nouveauté. Οι άνθρωποι που μπήκαν ξανά στην Αγορά έχουν το ίδιο μεράκι και είναι όλοι μαζεμένοι κάτω από μία στέγη. Το όραμα είναι ότι όλοι μαζί πάμε μπροστά. Ερχόμαστε κι εμείς και αγκαλιάζουμε την αγορά και τον καθένα ξεχωριστά για να δημιουργήσουμε μια υγιή βάση και να ανθίσει όλο αυτό”.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

17 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

18 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

19 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

20 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

20 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

20 ώρες ago