ΕΛΛΑΔΑ

Η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στο επίκεντρο

Στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων μετά τα πολλαπλά προβλήματα που έφερε η πανδημία «επενδύουν» η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Χθες εγκαινιάστηκε Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων 14-18 ετών, δυναμικότητας 15 κλινών, στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», ενώ ανάλογες κλίνες αναπτύσσονται στο Ασκληπιείο Βούλας και έχουν ήδη αναπτυχθεί σε Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη και Πάτρα. Αντιμετωπίζεται έτσι ένα «κενό» στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, αφού σε όλη την Ελλάδα έως σήμερα υπήρχαν μόλις 69 κλίνες σε παιδοψυχιατρικές κλινικές.Οπως έχει αναφερθεί και διεθνώς, λόγω των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns, τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσίασαν συναισθήματα ανασφάλειας, αίσθημα απώλειας, καθημερινό άγχος που εκφράστηκαν με έλλειμμα προοπτικής και αισιοδοξίας. Εξαιτίας των πρωτόγνωρων και ψυχοπιεστικών συνθηκών, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση της διαδικτυακής εξάρτησης στα παιδιά και τους εφήβους. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ, οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης φτάνουν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό, έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου 20% να εκδηλώνει σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Τα αγόρια ασχολούνται κυρίως με gaming και εκδηλώνουν θυμό, βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα, ενώ τα κορίτσια επιδίδονται σε υπερβολική χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με εκφράσεις εσωτερίκευσης και απόσυρσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και καταθλιπτικού συναισθήματος έως και το 40% (20% πριν από την πανδημία).

Επίσης, το ποσοστό των θυμάτων διαδικτυακού εκφοβισμού και ρητορικής μίσους ανήλθε σε 50% (έναντι του 30% πριν από την Covid-19).

Μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, το υπουργείο Υγείας νομοθέτησε τη σύσταση Μονάδων Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ενώ νομοθετήθηκε η σύσταση Κέντρων Ψυχικής Υγείας εντός ΑΕΙ για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών και ήδη τώρα υλοποιείται η πρώτη Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ταυτόχρονα προχωράνε εξειδικευμένες δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων σε μαθητές, σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης και τον ΟΚΑΝΑ, σε όλη τη χώρα, καθώς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τις διευθύνσεις Β’θμιας Εκπαίδευσης.

hlektragr

Recent Posts

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

33 δευτερόλεπτα ago

Συνελήφθησαν 40 άτομα σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε…

12 λεπτά ago

Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου : Πασχαλινό Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου ανακοίνωσε το Πασχαλινό Ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

23 λεπτά ago

Δήμος Σικυωνίων: Stymphalia Lake Run 2024

Ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και Αθλητικός Σύλλογος Σίσυφος, σε συνεργασία…

27 λεπτά ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

4 ώρες ago

Το ΤΕΕ Roadshow σε Κόρινθο, Πύργο και Πάτρα

  Mε κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και…

5 ώρες ago