ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνοτουρκικά: «Ο Ερντογάν έχει την ίδια αυτοκρατορική λογική με τον Πούτιν» – Τι λέει ο καθηγητής Σωτήρης Ντάλης στον Ε.Τ.

Όπως αναφέρει το evros-news.gr, ο όγκος της βροχής ήταν τεράστιος, με αποτέλεσμα να “κοπούν” στη μέση οι δρόμοι σε σημεία του επαρχιακού δικτύου και συγκεκριμένα από τον Βάλτο προς Νεοχώρι, αλλά και μέσα στη Λεπτή προς Παταγή, Αμπελάκια και αντίστροφα. Νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι, αφού δεν γνώριζαν αν θα βρεθούν κατά την διάρκεια της με νέες τεράστιες ποσότητες νερού που έμπαιναν παντού.

Στην Λεπτή σπίτια πλημμύρισαν και κρύφτηκαν στις λάσπες, όπως η ταβέρνα “Κώστογλου” που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και υπέστη σημαντικές ζημιές, αφού στο σημείο εκείνο το νερό μπήκε μέσα και σε πολλά ακόμα σπίτια του χωριού. Στο σημείο εκείνο διακόπηκε η κυκλοφορία στον δρόμο προς Ορεστιάδα αλλά και Παταγή, Αμπελάκια και το χωριό “κόπηκε” στα δύο.

«Οταν ο Βλαντιµίρ Πούτιν ήρθε στην εξουσία το 1999, οραµατιζόταν να αναβιώσει τη ρωσική δύναµη. Η εξαφάνιση της Σοβιετικής Ενωσης, που ήταν κατά τη γνώµη του η “µεγαλύτερη στρατηγική καταστροφή του 20ού αιώνα”, αντιπροσώπευε στα µάτια του το τέλος της ισορροπίας δυνάµεων και το αµερικανικό όραµα ενός µονοπολικού κόσµου. Αλλά ο ρεαλισµός του τον οδήγησε να µην επιθυµεί τότε την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης, δηλώνοντας: “Αυτός που δεν λυπάται για τη Σοβιετική Ενωση δεν έχει καρδιά, αλλά αυτός που θέλει να την επανασυστήσει δεν έχει µυαλό”, γράφει ο Pascal Boniface. Tι σκέφτηκε, άραγε, ο Πούτιν όταν ξεκίνησε αυτήν την εισβολή στην Ουκρανία; Ισως, άλλοι ειδικοί επιστήμονες μας δώσουν κάποια στιγμή την απάντηση», λέει ο καθηγητής στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και συνεχίζει: «Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως αυτή η κίνηση αποτελεί τμήμα του τοξικού αφηγήματός του για μια μεγάλη Ρωσία που έχει απήχηση στο εθνικό της ακροατήριο. Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια κοίταζε διαρκώς στο παρελθόν (σε αυτό την αντιγράφει και η Τουρκία) γιατί εκεί η έννοια του κράτους είναι ιδιαίτερη. Γνωρίζει μόνο το status της αυτοκρατορίας που δεν έχει σύνορα αλλά μόνο μέτωπα».



 Οπαδός του αναθεωρητισμού είναι και ο Ερντογάν. Τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό;

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει την ίδια αυτοκρατορική λογική με τη Ρωσία του Πούτιν. Και οι δύο διακατέχονται από τον ίδιο αναθεωρητισμό που είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια σταθερότητα. Η δε ευρασιατική λογική του Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση με τη μοναδική πραγματική πολιτική επιλογή που υπάρχει για την Τουρκία, που είναι η έντιμη συμμετοχή στην ευρωατλαντική κοινότητα. Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο που δεν επιτρέπει ανεύθυνες περιπέτειες, η Τουρκία παραμένει επιθετική και διεκδικητική. Κλιμακώνει επικίνδυνα την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επαναφέρει το μεταναστευτικό, ξαναπαίζει το χαρτί του Κουρδικού και κορυφώνει τον εκβιασμό προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ με πρόφαση την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Κι όλα αυτά ο Ερντογάν τα εντάσσει στην εικόνα της μεγάλης δύναμης που έχει φιλοτεχνήσει για τη χώρα του. Επιχειρεί να προετοιμάσει ή, τουλάχιστον, να συνδιαμορφώσει τους όρους της τελικής λύσης του πολέμου και της νέας τάξης πραγμάτων. Πριν από τον πόλεμο είχε προσπαθήσει να κλείσει μέτωπα, όμως ο αναθεωρητισμός του φίλου του, Πούτιν, και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν εξελίχθηκαν όπως θα το περίμενε ο Ερντογάν. Στην αρχή κέρδισε κάποιους πόντους. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται και, μάλιστα, με εκπλήξεις για τη Ρωσία. Κάπου εδώ η Τουρκία μπερδεύτηκε και αγχώνεται και εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ.

 Ποια είναι η θέση της Ελλάδας μπροστά σε αυτές τις νέες διεθνείς προκλήσεις; Και τι ρόλο μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου;

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ευρωζώνης (ευτυχώς) και του ΝΑΤΟ και αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι ένας εξαιρετικά αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος, πόλος σταθερότητας και συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως το επιβεβαίωσε και η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Εχει εξελιχθεί πλέον σε κομβική πύλη για την είσοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή και αυτό είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της περιοχής. Η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας ενισχύεται και από την εξαιρετική συμφωνία με τη Γαλλία του Σεπτεμβρίου του 2021. Αυτό που επιχειρούσαν το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός για μια ευρωπαϊκή συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια εμφανίζεται πλέον ως μοναδική επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πιστεύετε ότι η εποχή των ουδέτερων χωρών και των ίσων αποστάσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί; Και ορθώς η Ελλάδα πήρε θέση;

Η επιλογή πλευράς είναι μια δύσκολη αλλά έντιμη κίνηση. Δεσμεύεσαι σε μια πλευρά της Ιστορίας και δυσαρεστείς κάποιους. Η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν οδηγεί ποτέ σε επιτυχημένη στρατηγική επιλογή. Η Ελλάδα ούτε ουδέτερη είναι ούτε ίσες αποστάσεις τηρεί. Τις δυτικές αξίες ενστερνίζεται και τα δυτικά συμφέροντα υπερασπίζεται. Με τη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας έδειξε πως η σταθερότητα και η αξιοπιστία μιας χώρας είναι προτέρημα και όχι μειονέκτημα. Και αυτό είναι κομβικής σημασίας για την ευρωπαϊκή σταθερότητα στη σημερινή γεωπολιτική στιγμή. Ο πόλεμος, σε συνδυασμό με τη στάση της χώρας, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να μας ωφελήσουν περισσότερο.«Δεν θέλουμε να αφήσουμε καμία κρίση να πάει χαμένη», έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

 

 

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

11 ώρες ago

Κρήτη: Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στο Καστέλλι

Ένας άνδρας τραυματίστηκε από πυροβολισμούς που δέχτηκε ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, στο χωριό Τσιφούτ…

11 ώρες ago

Εργασίες καθαριότητας από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενόψει του Πάσχα

Με στόχο έναν καθαρότερο Δήμο, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και των ημερών του Πάσχα, με…

11 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Κλειστό το Κ.Ε.Π. Συνοικισμού

Σας ενημερώνουμε ότι το Κ.Ε.Π. Συνοικισμού (Λεωφ. Ιωνίας 86) θα παραμείνει κλειστό καθ΄ όλη τη…

11 ώρες ago

2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Παρουσιάστηκε την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο…

11 ώρες ago

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συνεδρίασε, τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας…

12 ώρες ago