ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ακυρώθηκε το τελευταίο ντιμπέιτ για την ηγεσία των Τόρις – Στα «μαχαίρια» οι υποψήφιοι Λιζ Τρας και Ρίσι Σουνάκ

Η πολιτική κρίση στη Βρετανία συνεχίζεται με απρόοπτα, καθώς προ ολίγου ανακοινώθηκε ότι θα ακυρωθεί το αυριανό (19/7) και τελευταίο ντιμπέιτ των Συντηρητικών βουλευτών που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Δύο από τους επικρατέστερους υποψήφιους – ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας – ανακοίνωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στο πλατό, μετά τους έντονους καβγάδες που είχαν στα δύο πρώτα ντιμπέιτ.

Σήμερα, 17/7, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος για την ηγεσία των Τόρις, μεταξύ των πέντε υποψήφιων που έχουν εναπομείνει να διεκδικούν την θέση. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα αποχωρήσει.

Πέραν του Σουνάκ και της Τρας, την ηγεσία των Συντηρητικών διεκδικούν , η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένυ Μόρντοντ, που ήρθε δεύτερη σε ψήφους στους δύο πρώτους γύρους, ο βουλευτής Τομ Τουγκεντάτ, και η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπάντενοχ.

Αύριο και μεθαύριο αναμένονται νέες ψηφοφορίες για την αρχηγία των Συντηρητικών.

Την Πέμπτη αναμένεται να έχει καθοριστεί η τελική δυάδα των υποψηφίων που, απευθυνόμενοι πλέον σε όλα τα μέλη του κόμματος, θα επιχειρήσουν να διαδεχθούν τον Τζόνσον στην θέση που εγκατέλειψε.

Εκτός απροόπτου, ο διάδοχος θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, στο συνέδριο του κόμματος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinium, τις εντυπώσεις στο δεύτερο ντιμπέιτ φαίνεται να έκλεψε ο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σουνάκ, ενώ η Λιζ Τρας ενίσχυσε την θέση της έναντι της πρώην υπουργού Άμυνας, Πένυ Μόρντοντ.

Χιλιάδες είναι τα στοιχήματα που μπαίνουν αυτή την περίοδο για το ποιος θα είναι ο επόμενος Συντηρητικός ηγέτης, με τα φαβορί να αλλάζουν «κάθε τρεις και λίγο».

Σχετικά σταθερά στην πρώτη θέση των φαβορί βρίσκεται πάντως ο Σουνάκ, ο οποίος υπόσχεται σκληρή δημοσιονομική πολιτική και κατάργηση ή μεταρρύθμιση 2.400 νόμων και κανονισμών της Ε.Ε. «που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη».

Η Πένι Μόρμοντ, ούσα η πρώτη γυναίκα που διατέλεσε ποτέ υπουργός Άμυνας στη Βρετανία (υπό την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι) είναι μια από τους αγαπημένους υποψήφιους της βάσης του κόμματος και των στοιχημάτων. Παρόλα αυτά, η εικόνα της στα δύο ντιμπέιτ δεν φαίνεται να τη βοήθησε.

Η Λιζ Τρας, πάλι, είναι μια από τους αγαπημένους υποψήφιους όσων παραμένουν πιστοί στον Μπόρις Τζόνσον – όπως υπήρξε εν πολλοίς και η ίδια.

Οι επόμενοι δύο υποψήφιοι είναι, τέλος, η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπέιντενοκ με καταγωγή από την Νιγηρία και ο Τομ Τούγκεντχατ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος είναι ο μόνος από τους πέντε που δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε κάποιο από τα υπουργικά συμβούλια του Μπόρις Τζόνσον.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

18 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

19 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

19 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

19 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

19 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

19 ώρες ago