Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Φρίκη στην Ινδία: 4 άνδρες βίασαν και σκότωσαν ένα 9χρονο κορίτσι

Δελχί, σ’ ένα έγκλημα που σόκαρε και προκάλεσε οργή στην τοπική κοινότητα.

Οι άνδρες αντιμετωπίζουν πολλαπλές κατηγορίες, για βιασμό, δολοφονία, καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων και άλλα. Εάν κριθούν ένοχοι, είναι πιθανόν να τιμωρηθούν με τη θανατική ποινή.

Το έγκλημα έλαβε χώρα την 1η του Αυγούστου. Το κορίτσι είχε πάει να φέρει νερό από πηγή κοντά σε ένα ινδουιστικό κρεματόριο, σε προάστιο της ινδικής πρωτεύουσας. Λίγη ώρα μετά, ο ιερέας του κρεματορίου κάλεσε την μητέρα του παιδιού, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας, ισχυριζόμενος ότι το παιδί της είχε πάθει ηλεκτροπληξία.

Ο ιερέας και άλλοι 3 υπάλληλοι του κρεματορίου κατάφεραν, στη συνέχεια, να πείσουν την μητέρα του θύματος να προχωρήσει σε αποτέφρωση του σώματος του νεκρού παιδιού. Οι άνδρες επέμεναν ότι η ανάμιξη της αστυνομίας θα «δημιουργούσε μπελάδες» και ότι οι γιατροί που θα πραγματοποιούσαν αυτοψία θα πούλαγαν τα όργανα του κοριτσιού στην μαύρη αγορά.

Η αποτέφρωση πραγματοποιήθηκε, τελικά, παρουσία και των δυο γονιών του κοριτσιού, ώσπου διακόπηκε από ορισμένους συγχωριανούς τους, που απέσυραν τα λείψανα του κοριτσιού από τη φωτιά. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, στο χωριό του κοριτσιού ξέσπασε αναταραχή, με τους κατοίκους να ζητούν δικαιοσύνη και να αιτούνται τη σύλληψη του ιερέα και των τριών φερόμενων ως συνεργών του για το βιασμό και τη δολοφονία της 9χρονης.

Τις επόμενες ημέρες, ακόμα περισσότεροι πολίτες από τις γύρω περιοχές συγκεντρώθηκαν στο χωριό, ζητώντας την τιμωρία των τεσσάρων ανδρών.

«Βιάστηκε ένα 9χρονο κορίτσι και η διοίκηση “κοιμάται” όρθια», δήλωσε στο CNN ένας από τους διαμαρτυρόμενους, ο 46χρονος Ανίλ Κουμάρ. «Θέλουμε την μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία για τους ενόχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να τους φερθεί παραδειγματικά. Η ασφάλεια των γυναικών δεν είναι κάτι που μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα».

Αξίζει να αναφερθεί πως το 9χρονο κορίτσι ανήκε στην κοινότητα των Νταλίτ, την πιο καταπιεσμένη «κάστα» της Ινδίας. Τα εγκλήματα που αφορούν γυναίκες Νταλίτ στην Ινδία είναι αρκετά συχνά και όλοι είναι πεπεισμένοι πως ο θάνατος της 9χρονης επρόκειτο για ένα ακόμη έγκλημα με αυτό τον χαρακτήρα.

Παρόλο που το σύστημα των καστών καταργήθηκε, επισήμως, το 1950, συνεχίζει να εφαρμόζεται εθιμικά μέχρι και σήμερα. Ο κάθε Ινδός και η κάθε Ινδή που γεννιέται κατηγοριοποιείται αυτόματα σε μια κάστα, μέσω της οποίας ορίζεται η κοινωνική θέση του ατόμου, το ποια επαγγέλματα μπορεί να ασκήσει και το ποιους ή ποιες δικαιούται να παντρευτεί.

Οι Νταλίτ, με πληθυσμό 201.000.000 σε μια χώρα με 1,3 δις πολίτες, αποτελούν μια από τις κατώτερες κάστες στην Ινδία. Στο παρελθόν, οι Νταλίτ αποκαλούνταν «οι ανέγγιχτοι» και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλες διακρίσεις, καταπίεση και, συχνά, βία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο ομαδικός βιασμός και η δολοφονία μιας 19χρονης γυναίκας Νταλίτ, στο βόρειο κρατίδιο του Ουτάρ Πραντές, είχε οδηγήσει σε αντίστοιχες εξεγέρσεις. Στο ίδιο μέρος, έναν μήνα νωρίτερα, είχε βιαστεί και δολοφονηθεί ένα 13χρονο κορίτσι, προερχόμενο επίσης από την κάστα των Νταλίτ.

Το 2019, δύο μικρά αγόρια Νταλίτ είχαν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου, για το γεγονός ότι αφόδευσαν δημοσίως. Το 2018, ένα 13χρονο κορίτσι, μέλος μιας άλλης καταπιεσμένης κάστας, αποκεφαλίστηκε στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, πιθανώς από δράστη που ανήκε σε υψηλότερη κάστα.

Πολλοί ακτιβιστές κατά του απαρχαιωμένου συστήματος των κοινωνικών καστών θεωρούν ότι τα εγκλήματα αυτά αποτελούν «εγκλήματα μίσους» και επικύρωσης της επιβολής της μιας κάστας πάνω στην άλλη. Σύμφωνα με αναφορά της ΜΚΟ «Equality Now», που δημοσιεύθηκε το 2020, η σεξουαλική βία αποτελεί το κύριο μέσο επιβολής των ανδρών από τις υψηλότερες κάστες πάνω σε γυναίκες της κάστας Νταλίτ και άλλων καταπιεσμένων ομάδων στην Ινδία.

Η έρευνα της Equality Now έδειξε πως οι γυναίκες Νταλίτ δεν έχουν, συχνά, πρόσβαση στη δικαιοσύνη, όταν οι ίδιες καθίστανται θύματα σεξουαλικής βίας, καθώς επικρατεί ένα καθεστώς «ατιμωρησίας, ιδιαίτερα όταν οι δράστες προέρχονται από ανώτερες κάστες».

Τον περασμένο Μάρτιο, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας ανακοίνωνε πως η ινδική κυβέρνηση είναι «αφοσιωμένη στην παροχή προστασίας» σε όσους ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κάστες. Το Υπουργείο υπενθύμισε στους πολίτες πως η σχετική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί ήδη από το 2015, με στόχο την αυστηροποίηση των προληπτικών και τιμωρητικών μέτρων για τα εγκλήματα κατά των Νταλίτ. Όλα δείχνουν, βέβαια, πως χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες, προκειμένου να καταπολεμηθεί ένα σύστημα με ρίζες 2.000 και πλέον χρόνων στη δεύτερη πολυπληθέστερη του πλανήτη…

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

8 ώρες ago

Κρήτη: Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στο Καστέλλι

Ένας άνδρας τραυματίστηκε από πυροβολισμούς που δέχτηκε ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, στο χωριό Τσιφούτ…

8 ώρες ago

Εργασίες καθαριότητας από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενόψει του Πάσχα

Με στόχο έναν καθαρότερο Δήμο, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και των ημερών του Πάσχα, με…

9 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Κλειστό το Κ.Ε.Π. Συνοικισμού

Σας ενημερώνουμε ότι το Κ.Ε.Π. Συνοικισμού (Λεωφ. Ιωνίας 86) θα παραμείνει κλειστό καθ΄ όλη τη…

9 ώρες ago

2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Παρουσιάστηκε την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο…

9 ώρες ago

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συνεδρίασε, τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας…

9 ώρες ago