Ενεργειακή κρίση-Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα

H Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα δήλωσε προσερχόμενος στην Έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Ολόκληρη η δήλωσή του:
«Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».
Ενεργειακή κρίση: Γιατί η Ελλάδα λέει όχι στο ευρωπαϊκό πλαφόν για το ρωσικό αέριο
Μία ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση στη συνολική αγορά του φυσικού αερίου προτάσσει η κυβέρνηση διαφοροποιούμενη, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Επισημάνσεις Μητσοτάκη
Αρνητικό σενάριο
Η πρόταση της Κομισιόν, πέραν της αμφιβόλου αποτελεσματικότητάς της όσον αφορά την συνολική αγορά ενέργειας, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον αγωγό Turkstream που δεν έχει σταματήσει και μέσω αυτού προμηθεύεται αέριο η χώρα μας. Το πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο εκτιμάται εξάλλου ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά και σε αυξήσεις σε άλλες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Κι άλλες χώρες
Η Ελλάδα δεν είναι πάντως η μοναδική χώρα που διαφοροποιείται καθώς η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να αντιμετωπίζεται είτε αρνητικά είτε με σοβαρές επιφυλάξεις από σειρά κρατών-μελών όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Αυστρία, ακόμη και η Γερμανία, ενώ μέχρι στιγμής θετικός επί της αρχής εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα επισημαίνει ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και μέρος των προτάσεων και του σχεδίου αυτού έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία.
Αμεσα μέτρα
«Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων. Εχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μία ημέρα πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, όπου θα ανακοινώσει τόσο τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας όσο και τις μόνιμες παρεμβάσεις στο πεδίο της οικονομίας, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε διά του Γιάννη Οικονόμου ότι όσο διαρκεί η κρίση στην ενέργεια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε ό,τι αφορά την ενέργεια.
Επαναβεβαίωσε εξάλλου την κυβερνητική πρόθεση για αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μέσω ενός πολύ γενναιόδωρου προγράμματος που θα επιδοτήσει τη θέρμανση να παρέχει στήριξη στους πολίτες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μεγαλύτερη περίμετρο.