ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Βελτιωμένη κατάσταση σε Δαδιά και Λέσβο, χωρίς ενεργό μέτωπο η Ηλεία

Πυρκαγιές: Για έκτη ημέρα συνεχίζεται η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο, με τις φλόγες να απειλούν το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, καθως έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων εστιάζεται πλέον στο νοτιοδυτικό τμήμα του δάσους, προς την Λευκίμμη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, αλλά και η μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθόλη την διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Στη μάχη συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα «Δευκαλίωνα» που αριθμεί 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Κατόπιν εντολής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, έχει ενεργοποιηθεί η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πυρκαγιές στα Δαδιά, στη Λέσβο και στην Ηλεία. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις παραπάνω περιοχές. Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πυρκαγιές: Βελτίωση στη Λέσβο, χωρίς ενεργό μέτωπο η Ηλεία

Στο μέτωπο της Λέσβου, υπάρχει σημαντική βελτίωση. Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη, τα ενεργά μέτωπα είναι δύο: σε Βρίσα και Ρογκαδά. Συμφωνα με εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 17.000 στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικών καλλιεργειών. Σήμερα στη Λέσβο αναμένεται να μεταβεί ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος και πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους.

Νωρίς σήμερα το πρωί, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, για να αποτρέψουν κυρίως τυχόν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Παράλληλα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 60 οχήματα, συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη

Αυξημένος παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος φωτιάς είναι στο επίπεδο 4 σε Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου).

hlektragr

Recent Posts

Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο | Δημήτρης Πτωχός: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του τουρισμού»

Το πανέμορφο Ναύπλιο φιλοξενεί για 9η φορά τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών αναψυχής στον κόσμο,…

39 λεπτά ago

Σαν σήμερα 29 Απριλίου

1429: Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λορένης ή Ζαν ντ’ Αρκ, απελευθερώνει…

49 λεπτά ago

Το Εορτολόγιο της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα:

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Ιωσήφ ο Πάγκαλος. Οι Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι…

1 ώρα ago

Πρόγνωση καιρού για την Μεγάλη Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και…

2 ώρες ago

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

9 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

10 ώρες ago