Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ: Η Αίγυπτος οφείλει να σεβαστεί το αυτοδιοίκητο της Μονής Σινά
Για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερινής Όρους Σινά μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, σε συνέντευξη στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Δαμιανού να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη διαδοχή του θα ανοίξει άλλον δρόμο για την ηρεμία και την ομαλή λειτουργία της Μονής.
Αναλυτικότερα, σε ερώτηση για το ένα πιστεύει ότι η κατάσταση στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά βλάπτει την εικόνα της Ορθοδοξίας, απάντησε: “Τα πράγματα αλλάζουν τώρα. Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη διαδοχή του θα ανοίξει άλλον δρόμο για την ηρεμία και την ομαλή λειτουργία της μονής, η οποία έχει αυτόνομο καθεστώς, αυτοδιοίκητο και πρέπει να το σεβαστούμε. Ειδικά για τη συγκεκριμένη, που είναι εκεί από τα χρόνια του Ιουστινιανού. Αν το σεβάστηκαν τόσοι για τόσες εκατονταετίες, πρέπει να το σεβαστεί και τώρα ο κόσμος, αλλά και η Αίγυπτος”.
Για το εάν υπάρχει ρωσική επιρροή σε αυτή την υπόθεση ο κ. Εμμανουήλ απάντησε ότι: “Δεν μπορούμε πάντοτε να βλέπουμε πίσω από μια ανεργία τη Ρωσία, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε. Η επιρροή της Ρωσίας και του Πατριαρχείου Μόσχας και η «εισβολή» της επίσης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποτελεί ένα παράδειγμα. Μπορούμε να πούμε ότι δείχνει ότι θέλουν να μην περιοριστούν μόνο στη Ρωσία ή στις χώρες την πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά να μπουν και στην Αφρική που είναι το έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Για αυτό και στηρίζουμε τον καθημερινό αγώνα του”.
Ουκρανία και επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ
Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ουκρανικό και τις προσπάθειες του ιδίου να χορηγηθεί από τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Τόμος Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία. “Πιστεύω ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2019 μετά την ενωτική σύνοδο του Κιέβου το 2018, να δώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, ήταν μια απόφαση σωστή και μέσα στα πλαίσια που είχαν δοθεί τα αυτοκέφαλα σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, μεταξύ αυτών και το Πατριαρχείο Μόσχας. Ως Μητέρα Εκκλησία, το Πατριαρχείο έπραξε σωστά και όντως θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε. Τώρα, αν όντως σε αυτά τα πλαίσια θα περίμενε κανείς να γίνουν θαύματα σε αυτά τα λίγα χρόνια, έχω να παρατηρήσω ότι τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Χρειάζεται χρόνος, ωριμότητα και υπομονή. Μέσα σε μια χώρα που ζει, τα τελευταία χρόνια, σε πόλεμο μετά τη ρωσική εισβολή είναι δύσκολο να γίνουν ενέργειες που θα βοηθούσαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή και κατανόηση. Σίγουρα η Ουκρανία θα ζήσει καλύτερες μέρες από το τέλος του πολέμου”.
Για τη συνάντηση που θα έχει σε λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ανέφερε: “Όλα τα θέματα που άπτονται του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και το Ουκρανικό και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, μπορούν να τεθούν στις 15 του μηνός. Το γεγονός ότι ο Παναγιώτατος θα είναι ο αποδέκτης του βραβείου Templeton είναι μια απόδειξη ότι όλος ο κόσμος σέβεται τον ρόλο του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη οπότε κάθε στήριξη για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σημαντική”.
Ακόμη, μίλησε και για την πρόθεση του νέου Πάπα Λέοντα ΙΔ’ να επισκεφθεί τη Νίκαια της Βιθυνίας, 1700 χρόνια μετά τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. “Ο Πάπας Λέων ΙΔ’, ακολουθώντας τη γραμμή την οποία είχε χαράξει ο προκάτοχός του Φραγκίσκος, ήθελε να παρευρεθεί στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Πράγματι, ο Λέων ΙΔ’ έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Στο μεταξύ, συνεχίζουμε και τις συζητήσεις για την κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα. Σκοπός είναι να δείξουμε ότι ως Χριστιανοί, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, μπορούμε να γιορτάσουμε από κοινού. Εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε ημερομηνία αλλά εκείνοι μπορούν, και δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση”, είπε.
Πηγή: tanea.gr
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
                                                                                    Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.                                                                                          
 
						