Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Εκλογή Πατριάρχη Γεωργίας: Εμπιστοσύνη στην Ιερά Σύνοδο και όχι στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις

Σεβασμό στη διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη νέου Πατριάρχη Γεωργίας και εμπιστοσύνη στην Ιερά Σύνοδο ζήτησε ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Τζαγμάϊτζε, σε δημόσια δήλωσή του, καθώς τις τελευταίες ημέρες στη χώρα αυξάνονται οι αντιπαραθέσεις για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον μακαριστό Πατριάρχη Ηλία Β’. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Στη Γεωργία η επόμενη ημέρα της εκδημία του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β’ βρίσκει την κοινωνία προβληματισμένη καθώς πολλά γράφονται και λέγονται για το θέμα της διαδοχής με την κυβέρνηση και την Εκκλησία να ζητούν ψυχραιμία και σεβασμό στη διαδικασία καθώς οι αντιπαραθέσεις και οι πληροφορίες οι οποίες διακινούνται από συγκεκριμένα μέσα της χώρας προκαλούν διχασμό και αντιπαραθέσεις.

Αρχικά, ο ο π. Ανδρέας αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τοποτηρητή, Μητροπολίτη κ. Σιό υπογραμμίζοντας ότι: “Όταν ο Πατριάρχης αποφάσισε να προτείνει τον Επίσκοπο Σίο στον θρόνο, ανακοίνωσε σε στενό κύκλο ότι το έπραξε για να σταματήσει τις συζητήσεις για αυτό το θέμα, καθώς μια κρυφή διαθήκη θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια ανησυχία στην κοινωνία”. Πρόσθεσε ότι ο Μητροπολίτης Σενάκι κ. Σιό εδώ και εννέα χρόνια έχει φέρει εις πέρας όλες τις υποθέσεις του Πατριαρχείου τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί.

Μιλώντας για την σύνθεση της Ιεράς Συνόδου τόνισε ότι όλοι οι Αρχιερείς αποτελούν επιλογές και χειροτονίες του Πατριάρχη Ηλία Β’, γεγονός που συνεπάγεται με την πλήρη γνώση και ην πνευματική παρακαταθήκη του πνευματικού τους πατέρα και αναγεννητή της Ορθοδοξίας στη Γεωργία.

Η διαδικασία δεν εξαρτάται από τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, αλλά από την Ιερά Σύνοδο

Αναφορικά με την διαδικασία εκλογής του νέου Καθολικού Πατριάρχη ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας ξεκαθάρισε ότι αυτή θα γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη και όχι σύμφωνα με τα όσα προτάσσουν ορισμένοι με δηλώσεις τους σε τηλεοπτικές εκπομπές χρησιμοποιώντας ρητορική διχασμού και αντιπαράθεσης.

“Έχουμε μπροστά μας μια απαραίτητη διαδικασία για την εκλογή του Καθολικού Πατριάρχη, παρατηρείται ένας ορισμένος διάλογος και πάθος σε ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και ορισμένες αντιπαραθέσεις. Η διεξαγωγή αυτής της απαραίτητης διαδικασίας, η εκλογή του νέου Καθολικού Πατριάρχη χρειάζεται να γίνει με αξιοπρέπεια. Αποτελεί επίσης μια άξια συνέχεια του πένθους και του σεβασμού μας προς τον Πατριάρχη, πράγμα το οποίο η κοινωνία το έχει δείξει τις τελευταίες ημέρες. Η διαδικασία δεν εξαρτάται από τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις. Ο Καθολικός Πατριάρχης θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο σε διευρυμένη συνεδρίαση. Ο Σεβασμιώτατος Σιό, ο οποίος κάθεται στον Πατριαρχικό Θρόνο, μαζί με άλλα μέλη της Συνόδου, θα διεξάγει τη διαδικασία με αυστηρή τήρηση του Καταστατικού της Αποστολικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Γεωργίας”, είπε.

“Οι Επίσκοποι που είναι μέλη της Συνόδου είναι αυτοί που εκλέγουν τον Καθολικό Πατριάρχη με πλειοψηφία ψήφων. Επομένως, είναι επιθυμητό, ​​σε σχέση με τις εκλογές για τον νέο Καθολικό Πατριάρχη, οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις που γίνονται να μην λάβουν χαρακτήρα που θα προκαλέσει διχασμό στην κοινωνία. Ας περιμένουμε την απόφαση των μελών της Συνόδου και ας παρακολουθήσουμε με αξιοπρέπεια τη διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί σε αυστηρή τήρηση των κανόνων”, πρόσθεσε τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι 39 Αρχιερείς θα κληθούν να αναδείξουν τον υποψήφιο από το τριπρόσωπο που θα συγκεντρώσει τον απαιτούμε αριθμό ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ηρακλί Καμπαχίτζε, είχε ζητήσει πριν λίγες ημέρες σεβασμό για την διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό είναι υπόθεση της Ιεράς Συνόδου και όχι της Κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος έγιναν δηλώσεις και από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, Σάβα Παπουασβίλι.

Πώς θα εκλεγεί ο νέος Καθολικός Πατριάρχης

Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη που διέπει τη διοίκηση της Γεωργιανής Εκκλησίας, ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου υποχρεούται να συγκαλέσει τη Σύνοδο το συντομότερο εντός σαράντα ημερών σαράντα ημέρες και το αργότερο δύο μήνες μετά την χηρεία του Πατριαρχικού Θρόνου.

Πριν από τη Διευρυμένη Σύνοδο, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό, θα συγκληθεί συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για την επιλογή των υποψηφίων για την θέση του Πατριάρχη.

Ο υποψήφιος για Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. πρέπει να είναι γεωργιανός υπήκοος
  2. επίσκοπος της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας
  3. να διαθέτει θεολογική εκπαίδευση και σημαντική εμπειρία στη διοίκηση της εκκλησίας
  4. να είναι ηλικίας μεταξύ σαράντα και εβδομήντα ετών
  5. και να είναι μοναχός

Η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τρεις υποψηφίους που θα προταθούν στη Διευρυμένη Σύνοδο.

Κάθε μέλος της Συνόδου δικαιούται να προτείνει έναν υποψήφιο πατριάρχη, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του.

Οι τρεις επίσκοποι που θα λάβουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στη Σύνοδο θα είναι υποψήφιοι για το Πατριαρχείο στη Διευρυμένη Σύνοδο.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερες από τις μισές ψήφους στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Μόνο οι επίσκοποι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την εκλογή του Καθολικού Πατριάρχη. Ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει περισσότερες από τις μισές ψήφους των επισκόπων που παρευρίσκονται στη Σύνοδο θα θεωρείται εκλεγμένος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας.

Η εκλογή του νέου Πατριάρχη Γεωργίας θα είναι ιστορικής σημασίας. Όχι μόνο γιατί θα διαδεχθεί τον μακαριστό κυρό Ηλία το έργο και η απήχηση του οποίου στην κοινωνία έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα, αλλά και γιατί θα πρόκειται για εκλογή μετά από 49 χρόνια. Μάλιστα σε αυτές τις δεκαετίες έχει τροποποιηθεί και η διαδικασία σε σχέση με το 1977.

Η διαδικασία εκλογής του Καθολικού-Πατριάρχη της Γεωργίας ορίζεται στο Καταστατικό περί Διοίκησης της Γεωργιανής Εκκλησίας, το οποίο εγκρίθηκε στη Δέκατη Τρίτη Εκτεταμένη Σύνοδο της Γεωργιανής Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Σβετιτσχοβέλι στις 18-19 Σεπτεμβρίου 1995.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.