ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ- Ποιους στοχοποιούν

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων που στοχεύει περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες καθώς και τις εταιρείες και τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή κοντά στο θέμα, που επικαλείται το Reuters.

Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων, μεταξύ άλλων κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της κεντρικής τράπεζας, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Η Μόσχα αποκαλεί την επίθεση «ειδική επιχείρηση».

Η Washington Post, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, ανέφερε ότι ο κατάλογος των ατόμων που επεξεργάζεται ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει πρόσωπα στα οποία επέβαλε νωρίτερα κυρώσεις και η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Alisher Usmanov, ιδιοκτήτη ομίλου σιδήρου και χάλυβα.

Η ΕΕ επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε 26 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πετρελαίου, των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών.

Αρκετά άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα της ΕΕ δεν έχουν ακόμη υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο Νικολάι Τοκάρεφ,  διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Transneft, ο Ντμίτρι Τσερνισένκο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ «θα είναι τελικά συμμετρικές και αλληλοενισχυόμενες» με αυτές των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να «κατασχέσουν» τα γιοτ, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη πλούσιων Ρώσων που έχουν δεσμούς με τον Πούτιν.

«Ερχόμαστε για τα παράνομα κέρδη σας», είπε ο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα δημιουργήσουν μια ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ ανοιχτές» στην επιβολή κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενώ σταθμίζουν επίσης τον πιθανό αντίκτυπο των μέτρων αυτών στην αγορά, αφού οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα υψηλά οκτώ ετών και οι διαταραχές στον εφοδιασμό αυξήθηκαν.

ΠΗΓΗ: Reuters

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

12 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

13 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

15 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

15 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

16 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

16 ώρες ago