Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αφήστε το “Χαίρε” να γίνει χαρά που μεταμορφώνει τον κόσμο» – Η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
«Όταν παιδικές και νέες φωνές υμνούν την Παναγία, όταν η καρδιά σας συμμετέχει στην προσευχή της Εκκλησίας, τότε ο κόσμος αναπνέει διαφορετικά. Η ελπίδα παίρνει σάρκα και οστά», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν στην Ακολουθία των Χαιρετισμών.
-
Φωτορεπορτάζ ope.gr : Ραφαήλ Γεωργιάδης
Η φράση αυτή αποτύπωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ατμόσφαιρα που επικράτησε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 μαθητών και μαθητριών από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, τελέστηκε η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος «Ακάθιστος Ύμνος – Το Κοντάκιο και ο Κανόνας».

Η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι έψαλαν αποσπάσματα της Ακολουθίας υπό την διεύθυνση του ιεροψάλτου κ. Σπυρίδωνος Ασπιώτη, προσέδωσε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό και κατανυκτικό τόνο στην ακολουθία, αναδεικνύοντας τη ζωντανή σχέση της νέας γενιάς με την εκκλησιαστική μουσική παράδοση και το θεολογικό και πολιτιστικό περιεχόμενο του Ακαθίστου Ύμνου.

Έψαλλαν μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος με θέμα: «Ακάθιστος Ύμνος – Το Κοντάκιο και ο Κανόνας», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και απευθύνεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, τον οποίο πλαισίωσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην «όμορφη», όπως είπε, «Θεσσαλονίκη, την συμπρωτεύουσα του Γένους μας» και δήλωσε τη συγκίνησή του που χοροστάτησε στον ιστορικό ναό της του Θεού Σοφίας.
Απευθυνόμενος προς τους μαθητές υπογράμμισε: «Εσείς που απόψε ψάλλετε τους Χαιρετισμούς, δεν μας προσφέρετε απλώς μία ωραία μουσική στιγμή. Εσείς τα ίδια γίνεστε φανέρωση της νέας αυτής πραγματικότητας. Όταν παιδικές και νέες φωνές υμνούν την Παναγία, όταν η καρδιά σας συμμετέχει στην προσευχή της Εκκλησίας, τότε ο κόσμος αναπνέει διαφορετικά. Η ελπίδα παίρνει σάρκα και οστά.
Γιατί αυτή η νέα κτίση δεν είναι θεωρία. Είναι τρόπος ζωής. Είναι η αγάπη που νικά την εγωκεντρικότητα. Είναι η συγχώρηση που θεραπεύει πληγές. Είναι η αλήθεια που φωτίζει τη σκέψη. Είναι η καθαρότητα που ελευθερώνει την ψυχή.
Και εσείς, μέσα στα σχολεία σας, στις οικογένειές σας, στις φιλίες σας, μπορείτε να γίνετε φορείς αυτής της ανακαινίσεως. Με την καλοσύνη σας. Με τον σεβασμό σας. Με τη διάθεσή σας να δημιουργήσετε και όχι να καταστρέψετε. Ο Χριστός δεν ζητά από εσάς μεγάλα και εντυπωσιακά έργα· ζητά να έχετε τις καρδιές σας ανοιχτές στον λόγο και στην παρουσία Του».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Μακαριώτατος κάλεσε όλους να παρακαλέσουμε την Παναγία μας να μας σκεπάζει. Να ενισχύει τα παιδιά μας. Να φωτίζει τους εκπαιδευτικούς μας. Να χαρίζει ελπίδα στην πατρίδα μας. «Και εσείς, αγαπημένα μου παιδιά, κρατήστε μέσα σας αυτό που απόψε ζήσατε. Αφήστε τον ύμνο να γίνει τρόπος ζωής. Αφήστε το «Χαίρε» να γίνει χαρά που μεταμορφώνει τον κόσμο. Γιατί ο Χριστός μάς κάνει αληθινά καινούργιους και εσείς έχετε την ευθύνη να γίνετε οδηγοί όλων μας, σε αυτή τη νέα ζωή», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Επίσκοπος Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.

Παρέστησαν, ακόμη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, γονείς και πλήθος πιστών.









H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.