Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Διήμερη εκδρομή στα προσκυνήματα της Βοιωτίας πραγματοποίησε ο Ι.Ν. Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδας

Με την ευχή και την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Ειρηναίου πραγματοποιήθηκε, στις 15 και 16 Ιουνίου, διήμερη προσκυνηματική εκδρομή του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδας σε ιερά προσκυνήματα της Βοιωτίας.

Της εκδρομής ηγήθηκε ο εφημέριος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόφιλος Φραγκουλίδης, συνοδευόμενος από ομάδα ενοριτών και προσκυνητών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικούς πνευματικούς τόπους της περιοχής και να αποκομίσουν πλούσιες πνευματικές εμπειρίες.

Πρώτος σταθμός της εκδρομής ήταν ο Ιερός Ναός της Μεγάλης Παναγίας και Αγίου Δημητρίου στη Θήβα, όπου τους προσκυνητές υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τουλουμάκος. Ο π. Γεώργιος καλωσόρισε θερμά το προσκυνηματικό όμιλο και τους ξενάγησε στον ιστορικό αυτό ναό, αναφερόμενος στην ιστορία και τη σπουδαιότητά του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σεβάσμια εικόνα της Μεγάλης Παναγίας, η οποία, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ιστορήθηκε από τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Μετά την ξενάγηση, η ενορία προσέφερε στους προσκυνητές κέρασμα ως ένδειξη φιλοξενίας και αγάπης.

Στη συνέχεια οι εκδρομείς μετέβησαν στα παλαιά κοιμητήρια της πόλης των Θηβών, όπου διασώζεται ο τάφος του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά σε μεγάλη μαρμάρινη σαρκοφάγο. Εκεί τους ξενάγησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Βαδραχάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και το έργο του Ευαγγελιστού Λουκά, καθώς και στη σύνδεσή του με την πόλη των Θηβών.

Επόμενος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μαζαρακίου Θηβών. Οι προσκυνητές ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής και τη διαχρονική πνευματική της προσφορά στην τοπική Εκκλησία, ενώ είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον τάφο του μακαριστού Επισκόπου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κυρού Νικοδήμου, ενός φωτισμένου και δραστήριου Ιεράρχου, ο οποίος άφησε σημαντικό αποτύπωμα με το ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο. Η αδελφότητα της Μονής προσέφερε στους προσκυνητές το καθιερωμένο κέρασμα.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου Αλιάρτου, ένα πανέμορφο μοναστήρι μέσα σε καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Τους προσκυνητές υποδέχθηκε με πολλή αγάπη ο Καθηγούμενος της Μονής, Γέροντας Σιλουανός, ο οποίος μίλησε για την ιστορία της αδελφότητας, τη μοναχική ζωή και το πνευματικό έργο που επιτελείται στη Μονή. Μετά το προσκύνημα, η αδελφότητα προσέφερε κέρασμα σε όλους τους επισκέπτες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι εκδρομείς μετέβησαν στην όμορφη πόλη της Λιβαδειάς, όπου είχαν ελεύθερο χρόνο για περίπατο και ξεκούραση.

Τη δεύτερη ημέρα της προσκυνηματικής εκδρομής, οι εκδρομείς αναχώρησαν από τη Λιβαδειά με προορισμό την ιστορική Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μοναστικά κέντρα της Ελλάδος και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οι προσκυνητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής και θαύμασαν τη μοναδική αρχιτεκτονική της, καθώς και τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά της, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων και καλύτερα διατηρημένων της πατρίδος μας. Παράλληλα ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής, τη ζωή του Οσίου Λουκά του Στειριώτου και τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική ακτινοβολία που ανέπτυξε κατά τη μακραίωνη πορεία της.

Στη συνέχεια οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν προς τον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου επισκέφθηκαν και προσκύνησαν στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Σκριπούς, βυζαντινό μνημείο, το οποίο χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και κατά το παρελθόν αποτέλεσε σημαντικό μοναστηριακό κέντρο της περιοχής. Οι εκδρομείς ενημερώθηκαν για την ιστορία του ναού και τη μακραίωνη πνευματική του προσφορά, καθώς και για την τοπική παράδοση που συνδέεται με τη θαυματουργική προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου προς την περιοχή κατά τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Αφού ολοκλήρωσαν το προσκύνημά τους και έλαβαν την ευλογία της Παναγίας, πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Με ενδιάμεση στάση για ξεκούραση, επέστρεψαν στην Πτολεμαΐδα, έχοντας αποκομίσει πλούσια πνευματικά εφόδια, όμορφες εμπειρίες και ευλογημένες αναμνήσεις από τα ιερά προσκυνήματα της Βοιωτίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.