ΔΙΕΘΝΗ

Τα δάση στον Αμαζόνιο φλέγονται

Ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφηκε τον Μάιο στην Αμαζονία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν οι πιο πολλές και μεγάλες σε έκταση δασικές πυρκαγιές από το 2004 στη Βραζιλία. Την καταστροφή αποτύπωσαν οι δορυφόροι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Ερευνας (INPE). Εντοπίστηκαν 2.287 εστίες πυρκαγιάς στην Αμαζονία, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

Το 2004 ήταν μέχρι πρότινος η χειρότερη χρονιά για τις δασικές πυρκαγιές, με 3.313 εστίες φωτιάς. Στο Σεράδο, μια μεγάλη περιοχή σαβάνας, στα νότια της Αμαζονίας, εντοπίστηκαν 3.578 εστίες πυρκαγιάς τον περασμένο μήνα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας (INPE), που συλλέγει στοιχεία για τις πυρκαγιάς της Αμαζονίας από το 1998, τονίζει ότι για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου είναι πρωτοφανής ο αριθμός των πυρκαγιών – συνήθως οι περισσότερες πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας ξεσπούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Οι οικολόγοι επιρρίπτουν ευθύνες στην προεδρία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει επιτρέψει στους αγρότες την αποψίλωση των δασών, με αποτέλεσμα να καίνε ανεξέλεγκτα οι πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αυτές οφείλονται σε εμπρησμούς από την καύση γεωργικών προϊόντων σε παράνομα αποψιλωμένες περιοχές. «Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν την τάση καταστροφής του περιβάλλοντος λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο Μαουρίτσιο Βοϊβόντιτς, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στη Βραζιλία. Από το 2019, που ανέλαβε την προεδρία ο Μπολσονάρου, ο μέσος ετήσιος ρυθμός της αποψίλωσης των δασών αυξήθηκε κατά 75% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δίνει αφειδώς άδειες για γεωργικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε προστατευμένες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις επόμενες εκλογές. Η αποψίλωση στο δάσος Mata Αtlantica (ένα τροπικό τεράστιο οικοσύστημα της Βραζιλίας) έφθασε πέρυσι στο 66%, όπως καταγγέλλουν οι οικολόγοι.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν απομακρυνθεί σχεδόν 700 υπάλληλοι που εργάζονταν στον τομέα του περιβάλλοντος, γεγονός που αποτυπώνει τη μικρή σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προστασία των δασών του Αμαζονίου. Σε έναν πολιτικό ελιγμό, η διοίκηση του Μπολσονάρου έκανε μεγάλη στροφή πριν από λίγες ημέρες και καθιέρωσε υψηλά πρόστιμα σε όσους αποψιλώνουν παρανόμως τα δάση. Η κυβέρνηση μάλιστα παρουσίασε τον νέο νόμο μετά πολλών επαίνων για την πολιτική του Μπολσονάρου. Ομως, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι είναι μόνο μια πρόσκαιρη αλλαγή στο παρά πέντε της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Τα πρόστιμα είναι «για τα μάτια», υποστηρίζουν οι παρατηρητές του WWF, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από το 2019 έως το 2021 το 98% των προστίμων που δόθηκαν για την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν έχει εκπληρωθεί και οι υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε το περασμένο φθινόπωρο στη Γλασκόβη, πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Βραζιλίας κατήγγειλαν τον πρόεδρο για την αποψίλωση του Αμαζονίου, που συμβάλλει στην ενίσχυση της κλιματικής αλλαγής. Η οργάνωση AllRise προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του προέδρου, καταγγέλλοντας ότι διευκολύνει την καταστροφή των δασών για να επεκταθούν τα παράνομα ορυχεία και η γη να χρησιμοποιηθεί για φυτείες ή βοσκότοπους. Σύμφωνα με την προσφυγή, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκε από την αποψίλωση του Αμαζονίου την περίοδο που ήταν πρόεδρος ο Μπολσονάρου ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερους από 180.000 θανάτους παγκοσμίως έως το τέλος του αιώνα.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago