ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση Μαντλίν: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε προσφυγή των γονέων της κατά της πορτογαλικής δικαιοσύνης

Οι γονείς της Μαντλίν ΜακΚαν, που εξαφανίστηκε το 2007 στην Πορτογαλία, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της πορτογαλικής δικαιοσύνης, μια προσφυγή που το Δικαστήριο τελικά απέρριψε.

Οι γονείς της Μαντλίν αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της πορτογαλικής δικαιοσύνης, όταν εκείνη απέρριψε την αγωγή τους κατά του Γκονσάλο Αμαράλ, αστυνομικού που ηγήθηκε των ερευνών για την μικρή Μαντλίν και που είχε αργότερα υπονοήσει ότι οι γονείς της 3χρονης εμπλέκονταν στην εξαφάνισή της.

Ο Αμαράλ έκανε τις παραπάνω νύξεις σε ένα βιβλίο που έγραψε ο ίδιος, με τίτλο «Η Αλήθεια του Ψέματος».

Το ζεύγος Μακάν είχε καταθέσει αγωγή εις βάρος του αστυνομικού. Το 2015, δικαστήριο της Πορτογαλίας τους δικαίωσε, καλώντας τον Αμαράλ να τους καταβάλλει ως αποζημίωση 500.000 ευρώ, αλλά δύο χρόνια αργότερα η απόφαση ανετράπη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ωστόσο πως το πορτογαλικό δικαστήριο είχε εκπληρώσει την υποχρέωσή του να προστατεύσει τα δικαιώματα του ζεύγους ΜακΚαν και ότι τα επιχειρήματά τους σχετικά με το τεκμήριο της αθωότητας ήταν αστήρικτα.

«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κηλιδώθηκε το όνομα των εναγόντων, αυτό δεν συνέβη εξαιτίας της αναφοράς στο βιβλίο του συγγραφέα, αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα των υποψιών που διατυπώθηκαν εναντίον τους», έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Μαντλίν ήταν μόλις τριών ετών όταν, στις 3 Μαΐου 2007, τα ίχνη της εξαφανίστηκαν στο πορτογαλικό θέρετρο Πράια ντα Λους, όπου η οικογένειά της είχε πάει για διακοπές.
Τον Απρίλιο του 2020, Πορτογάλοι αξιωματούχοι κατονόμασαν τον 44χρονο Γερμανό Κρίστιαν Μπρίκνερ ως επίσημο ύποπτο. Ο άνδρας βρίσκεται ήδη στη φυλακή για μια άλλη υπόθεση βιασμού.

Η γερμανική αστυνομία δήλωσε τον Ιούνιο του 2020 ότι η Μαντλίν θεωρείται νεκρή και ότι ο Μπρίκνερ ήταν πιθανότατα ο υπεύθυνος για την εξαφάνισή της. Η βρετανική αστυνομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την υπόθεση ως εξαφάνιση.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

3 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

5 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

6 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

7 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

7 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

7 ώρες ago