διαιτα & μεταβολισμος

Aυγά: Θρεπτικά αλλά για πολλούς παρεξηγημένα – Τι πρέπει να προσέχουμε

Το αυγό είναι ένα από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που χαρίζει η φύση και παράλληλα από τα πιο αδικημένα, καθώς κατηγορείται για την αύξηση της χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Παρόλο που τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, είναι ακίνδυνα για εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υψηλό δείκτη της τιμής αυτής. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η «διαιτητική χοληστερόλη» επηρεάζει ελάχιστα τη χοληστερόλη αίματος, ενώ δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Δικαίως το αυγό έχει λάβει θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο, επιβεβαιώνοντας περίτρανα πόσο σημαντική είναι για την υγεία η διατροφική του αξία!

Το αυγό είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Συγκεκριμένα, μετά το μητρικό γάλα, η πρωτεΐνη του αυγού έχει την υψηλότερη βιολογική αξία στη φύση. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες παίζει σημαντικό ρόλο στο επίπεδο ενέργειας του οργανισμού, ενώ συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης. Παράλληλα εμποδίζει την απώλεια μυϊκής μάζας στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασπράδι του αυγού είναι αυτό που αποτελείται, κυρίως, από πρωτεΐνες, ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.

Το αυγό περιέχει πολλές βιταμίνες, όπως Α, D, Ε, καθώς και του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ. Είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β (και ειδικότερα της χολίνης), που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της μνήμης και στη βελτίωση της ικανότητας της αυτοσυγκέντρωσης. Επίσης, εμπεριέχει σημαντικό ποσοστό ασβεστίου, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στη δομή και τη δύναμη των οστών και των δοντιών. Ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου προξενεί οστεοπόρωση. Τέλος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. λουτεΐνη), οι οποίες μπορούν να δράσουν προληπτικά έναντι ασθενειών των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επίσης, οι ουσίες αυτές καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για πολλές ασθένειες και ιδιαίτερα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Ξεχωριστά τις βιταμίνες Α, D και Ε τις βρίσκετε μόνο στον κρόκο του αυγού, ενώ τις βιταμίνες της οικογένειας Β τις συναντάτε και στον κρόκο και στο ασπράδι. Το αυγό είναι πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπως είναι το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο, η νιασίνη, η βιοτίνη, ο φώσφορος, το ιώδιο και ο ψευδάργυρος. Επίσης, είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα λίπους (περίπου 5 γραμμ. λίπους), ενώ έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωσή του στο πρωινό συμβάλλει στη χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων στο υπόλοιπο διάστημα της ημέρας. Επίσης, μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε δίαιτες μείωσης βάρους, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες (ένα μεσαίου βάρους αβγό μάς δίνει περίπου 75 Kcal) και του αισθήματος κορεσμού που προκαλεί. Ετσι, το αυγό αποτελεί πλήρη φυσική τροφή, αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή!

Πόσα αυγά μπορεί να τρώει το παιδί;

Το αυγό είναι καλή πηγή σιδήρου, που βελτιώνει την πνευματική απόδοση και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά. Αντίθετα, μαθητές με έλλειψη σιδήρου παρουσιάζουν μειωμένη αντίληψη και ικανότητα μάθησης. Στο 2ο εξάμηνο της ζωής του παιδιού ξεκινάει η σταδιακή ένταξη των στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του. Ο κρόκος του αυγού πρέπει να δίνεται μετά τους 8 μήνες, ενώ το ασπράδι μετά τον πρώτο χρόνο. Στην αρχή δίνετε στο παιδί ελάχιστο κρόκο και αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα για να αποφύγετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει αργότερα και με το ασπράδι.

Ωστόσο, το αυγό περιέχει σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης. Ο κρόκος του περιέχει 175-220 mg χοληστερόλης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg. Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αβγό κάθε 2-3 ημέρες (δηλαδή, 2-3 την εβδομάδα), σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, διότι η καθημερινή κατανάλωση αβγού είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το λιπιδαιμικό τους προφίλ ανεβάζοντας την τιμή της χοληστερόλης στο αίμα.

EXTRA TIP

Να θυμάστε ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που επιλέγετε να φάτε το αυγό. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, προτιμήστε τα βραστά, ποσέ ή για να φτιάξετε μια υγιεινή ομελέτα. Αποφύγετε να τα συνοδέψετε με λιπαρά αλλαντικά και τυριά.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago