ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ ισχυροποιείται – Η Ρωσία του Πούτιν αποδυναμώνεται

Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο και η Ρωσία πιο αδύναμη, εξαιτίας του Πούτιν, δήλωσε σήμερα (10/3) η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Η Χάρις συναντήθηκε με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, σε μια πρωτοφανή απόπειρα σύσφιγξης των δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες τους. Είχε προηγηθεί η άρνηση από μεριάς των ΗΠΑ να ικανοποιήσουν αίτημα της Πολωνίας, η οποία ζητούσε τα μαχητικά αεροσκάφη που θα στείλει στην Ουκρανία να μεταφερθούν πρώτα σε κάποια αμερικανική αεροπορική βάση της ανατολικής Ευρώπης, και από εκεί να συνεχίσουν την πορεία της. Οι ΗΠΑ αντέταξαν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια απευθείας σύγκρουσή τους με τη Ρωσία.

Η Χάρις απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στο θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και αντ’ αυτού υπογράμμισε τη στρατιωτική υποστήριξη που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν ήδη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων.

«Πραγματοποιούμε παραδόσεις καθημερινά όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε», είπε η Χάρις.

Ερωτηθείσα για το τι περισσότερο θα μπορούσε να περιμένει η Ουκρανία από την Αμερική, η αντιπρόεδρος είπε: «Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν πρόκειται να σταματήσει, όσο υπάρχει ανάγκη».

Η Χάρις τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι ταξίδεψε σε έναν από τους πιο ανατολικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, για να επικυρώσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην διατήρηση ασφάλειας της περιοχής και ανακοίνωσε την παράδοση δύο νέων πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Πολωνία.

«Αυτό που διακυβεύεται, αυτή τη στιγμή, είναι μερικές από τις κατευθυντήριες αρχές γύρω από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και συγκεκριμένα, το ζήτημα της σημασίας της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών –  σε αυτή την περίπτωση, της Ουκρανίας», είπε η Χάρις καθώς ξεκινούσε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό Πρόεδρο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ότι μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων», τόνισε. «Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ έχει αποδείξει ότι συσφίγγει τους δεσμούς του και γίνεται ισχυρότερο, εν αντιθέσει με την αποδυναμωμένη Ρωσία του Πούτιν».

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

6 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

7 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

8 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

8 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

8 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

9 ώρες ago