ΕΛΛΑΔΑ

Τα κορίτσια είναι καλύτερα από τα αγόρια στο σχολείο και έχουμε την εξήγηση

Πολλοί γνωρίζουμε πως η Φινλανδία είναι το πιο “ευτυχισμένο” κράτος στον πλανήτη μας. Παράλληλα, η χώρα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, σε ο,τι αφορά το σύστημα εκπαίδευσής της. Αυτό όμως που αποσιωπάται είναι πως οι κορυφαίες θέσεις στις λίστες της παιδείας που καταλαμβάνουν οι Φινλανδοί, οφείλονται στις επιδόσεις των κοριτσιών που ζουν και εκπαιδεύονται εκεί. Αυτό άλλωστε πιστοποιείται από τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 20% των κοριτσιών που ζουν στη χώρα, καταγράφουν άριστες επιδόσεις στα τεστ του προγράμματος διεθνούς αξιολόγησης μαθητών (Pisa), με το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια να ανέρχεται στο χαμηλότερο 9%. Στον αντίποδα, το 20% των αγοριών καταγράφει χαμηλές επιδόσεις μελέτης, έναντι του 7% των κοριτσιών. Στις κατηγορίες εξέτασης μάλιστα, τα κορίτσια της Φινλανδίας ξεπερνούν τα αγόρια στις θετικές επιστήμες και στα μαθηματικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία αλλά και τον Richard V. Reeves, συγγραφέα του βιβλίου “Of Boys and Men: Why the Modern Male is Struggling, Why It Matters, and What To Do About It”, μέρος του οποίου προδημοσιεύει το Spectator, η διεθνής εκπαιδευτική αναγνώριση της Φινλανδίας έχει να κάνει με τις γυναίκες. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το γεγονός αυτό αφενός αποτελεί case study για τις διεθνείς μελέτες και αναλύσεις και όσους θέλουν να ενσωματώσουν στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος της χώρας και από την άλλη, αποτελεί μια υπερεθνική τάση στον δυτικό κόσμο.

Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, τα κορίτσια δείχνουν να αφήνουν πίσω τους τα αγόρια. Τα αγόρια καταγράφονται να έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες από τα κορίτσια να αποτύχουν και στα τρία βασικά σχολικά μαθήματα: μαθηματικά, ανάγνωση και θετικές επιστήμες. Η Σουηδία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το λεγόμενο “pojkkrisen” (κρίση αγοριών) στα σχολεία της, ενώ η Αυστραλία προχώρησε σε εξειδικευμένο πρόγραμμα που ονομάζεται “Boys, Blokes, Books and Bytes” για την ενδυνάμωση των ικανοτήτων τους στην ανάγνωση, στα πρώτα χρόνια εκπαίδευσης.

Στις ΗΠΑ, τα κορίτσια είναι το ισχυρότερο φύλο στο σχολείο εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, έχουν 14 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες σε ο,τι αφορά τις πιθανότητες που εξετάζουν πόσο έτοιμα είναι για το σχολείο στην ηλικία των πέντε ετών.

Ακόμη, υπάρχει ένα χάσμα έξι ποσοστιαίων μονάδων στην ικανότητα ανάγνωσης ανάμεσα στα δύο φύλα στην τέταρτη τάξη του δημοτικού, το οποίο διευρύνεται στις 11 μονάδες μέχρι το τέλος του δημοτικού. Τα αγόρια εμφανίζονταν καλύτερα στα μαθηματικά κατά έξι μονάδες στην τετάρτη δημοτικού, η οποία όμως μέχρι το τέλος του δημοτικού εξαλείφεται. Σύμφωνα με έρευνα του Sean Reardon του Stanford, δε διαπιστώνεται απόκλιση στα μαθηματικά από την τρίτη έως την τελευταία τάξη του δημοτικού, ωστόσο υπάρχει στο μάθημα της γλώσσας.

Στο γυμνάσιο τα κορίτσια καταγράφονται να έχουν πάντα πλεονέκτημα έναντι των αγοριών όσον αφορά τον μέσο όρο βαθμολογίας, κάτι που ίσχυε και πενήντα χρόνια πριν, τότε δηλαδή που είχαν ακόμη λιγότερα κίνητρα και εργασιακές ευκαιρίες σε σχέση με το ανδρικό φύλο. Παρόλα αυτά, το χάσμα φαίνεται πως “ανοίγει” τις τελευταίες δεκαετίες.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

10 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

11 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

11 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

11 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

12 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

12 ώρες ago