ΔΙΕΘΝΗ

Μπρους Λι: Ο θάνατός του μπορεί να προκλήθηκε από υπερβολική κατανάλωση…νερού, λένε ειδικοί 50 χρόνια μετά τον θάνατό του

Ο θρύλος του Κουνγκ Φου, Μπρους Λι, ενδέχεται να πέθανε εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης…νερού, λένε τώρα οι επιστήμονες, σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο σταρ του Χόλιγουντ και των πολεμικών τεχνών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 32 χρονών το καλοκαίρι του 1973 και ενώ βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ. Η νεκροψία που διενεργήθηκε τότε έδειξε ότι ο Λι είχε πεθάνει από εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο οι γιατροί είχαν αποδώσει σε ένα φάρμακο που έπαιρνε τότε.

Ο πρόωρος θάνατός του πυροδότησε φήμες ότι μπορεί να δολοφονήθηκε από Κινέζους γκάνγκστερ, να δηλητηριάστηκε από κάποια ζηλιάρα ερωμένη ή να είχε πέσει θύμα κατάρας. Μια άλλη θεωρία ήταν ότι πέθανε από θερμοπληξία.

Τώρα, οι ερευνητές εξέτασαν εκ νέου τα στοιχεία για να αποφανθούν ότι ο Μπρους πιθανότατα πέθανε από «υπονατριαιμία».

«Με άλλα λόγια, προτείνουμε ότι η αδυναμία των νεφρών του να αποβάλλουν την περίσσεια νερού σκότωσε τον Μπρους Λι», έγραψε η ομάδα των ειδικών στο Clinical Kidney Journal.

Η υπονατριαιμία σημαίνει ότι τα επίπεδοα νατρίου στο αίμα – το οποίο χρειάζεται το σώμα σας για την ισορροπία υγρών – είναι ασυνήθιστα χαμηλή.

Μια τέτοια ανισορροπία προκαλεί διόγκωση των κυττάρων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον εγκέφαλο.

Η μελέτη ισχυρίζεται ότι ο Μπρους είχε πολλούς παράγοντες κινδύνου για υπονατριαιμία, συμπεριλαμβανομένου του ότι έπινε υψηλές ποσότητες υγρών, χρησιμοποιούσε κάνναβη – η οποία αυξάνει τη δίψα – καθώς και άλλους παράγοντες που μειώνουν την ικανότητα των νεφρών, όπως η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αλκοόλ.

Η σύζυγός του, Λίντα, αποκάλυψε πώς ο Μπρους ακολουθούσε μια δίαιτα με βάση τα υγρά, λίγο πριν τον θάνατό του. Και ο Μάθιου Πόλι – ο οποίος έγραψε τη βιογραφία «Bruce Lee, A Life» το 2018 – αναφέρεται στην επαναλαμβανόμενη πρόσληψη νερού από μεριάς του Λι το βράδυ του θανάτου του.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: «Υποθέτουμε ότι ο Μπρους Λι πέθανε από μια συγκεκριμένη μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας: την αδυναμία να αποβάλει αρκετό νερό για να διατηρήσει την ομοιόσταση του νερού.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, εγκεφαλικό οίδημα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες, εάν η υπερβολική πρόσληψη νερού δεν συνδυάζεται με την απέκκριση νερού στα ούρα, η οποία είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα του θανάτου του Μπρους Λι», ανφέρουν οι επιστήμονες.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

5 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

5 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

5 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

6 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

6 ώρες ago