διαιτα & μεταβολισμος

Μοσχαράκι με ρόδια

1:45′

Μοσχαράκι στη γάστρα με δαμάσκηνα και κονιάκ

Υλικά

  • 75ml ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • λίγο κρόκο Κοζάνης σε σκόνη, στη μύτη του κουτ. γλυκού
  • 1 κρεμμύδι, σε καρεδάκια
  • 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 18 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσια, ολόκληρα
  • 1½ κιλό μοσχαράκι από ελιά ή κιλότο, χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι, καβουρδισμένο για 1-2 λεπτά να ξανθίνει
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια υπέροχη συνταγή για το κυριακάτικο και γιορτινό σας τραπέζι. Ο συνδυασμός μοσχαριού και δαμάσκηνων δίνει ένα απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε τα κομμάτια του κρέατος σε μονή στρώση. Τα αφήνετε για 2-3 λεπτά να ροδίσουν από την κάτω πλευρά, μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα, και τα γυρίζετε από την άλλη μεριά. Πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Μόλις ροδίσουν και από αυτή την πλευρά τα ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και τα αφήνετε να ροδίσουν ομοιόμορφα για 1-2 λεπτά επιπλέον. Σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη πάνω σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μια μέτρια γάστρα ή σε ένα βαθύ, πυρίμαχο ταψί.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε στην κατσαρόλα που ροδίσατε το κρέας το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, στο λάδι και το λίπος που έχει μείνει στο σκεύος, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη σπάτουλα. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα και προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας, το μπαχάρι και τα ξερά δαμάσκηνα. Ανακατεύετε απαλά και σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της (αν χρησιμοποιήσετε πυρίμαχο ταψί το σκεπάζετε με το καπάκι του αν έχει, αλλιώς το κλείνετε καλά με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο).

Βήμα 4

Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεφουρνίζετε, πασπαλίζετε με το σουσάμι, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

7 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

8 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

10 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

11 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

11 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

12 ώρες ago