Categories: ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κωνσταντίνου και Ελένης: Ποιοι είναι οι Ισαπόστολοι που γιορτάζουν σήμερα

Μία από τις σημαντικότερες γιορτές της χριστιανοσύνης είναι σήμερα 21 Μαΐου. Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Ισαποστόλων Αγίου Κωνσταντίνου και της μητέρας του, Αγίας Ελένης.

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος.

Σύμφωνα με το Sansimera, ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, βοηθώντας έτσι την ακώλυτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση της νέας θρησκείας. Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και την προσφώνησε αυτοπροσώπως. Η σύνοδος αυτή είναι βασική στην πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»). Λίγο πριν από τον θάνατό του βαπτίστηκε χριστιανός.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν τον έχει εντάξει στο Αγιολόγιό της, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του γυναίκα Μινερβίνη) και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα τα νεώτερα ιστορικά δεδομένα). Αντίθετα, τιμούν τη μνήμη του, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες.

Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 – 327/330) βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 18 Αυγούστου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Φόρος εισοδήματος: Άμεσες πληρωμές για τις επιστροφές φόρων

Συνολικά αλλάζει το «τοπίο» γύρω από τον φόρο εισοδήματος, με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογικής…

17 λεπτά ago

Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο | Δημήτρης Πτωχός: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του τουρισμού»

Το πανέμορφο Ναύπλιο φιλοξενεί για 9η φορά τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών αναψυχής στον κόσμο,…

1 ώρα ago

Σαν σήμερα 29 Απριλίου

1429: Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λορένης ή Ζαν ντ’ Αρκ, απελευθερώνει…

1 ώρα ago

Το Εορτολόγιο της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα:

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Ιωσήφ ο Πάγκαλος. Οι Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι…

2 ώρες ago

Πρόγνωση καιρού για την Μεγάλη Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και…

2 ώρες ago

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

10 ώρες ago