ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή κρίση-Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα

H Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα δήλωσε προσερχόμενος στην Έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Ενεργειακή κρίση: Γιατί η Ελλάδα λέει όχι στο ευρωπαϊκό πλαφόν για το ρωσικό αέριο

Μία ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση στη συνολική αγορά του φυσικού αερίου προτάσσει η κυβέρνηση διαφοροποιούμενη, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας θα επιμείνει στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων (TTF), θεωρώντας ότι αυτό είναι το κομβικό σημείο που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της τιμής.

Επισημάνσεις Μητσοτάκη

Αρνητικό σενάριο

Η πρόταση της Κομισιόν, πέραν της αμφιβόλου αποτελεσματικότητάς της όσον αφορά την συνολική αγορά ενέργειας, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον αγωγό Turkstream που δεν έχει σταματήσει και μέσω αυτού προμηθεύεται αέριο η χώρα μας. Το πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο εκτιμάται εξάλλου ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά και σε αυξήσεις σε άλλες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Η επισήμανση του Μεγάρου Μαξίμου ότι στα μέτρα που εισηγείται η ελληνική πλευρά από την αρχή αυτής της κρίσης βάζει και τον παράγοντα ότι αυτά «θα πρέπει κυρίως να αποσκοπούν στο πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη και όχι πως ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα σ’ εμάς που τα αποφασίζουμε και τα εφαρμόζουμε» είναι χαρακτηριστική της ελληνικής διαφωνίας με τη συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν, την οποία επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο protothema.gr και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Κι άλλες χώρες

Η Ελλάδα δεν είναι πάντως η μοναδική χώρα που διαφοροποιείται καθώς η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να αντιμετωπίζεται είτε αρνητικά είτε με σοβαρές επιφυλάξεις από σειρά κρατών-μελών όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Αυστρία, ακόμη και η Γερμανία, ενώ μέχρι στιγμής θετικός επί της αρχής εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα επισημαίνει ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και μέρος των προτάσεων και του σχεδίου αυτού έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία.

Το πολιτικό μήνυμα της χώρας μας μπροστά στην εντεινόμενη κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει πως οι ευρωπαϊκές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Αμεσα μέτρα

«Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων. Εχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μία ημέρα πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, όπου θα ανακοινώσει τόσο τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας όσο και τις μόνιμες παρεμβάσεις στο πεδίο της οικονομίας, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε διά του Γιάννη Οικονόμου ότι όσο διαρκεί η κρίση στην ενέργεια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Επαναβεβαίωσε εξάλλου την κυβερνητική πρόθεση για αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μέσω ενός πολύ γενναιόδωρου προγράμματος που θα επιδοτήσει τη θέρμανση να παρέχει στήριξη στους πολίτες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μεγαλύτερη περίμετρο.

hlektragr

Recent Posts

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

4 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

5 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

5 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

7 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

7 ώρες ago

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου…

7 ώρες ago