ΔΙΕΘΝΗ

Ο τρόμος του Τσέρνομπιλ «ξύπνησε» στη Ζαπορίζια – Πόσο κοντά είμαστε στο πυρηνικό ατύχημα

Ενα… λάθος μακριά είναι ένα νέο πυρηνικό ατύχημα, καθώς η ρωσική εισβολή με τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς και τις καταλήψεις πόλεων θέτει υπαρκτούς κινδύνους για τα πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν στην Ουκρανία.

Η αρχική ανησυχία που εκφράστηκε με την κατάληψη του «νεκρού» εργοστασίου του Τσέρνομπιλ γιγαντώθηκε με την έκρηξη που σημειώθηκε στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Η Ουκρανία διαθέτει 15 ενεργά πυρηνικά εργοστάσια και η εμπόλεμη κατάσταση θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις για την προστασία τους.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών η Ουκρανία ζήτησε από τον ΙΑΕΑ να κηρύξει ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τους τέσσερις μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας, ενώ αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών έγραψε σε δραματικό τόνο στο Facebook: «Ρώσοι στρατηγοί, μη δημιουργείτε συνθήκες για ένα νέο Τσέρνομπιλ! Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει εθνικότητες ούτε μπορεί κάποιος να γλιτώσει από αυτήν. Παρακάμψτε το Ενεργκοντάρ και τη Ζαπορίζια».

Με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί το κακό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν ο πύραυλος δεν βρει στόχο. Και αυτό γιατί τα ψυκτικά συστήματα των αντιδραστήρων λειτουργούν με ρεύμα (όλο το 24ωρο εκτός των περιπτώσεων συντήρησης) και η καταστροφή μονάδας ηλεκτρικού παρόχου θα διέκοπτε τη λειτουργία του συστήματος.

Υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης γεννητριών που όμως δεν είναι αξιόπιστος τρόπος παροχής ρεύματος στις «εύθραυστες» πυρηνικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1970.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως στο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας η διαρροή είχε προκύψει από την πολύωρη διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό.

«Κίνδυνος “κατά λάθος” χρήσης πυρηνικών» – Τι λέει στον Ε.Τ. η Αλίσια Σάντερς-Ζάκρε

Το 2017 η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης της άγνωστης ως τότε Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN). Με τον άοκνο αγώνα της, είχε καταφέρει την ίδια χρονιά να συνασπίσει σχεδόν 100 χώρες -όχι όσες κατέχουν πυρηνικές κεφαλές-, εκατοντάδες εταιρίες και οργανώσεις για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει πως «η Μόσχα υπερασπίζεται ενεργά και με συνέπεια τη θέση που έχει στόχο τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων». Μια πενταετία αργότερα και εν μέσω της σοβαρής γεωπολιτικής κρίσης στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Ρωσία βγάζει τα πυρηνικά της στο τραπέζι.

 

Δείτε το τρομακτικό βίντεο από το χτύπημα στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου:

hlektragr

Recent Posts

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

6 ώρες ago

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πώς θα χορηγηθούν 300.000 voucher

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται…

7 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα: Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Φωτοβολταϊκά στη Στέγη…

7 ώρες ago

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Από το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κορινθία ο Υπουργός…

9 ώρες ago

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Διαμαρτύρονται για την φτωχοποίησή τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα, καθώς καταγγέλλουν φτωχοποίηση της αστυνομίας. Αστυνομικοί έστησαν σκηνές απέναντι…

9 ώρες ago

Έγκριση όρων δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή έργου οδικής ασφάλειας της ΠΕ Μεσσηνίας

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και καθορίστηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΗΣ…

9 ώρες ago