Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Οι «Αμαζόνες» της Ουκρανίας – Γυναίκες πήραν τα όπλα

Φορτηγά και αυτοκίνητα με άνδρες και γυναίκες εθελοντές, χωρίς στολή ή διακριτικά, κραδαίνοντας όπλα, κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους των ουκρανικών πόλεων.

Γράφει η Αθηνά Σούτζου

Σημεία ελέγχου έχουν στηθεί από πολίτες σχεδόν σε κάθε φωτεινό σηματοδότη και σταματούν αυτοκίνητα για να εξετάσουν έγγραφα. Στο Κραματόρσκ του Ντονέντσκ, Ουκρανοί συρρέουν στο τοπικό νοσοκομείο για να δώσουν αίμα. Αλλοι μαθαίνουν να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ και προειδοποιούν τους Ρώσους πως είναι έτοιμοι για οδομαχίες. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να καταστρέψουν πινακίδες για να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τους εισβολείς.

Η «Μις Ουκρανία» 2015, Αναστάζια Λένα, με το όπλο στο χέρι

Ολα είναι μέρος της ευρύτερης κινητοποίησης εθελοντών και παραστρατιωτικών ομάδων να υπερασπιστούν τη χώρα τους από τη ρωσική επιθετικότητα. Αλλωστε, η αποτελεσματικότητα στρατού και εθελοντών -να επιβραδύνουν τα ρωσικά στρατεύματα και να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν στην χώρα- έχει εντυπωσιάσει τις χώρες της Δύσης.

Η βουλευτής Κίρα Ρούντικ

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολόντιμιρ Ζελένσκι έχει προχωρήσει σε γενική επιστράτευση όλων των ικανών ανδρών 18-60 ετών, στους οποίους απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα. Ωστόσο, είχαν ήδη συσταθεί οι Δυνάμεις Εδαφικής Αμυνας (TDF) – μια οργανωμένη πολιτική φρουρά που εκπαιδεύει πολίτες και βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, οργανώσεις με κοινότητες πολιτών όπως το «Phoenix Wings» και το «Come Back Alive», που συσπειρώθηκαν με τις συγκρούσεις στο Ντονμπάς το 2014, έχουν κινητοποιηθεί και πάλι, αναλαμβάνοντας παράδοση προμηθειών και πρώτων βοηθειών στους μαχητές.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας μοιράζει όπλα στους πολίτες – απαιτείται μόνο ένα επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας που το αντιστοιχίζουν με τον σειριακό αριθμό του όπλου. Εκτιμάται ότι στο Κίεβο παραδόθηκαν 18.000, και μόνο την Πέμπτη μοιράστηκαν 70.000 τουφέκια ΑΚ-47. Ηδη τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης, αρκετοί άνθρωποι όλων των ηλικιών οργανώνονταν τα Σαββατοκύριακα για να εκπαιδευτούν στη χρήση όπλων, σε στρατηγικές και ορολογίες ώστε να μπορέσουν να συνδράμουν στη μάχη, γνώσεις που αποδεικνύονται πολύτιμες. Περίπου 22.000 Ουκρανοί πέρασαν τα ουκρανοπολωνικά σύνορα και επιστρέφουν στην πατρίδα τους για συνεισφέρουν στην υπεράσπισή τους, στο πλαίσιο της σύστασης της ειδικής ομάδας υπό το όνομα «Διεθνής Λεγεώνα».

Το ζευγάρι Γιάρινια Αριέβα και Σβιατοσλάβ Φούρσιν. Πρώτα παντρεύτηκαν και μετά βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Ο ακτιβισμός και η φιλανθρωπία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς έχουν δημιουργηθεί ιδρύματα και funds για τη συγκέντρωση πόρων για τη μάχη. Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας έχει ανοίξει λογαριασμό υπέρ της στήριξης των Ουκρανών στρατιωτών. Η οργάνωση «Come Back Alive» ανακοίνωσε στη σελίδα του στο facebook ότι συγκέντρωσε 687.500 δολάρια σε μία ημέρα. Η κορυφαία τενίστρια της Ουκρανίας, Ελίβνα Σβιτολίνα, έγραψε μια επιστολή προς τη χώρα της και δεσμεύτηκε να διαθέσει υπέρ στρατιωτικών και ανθρωπιστικών αναγκών της χώρας τα χρηματικά έπαθλα που θα κερδίσει από τα μελλοντικά τουρνουά τένις.

 Για πολλούς, η απόφαση να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν για την υπεράσπιση της χώρας τους είναι πράξη πατριωτισμού. Ανθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο, επιχειρηματίες, τεχνίτες, λογιστές, μηχανικοί, οικονομολόγοι και μοντέλα δίνουν το «παρών» για χώρα τους. Η Ουκρανία διαθέτει τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη γένους θηλυκού, καθώς μετράει 36.000 γυναίκες που έχουν εκπαιδευτεί.

Μία από τις γυναίκες που εδώ και χρόνια εκπαιδεύoνται εδώ και χρόνια (αναρτεί σχετικό περιεχόμενο στα σόσιαλ μίντια) και εξοπλίστηκαν είναι η «Μις Ουκρανία» 2015, Αναστάζια Λένα. Η ίδια ανήρτησε φωτογραφία της -μεταξύ άλλων που αφορούν το μόντελινγκ- στο Instagram, όπου κρατάει το τουφέκι της και δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τη χώρα της. Οι βουλευτές Σβιατοσλαβ Γιουράς (η νεότερη βουλευτής της χώρας και σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι), η Κίρα Ρούντικ και η Ινα Σόβσουν έχουν εξοπλιστεί με τουφέκια και ξεκαθαρίζουν πως θα μείνουν στην πρωτεύουσα για να την υπερασπιστούν όπως μπορούν.

Βλάντιμιρ Κλίτσο, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας και αδερφός του δημάρχου του Κιέβου και επίσης πρώην πυγμάχου Βιτάλι, κατατάχτηκε από την αρχή του μήνα στον ουκρανικό στρατό. Η Γιάρινια Αριέβα και ο Σβιατοσλάβ Φούρσιν έκαναν το γύρο του κόσμου, καθώς το νεαρό ζευγάρι τέλεσε το γάμο του υπό τον ήχο των σειρήνων. Οι δυο τους αποφάσισαν να επισπεύσουν το γάμο τους εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος, ενώ λίγη ώρα αργότερα συμμετείχαν στο τοπικό Κέντρο Εδαφικών Δυνάμεων για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. «Οταν άκουσα τις εκρήξεις, ήξερα ότι ήμουν έτοιμη να πολεμήσω τις ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε στους «New York Times» η Ολένα Σόκολαν. «Είμαι μια ενήλικη γυναίκα, υγιής και είναι υποχρέωσή μου», σημείωσε.

hlektragr

Recent Posts

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 80-95: Πρωταθλητής Ευρώπης και έβδομο αστέρι

Για έβδομη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης, με τους Πράσινους να…

3 λεπτά ago

ΟΠΕΚΑ 2024 : Κοινωνικός ιαματικός τουρισμός για το σύνολο των ασφαλισμένων

Πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας μέχρι έξι (6) ημερών (5 διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως…

9 ώρες ago

Πώς θα στηθεί από το μηδέν ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας

Πιο αναγκαίο από ποτέ φαίνεται ότι είναι για την Ελλάδα σήμερα να στηθεί ξανά από…

10 ώρες ago

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ξεκινάει σήμερα το Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου

Στην Αθήνα θα βρεθούν τις προσεχείς ημέρες οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να συμμετάσχουν…

11 ώρες ago

Σπάνιο χρυσό νόμισμα και κορμό Κούρου αξίας 20 εκατ. δολαρίων προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι

Στη σύλληψη τριών αρχαιοκάπηλων ηλικίας 54, 69 και 52 ετών προχώρησαν αστυνομικοί από το Τμήμα…

11 ώρες ago

ΑΟ Λουτράκι: Tελευταίος Αγώνας των Μπαράζ Ανόδου στην Γ’ Εθνική

ΝΙΚΗ=ΑΝΟΔΟΣ! Η πιο κρίσιμη στιγμή της χρονιάς πλησιάζει! Την Κυριακή, η ομάδα του ΑΟΛ θα…

12 ώρες ago