Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Εγκρίθηκε η πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος.

Οι διπλωματικές ενέργειες για την επίτευξη εκεχειρίας εντάθηκαν σήμερα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, όμως το Ισραήλ απείλησε να αυξήσει τα πλήγματα στη Γάζα, αφού ξανάρχισαν οι ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς, έπειτα από μια σύντομη παύση.

Μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου και Μπάιντεν, τόσο το Ισραήλ όσο και οι δυνάμεις της Χαμάς έπαυσαν πυρ για αρκετές ώρες, με τις προσπάθειες για ειρήνευση να φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος.

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν η 8ωρη παύση του πυρός εκατέρωθεν- η πιο μακρά παύση εδώ και 11 μέρες- αποτελεί αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ή απλή συγκυρία.

Στο παρελθόν, παρόμοιες μακρόχρονες παύσεις είχαν αποτελέσει τον προάγγελο εκεχειρίας μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για μια νέα εκεχειρία και αυτή τη φορά.

Λίγες ώρες πριν την τωρινή παύση, ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωνε πως μια εκεχειρία είναι πιθανή, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ισραήλ μετέδιδαν πως ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι οι «στόχοι» του έχουν, προς το παρόν, επιτευχθεί.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες από 12 από αέρος επιθέσεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων δύο που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή δύο κατοικιών πολιτών στα νότια της περιοχής και τον τραυματισμό 4 ανθρώπων.

Σχετικά με αυτές τις επιθέσεις, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως πέτυχε την καταστροφή μιας αποθήκης όπλων, στεγαζόμενης στο σπίτι ενός αξιωματικού της Χαμάς, καθώς και την καταστροφή «στρατιωτικών υποδομών» που βρίσκονταν εντός των κατοικιών άλλων στελεχών της Χαμάς, σε περιοχές όπως η πόλη Χαν Γιουνίς.

Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σειρήνες ήχησαν στην νότια ισραηλινή πόλη της Μπιρσέμπα και σε άλλες περιοχές που συνορεύουν με τη Γάζα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν άμεσες αναφορές για υλικές ζημιές ή τραυματίες.

Μια μέρα πριν, οι δύο πλευρές ανακοίνωναν πως τα σενάρια για άμεση εκεχειρία ήταν απίθανα, ωστόσο οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να εντείνονται μετά τις σχετικές διεθνείς εκκλήσεις.

Η Γαλλία ασκεί πιέσεις για μια λύση μέσω της παρέμβασης του ΟΗΕ, έχοντας ζητήσει ανοιχτά από τις ΗΠΑ να αιτηθούν, με τη σειρά τους, ανακωχή και έχοντας εκδώσει μια από κοινού ανακοίνωση με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, με την οποία οι χώρες ζητούσαν από τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν εκεχειρία άμεσα.

Η Γαλλία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν, επίσης, την πρόθεσή τους να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς της Γάζας.

Από πλευράς τους, οι ΗΠΑ θεωρούν πως μια παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών «θα υπονόμευε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση» της βίας.

Παράλληλα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή, Τορ Γουένεσλαντ συνάντησε στο Κατάρ τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιεχ, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επρόκειτο,την Πέμπτη, να συζητήσει για τη σύρραξη, παρουσία Υπουργών Εξωτερικών από διάφορες χώρες, χωρίς να υπάρχει άμεσα η πρόθεση ανάληψης δράσης, από μεριάς του ΟΗΕ.

Ένα από τα ανώτατα στελέχη της Χαμάς, ο Μουσά Αμπού Μαρτζούκ, δήλωσε μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι αλ- Μαγιαντίν ότι πιστεύει πως «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για μια ανακωχή θα στεφθούν με επιτυχία» και πως αναμένει την επίτευξη ανακωχής κοινής αποδοχής μέσα σε «μία με δύο ημέρες».

Ο ισραηλινός δημοσιογράφος στρατιωτικών υποθέσεων, Ρόνεν Μπέργκμαν, επικαλέστηκε τις δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων του ισραηλινού στρατού, όταν έγραψε πως μια ανακωχή εντός των επόμενων 48 ωρών είναι πιθανή και επιτεύξιμη.

Η σχετική συμφωνία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα περιελάμβανε την παύση των επιθέσεων από μεριάς του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών εξόντωσης των ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς.

Από μεριάς της, η Χαμάς θα έπρεπε να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις και το σκάψιμο των «σηράγγων επίθεσης», όπως και την υποκίνηση πορειών διαμαρτυρίας κοντά στα σύνορα.

Την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας του μια «αυθημερόν αποκλιμάκωση της βίας, στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας ολικής ανακωχής».

Ο Λευκός Οίκος κοινοποίησε ότι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δυο ηγέτες «είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ όσον αφορά την αποδυνάμωση της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων, καθώς και τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες των τοπικών κυβερνήσεων και των ΗΠΑ».

Σε κάθε περίπτωση, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός προέβη σε δημόσιες δηλώσεις στη χώρα του, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την στρατιωτική επιχείρηση, έως ότου ο στόχος της επιτευχθεί: «Να αποκαταστήσει την ησυχία και την ασφάλεια για εσάς, πολίτες του Ισραήλ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Το Εορτολόγιο της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα:

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Ιωσήφ ο Πάγκαλος. Οι Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι…

3 λεπτά ago

Πρόγνωση καιρού για την Μεγάλη Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και…

28 λεπτά ago

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

8 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

9 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

10 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

17 ώρες ago