Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Απογραφή 2021: Τι γίνεται αν δεν απογραφώ; Οι ποινές που προβλέπονται

«Τι θα γίνει αν δεν απογραφώ;» ρωτούν πολλοί τους απογραφείς που συνεχίζουν τη διαδικασία της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών. Ως απάντηση, συνήθως βλέπουν τον απογραφέα να σηκώνει τους ώμους αναρωτώμενος, επιμένοντας στην υποχρεωτικότητα της συμμετοχής στην απογραφή.

Η διαδικασία της απογραφής ξεκίνησε τον Οκτώβριο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η πρώτη φάση ήταν αυτή της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, η οποία και ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πολύ επιτυχημένη» διαδικασία.

«Καλύψαμε όλη την επικράτεια με δελτία και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και έτσι έχουμε για πρώτη φορά πολλά και ποιοτικά στοιχεία, καθώς στην ηλεκτρονική απογραφή συμπληρώνονταν όλα τα στοιχεία, ενώ στην κανονική διαδικασία πολλά στοιχεία έμεναν ασυμπλήρωτα», σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο.

Σε αυτήν τη φάση της «κανονικής απογραφής» βρισκόμαστε και σήμερα. Πολλοί που δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, έχουν πιθανώς ήδη δεχθεί επίσκεψη από τον απογραφέα της περιοχής τους και ίσως έχουν λάβει κάποιο ειδοποιητήριο για να κάνουν την απογραφή μέσω τηλεφώνου. Η τηλεφωνική απογραφή προκρίνεται από τις περισσότερες εποπτείες, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπάρχει βεβαίως και η δυνατότητα της απογραφής μέσω προσωπικής συνέντευξης πρόσωπο με πρόσωπο, δεδομένης της αυστηρής τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, η δυνατότητα απογραφής θα υπάρχει ακόμα και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, οι πολίτες θα κληθούν να παρουσιαστούν στην εποπτεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο, η απογραφή είναι υποχρεωτική, όμως δεν προβλέπονται (ακόμα) ποινές για τους πολίτες που για δικούς τους λόγους αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ωστόσο, όσοι ακόμα δεν έχουν απογραφεί αναμένεται να δεχθούν ξανά κρούσεις, είτε από τον απογραφέα της περιοχής, είτε απευθείας από την ΕΛΣΤΑΤ.

hlektragr

Recent Posts

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

4 ώρες ago

Το ΤΕΕ Roadshow σε Κόρινθο, Πύργο και Πάτρα

  Mε κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και…

4 ώρες ago

Δενδρόφυτευση στους Αγίους Θεοδώρους από μαθητές – Μια πρωτοβουλία της Motor Oil

Η 𝐌𝐨𝐭𝐨𝐫 𝐎𝐢𝐥 και ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με τη συμμετοχή…

5 ώρες ago

Σαν σήμερα 27 Απριλίου

1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ…

5 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Απριλίου

Το Σάββατο του Λαζάρου και του Ιερομάρτυρος Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων είναι σήμερα, 27 Απριλίου. Ποιοι…

6 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους – Σήμερα τα αποτελέσματα

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

14 ώρες ago