ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θα απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας και υποστήριξης στην χώρα του.

Η εικονική ομιλία του Ζελένσκι στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Ελλάδας, έρχεται μια ημέρα αφότου ο Ζελένσκι έκανε έκκληση στο κοινοβούλιο του Καναδά για περισσότερες δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και επανέλαβε το αίτημα για  επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι ένα βήμα στο οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιστέκονται,  φοβούμενοι μια κλιμάκωση του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,  στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε την Τρίτη νόμο για έκτακτη βοήθεια ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, για να την βοηθήσει να αποκτήσει περισσότερο όπλο και για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Αμερικανός  πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα (16/3) τη διάθεση πρόσθετης βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειάς της.

Στις ΗΠΑ, η  υποστήριξη στην Ουκρανία είναι μια σπάνια περίπτωση, κατά την οποία Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ευθυγραμμιστεί σε ένα έντονα διχασμένο Κογκρέσο, με ορισμένους βουλευτές και από τα δύο κόμματα να έχουν επανειλημμένα προτρέψει τον Μπάιντεν να προχωρήσει περαιτέρω στη βοήθεια της Ουκρανίας.

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους που τα στρατεύματα του Κιέβου έχουν χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών Javelin και Stinger.

Κάποια αμερικανικά μέσα ανέφεραν επίσης ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στον ουκρανικό στρατό drones μιας χρήσης που ονομάζονται Switchblades, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν ρωσικά τεθωρακισμένα και στρατεύματα.

Η σημερινή ομιλία του Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο  θα μεταδοθεί ζωντανά, σε αντίθεση με μια ιδιωτική συνομιλία που είχε ο Ζελένσκι στις 5 Μαρτίου με Αμερικανούς νομοθέτες, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε έκκληση για αεροσκάφη που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει τις αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία.

«Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε δικαιοσύνη, πραγματική υποστήριξη»,  είπε ο Ζελένσκι στους Καναδούς νομοθέτες την Τρίτη.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

17 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

18 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

18 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

19 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

19 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

20 ώρες ago