ΕΛΛΑΔΑ

Προσωπικός Αριθμός: Η νέα «ταυτότητα» αντικαθιστά ΑΦΜ, ΑΜΚΑ

Στο… wallet των κινητών τους τηλεφώνων θα έχουν οι πολίτες από τον Ιούλιο τα διπλώματα οδήγησης και τις αστυνομικές τους ταυτότητες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Ηδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητα από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με την Covid. Δηλαδή εκεί που είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό μας, μπορούσε κανείς να προσθέσει την ταυτότητά του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αρχικά δεν θα μπορεί να λειτουργεί και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, αλλά εντός της χώρας θα μπορεί κανείς να κυκλοφορεί με την ταυτότητά του και την άδεια οδήγησης στο κινητό του.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία. Οι πολίτες θα μπαίνουν στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στο gov.gr, θα βάζουν τους κωδικούς τους και θα μπορούν να κατεβάσουν αυτά τα έγγραφα ώστε να τα έχουν μόνιμα εκεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», θα υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης των εν λόγω εγγράφων από την εφαρμογή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος χάσει το κινητό του τηλέφωνο, θα μπορεί να μπει μέσα από μια άλλη συσκευή στην εφαρμογή και να κάνει «ανάκληση» του εγγράφου.

Με κωδικούς

«Η ταυτότητα γενικά είναι μία υπηρεσία. Ποια είναι η υπηρεσία; Να μπορώ να πείσω ποιος είμαι την αρμόδια υπηρεσία του κράτους. Μεγαλύτερο, άρα, νόημα -όσο οι υπηρεσίες αυτές γίνονται ψηφιακές- έχει η ψηφιακή διάσταση, δηλαδή πώς εγώ ταυτοποιούμαι από το σπίτι μου; Μπορώ να το κάνω με τους κωδικούς του TAXIS σήμερα, μπορώ να το κάνω με τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, να τους χρησιμοποιήσω και εκεί, τους δέχεται το κράτος ως σοβαρούς κωδικούς για να εκδώσεις μια εξουσιοδότηση. Περνάμε τώρα την ταυτότητα και στο κινητό, που είναι για τη φυσική επιβεβαίωση του ποιος είσαι», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή ο Ενιαίος Αριθμός Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της ταυτότητας. «Ξέρετε τι μας καθυστέρησε σε αυτό; Η Covid. Γιατί ενώ πολλοί δεν ξέραμε τον ΑΜΚΑ μας για να αλληλεπιδράσουν όλα τα συστήματα του συστήματος Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, χρειαζόταν να θυμόμαστε τον ΑΜΚΑ, πέραν του ΑΦΜ, που είναι συνήθως ο αριθμός που θυμόμαστε. Εκ των πραγμάτων τώρα, ενώ αυτό το έχουμε νομοθετήσει, θα μπούμε πλέον στη φάση της εφαρμογής του», σημείωσε.
Ωστόσο, εξήγησε ότι η εφαρμογή του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι μια πολύ πολύπλοκη διαδικασία, καθώς πλέον θα χρειάζεται ο πολίτης να ξέρει έναν και μόνον αριθμό, τον οποίο θα πρέπει να «διαβάζουν» και όλα τα συστήματα.

Για μαστογραφίες

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τη δωρεάν προληπτική μαστογραφία σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι ήδη έχουν αποσταλεί τα πρώτα μηνύματα και τόνισε ότι στη συνέχεια το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής θα επεκταθεί και στους άνδρες και στον υπόλοιπο πληθυσμό.«Εχουμε παραπεμπτικό το οποίο εκδίδουμε σαν κράτος για όλο τον πληθυσμό και έρχεται το κράτος στον πολίτη και στέλνει ένα μήνυμα και τον παραπέμπει να πάει να κάνει μία συγκεκριμένη εξέταση. Σήμερα τις μαστογραφίες, αύριο εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μεθαύριο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ. Αυτή είναι η έννοια της προληπτικής ιατρικής», διευκρίνισε.

hlektragr

Recent Posts

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

25 λεπτά ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

28 λεπτά ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

2 ώρες ago

Στους Αγίους Θεόδωρους ανοίγει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου της χώρας

  Στα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα λειτουργήσει στην Ελλάδα ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού…

2 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

3 ώρες ago

Αυστηρά πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα – Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σήμα κινδύνου με αφορμή το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων εξέπεμψε η ΠΟΜΙΔΑ, καθώς εκκρεμεί και η έναρξη…

4 ώρες ago