ΔΙΕΘΝΗ

Φουντώνουν τα σενάρια διαδοχής του Πούτιν – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι

Σενάρια επί σεναρίων γράφονται και αναδιατυπώνονται για το πολιτικό μέλλον του Ρώσου προέδρου, την υγεία, την προσωπική ζωή και τα πολεμικά του σχέδια. Το περιβάλλον του Κρεμλίνου τηρεί σιγήν ισχύος, αλλά ουδείς μπορεί να κρύψει ότι κάτι συμβαίνει στο ρωσικό «βασίλειο» και οι φήμες για την αναζήτηση διάδοχης κατάστασης στη χώρα δεν αποτελούν μόνο αποκυήματα της φαντασίας Δυτικών πρακτόρων.

 

Μετά από πολλές υποθέσεις για την κατάσταση της υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν, μια νέα θεωρία κυκλοφορεί έντονα στις δυτικές πρωτεύουσες. Ο πρόεδρος Πούτιν φέρεται να έχει ήδη βρει τον προσωρινό (ή μόνιμο) διάδοχό του. Το σενάριο αυτό συνδέεται με την εμφάνιση ενός νέου άνδρα στο πλευρό του Πούτιν κατά τη μεγάλη παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία και με τις φήμες ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας πρόκειται να υποβληθεί σε δύσκολη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και επομένως θα πρέπει να αντικατασταθεί για ένα διάστημα.

Ο Πούτιν με τον Ντμίτρι Κοβάλεφ, επικεφαλής του τμήματος προεδρικής διοίκησης στην παρέλαση

Ενώ διαρκούσε η παρέλαση στη Μόσχα και παρήλαυναν εξελιγμένα οπλικά συστήματα και στρατιώτες, την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης συγκέντρωσε ένας άγνωστος άνδρας με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος συνομιλούσε με οικειότητα. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, που επικαλούνται ρωσικές πηγές, ο μυστηριώδης άνδρας με τον οποίο συνομιλούσε ο Πούτιν, Ντμίτρι Κοβάλεφ, είναι επικεφαλής του τμήματος προεδρικής διοίκησης. Ο Κοβάλεφ αναφέρθηκε και στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Baza» στο Telegram, που σχολίαζε ότι πρόκειται για διάδοχο του Ρώσου προέδρου! Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα συνέδεσε τον 36χρονο άνδρα με το χόκεϊ, προσθέτοντας ότι πιθανότατα είναι ο κοινός τόπος μεταξύ τους.

Ο Πούτιν δεν έχει κάνει ούτε νύξη για πιθανή αποχώρησή του από την εξουσία ούτε έχει αφήσει να διαφανεί ποτέ η κόπωσή του, ύστερα από 22 χρόνια στο τιμόνι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο ίδιος έχει περιοριστεί μόνο να πει ότι όταν φθάσει η στιγμή να αποχωρήσει, θα ονομάσει τον πιθανό διάδοχό του, αλλά η τελική επιλογή θα γίνει από το λαό. Το 2021 ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νόμο που του επιτρέπει να παραμείνει στο ύπατο αξίωμα μέχρι το 2036 και να διεκδικήσει δύο ακόμη προεδρικές θητείες. Παρά τις μεγαλόψυχες δηλώσεις κατά καιρούς ότι θέλει να τον διαδεχθεί κάποιος που θα συνδέσει τη ζωή του με τη μοίρα και την ισχύ της Ρωσίας, ποτέ δεν έχει επιτρέψει να διαφανεί η προτίμησή του σε κάποιον άγνωστο ή γνωστό άνθρωπο της εμπιστοσύνης του. Αντίθετα, οι κινήσεις και ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης του προέδρου Πούτιν δείχνουν πως η δική του μοίρα του είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή της Ρωσίας.

Ο διευθυντής της FSΒ, Αλεξάντερ Μπορτνίκοβ

Η χθεσινή του απουσία, πάντως, από τον αγώνα πρωταθλήματος χόκεϊ επί πάγου, που διεξάγεται στο παραλιακό θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, επέτεινε τις φήμες περί σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ο Ρώσος πρόεδρος παίζει συχνά χόκεϊ -έχοντας φωτογραφηθεί πολλές φορές για να αποδείξει πόσο καλός είναι στο άθλημα-, αλλά χθες έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα με ευχές στους αθλητές. Βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι η απουσία αυτή του πρόεδρου Πούτιν επιβεβαιώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του.

Ο αρχηγός της κατασκοπείας και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Πέραν των φημών για την υγεία του Πούτιν, κυκλοφορεί έντονα επίσης η θεωρία πως υπάρχει σχέδιο ανατροπής του Πούτιν από τη ρωσική ελίτ. Αυτό, μάλιστα, υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού και θέλει την επιχειρηματική ελίτ της χώρας να θέλει σύντομα το «κεφάλι του Πούτιν» για να μην καταστραφεί από τις δυτικές κυρώσεις. Ορισμένοι προβάλλουν τον διευθυντή της FSΒ, Αλεξάντερ Μπορτνίκοβ, ως πιθανό διάδοχό του. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνεται πως ο πρόεδρος Πούτιν θα οδηγηθεί στο χειρουργείο για την αφαίρεση όγκου στην κοιλιακή χώρα και για το διάστημα που θα παραμείνει στο νοσοκομείο θα παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αρχηγό της κατασκοπείας και γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

11 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

12 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

12 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

14 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

14 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

14 ώρες ago