Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Αιγύπτιος ΥΠΕΞ από Αθήνα: “Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει τη Μονή Σινά” – Προανήγγειλε υπογραφή συμφωνίας

Κατηγορηματικός ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει τη Μονή Σινά η θέση της οποίας είναι ιερή εμφανίστηκε από την Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα υπογραφεί μία συμφωνία μεταξύ του κράτους της Αιγύπτου και της Μονής στην Αίγυπτο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το περιεχόμενό της. Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε παραγωγική συζήτηση για το νομικό καθεστώς της Μονής. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Η Μονή Σινά αλλά και οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου απέναντι σε προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Σχετικά με τη Μονή Σινά ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι για τους Ορθοδόξους δεν είναι απλός μία Μονή, αλλά είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και μνημείο. “Η συζήτηση μας ήταν παραγωγική σχετικά με τη νομική κατάσταση της Μονής”, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι η κοινή πρόθεση των δύο χωρών είναι η Μονή να συνεχίσει να λειτουργεί με το ισχύον status quo. Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο Αλ Σίσι όσο και τον ομόλογό του Αμπντελάτι για τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα με τη Μονή Σινά. “Είμαι σίγουρος ότι η Αίγυπτος  θα τηρήσει την υπόσχεσή της”, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε αρχικά για την θερμή υποδοχή η οποία επιβεβαιώνει τους ισχυρούς φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών.

Στο μείζον θέμα αναφορικά με τη Μονή Σινά ο Υπουργός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι χαίρερει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. “Συζητήσαμε σε πλαίσιο της ειλικρίνειας”, τόνισε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει απόλυτη κατανόηση για αυτό το θέμα για τις εξελίξεις. “Στο πλαίσιο της αγάπης έρχομαι εδώ για να δώσουμε περαιτέρω ώθηση και ερχόμαστε σε πλαίσιο της αγάπης”, είπε.

“Μια τέτοια πνευματική κληρονομιά δεν μπορεί παρά να είναι γέφυρα διαλόγου και κατανόησης”, πρόσθεσε επισημαίνοντας  ότι η Αίγυπτος ήταν και παραμένει θρησκευτικός κόμβος ανεκτικότητας.

“Η θέση της Μονής είναι ιερή και δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να αγγίξει τη Μονή”, ξεκαθάρισε.

Ο κ. Αμπελάτι είπε επίσης ότι είναι ανυπόστατα όσα λέγονται σχετικά με το καθεστώς της Μονής. “Δεν μπορεί κανείς να αγγίξει αυτό το μοναστήρι”, επανέλαβε. Υπάρχει το άσυλο και η ιερότητα της Μονής. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε πράξη να θιγεί η Μονή”, τόνισε.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπογραφεί στο Κάιρο συμφωνία μεταξύ του Αιγυπτιακού κράτους και της Μονής, παρουσία υψηλών εκπροσώπων από την Ελλάδα. “Σύντομα θα εορτάσουμε αυτή τη συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Μονής”, είπε. Ωστόσο, δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Εξωτερικών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.