ΕΛΛΑΔΑ

Ενας σταθμός, όχι το τέρμα

Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή και τη σταδιοδρομία των αποφοίτων Λυκείου, αλλά δεν είναι το τέρμα. Για αυτούς που πέτυχαν στη σχολή της προτίμησής τους και είδαν να ανταμείβονται οι κόποι και ο αγώνας τους είναι η αρχή για να συνεχίσουν στο δρόμο που αποφάσισαν να χαράξουν για την εκπλήρωση των στόχων τους.

Αλλά και για όσους για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου, από τη στιγμή που υπάρχουν μπροστά τους και άλλοι δρόμοι μετά τα Λύκειο. Είτε να ακολουθήσουν μια ειδικότητα στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης που περιλαμβάνουν δεκάδες περιζήτητα επαγγέλματα στην αγορά εργασίας, όπως τους δίνει σήμερα τη δυνατότητα το υπουργείο Παιδείας με τη συμπλήρωση του δεύτερου μηχανογραφικού, είτε να προετοιμαστούν για να ξαναδώσουν εξετάσεις του χρόνου.

Το σημαντικό είναι ότι όλοι έχουν πλέον λόγους να παραμείνουν στη χώρα μας προκειμένου να σπουδάσουν και να εργαστούν αντί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Για αυτό και η προσδοκία για την αναστροφή του brain drain είναι πλέον βάσιμη.

Μια μεταρρύθμιση που απέδωσε καρπούς

Τα στοιχεία στον τομέα της απασχόλησης είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά το τελευταίο διάστημα, με την ανεργία να έχει πλέον περιοριστεί δραστικά και, παρ’ ότι στους νέους μπορεί να παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 30%, είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

45 λεπτά ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

2 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

3 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

3 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

3 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

4 ώρες ago