Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

OPEN MALL ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Επιστρέφει στην Πυλαρινού – Το έργο, οι 820.000 ευρώ και το ιστορικό μιας παρέμβασης που πέρασε από πολλές φάσεις

Ο Δήμαρχος Κορινθίων ανακοίνωσε την έγκριση τροποποίησης της μελέτης και τη συνέχιση των εργασιών στην Πυλαρινού, μεταξύ Εθνικής Αντίστασης και Περιάνδρου. Τι έχει συμβεί όμως μέχρι σήμερα με το Open Mall, ποιος είναι ο φορέας του έργου και ποια ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά;

Νέα εξέλιξη υπάρχει στο πολύπαθο έργο του Open Mall της Κορίνθου, καθώς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, εγκρίθηκε η τροποποίηση της μελέτης και το έργο συνεχίζεται στην οδό Πυλαρινού, στο τμήμα μεταξύ Εθνικής Αντίστασης και Περιάνδρου, με αναφορά σε προϋπολογισμό 820.000 ευρώ.

Η εξέλιξη είναι σημαντική, καθώς το Open Mall δεν αποτελεί ένα νέο έργο που ξεκινά σήμερα. Έχει πίσω του μια διαδρομή αρκετών ετών, με διαγωνισμό, σύμβαση, εργασίες, παρατάσεις, Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Εργασιών και ακόμη και απόφαση οριστικής διακοπής των εργασιών και διάλυσης της προηγούμενης σύμβασης.

Έργο του Δήμου – όχι της Περιφέρειας

Ένα πρώτο στοιχείο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ότι το Open Mall της Κορίνθου δεν είναι έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην πράξη «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Κορινθίων – Β΄ Φάση», με κωδικό ΟΠΣ 6018929, ως δικαιούχος αναφέρεται επίσημα ο Δήμος Κορινθίων, ενώ στη διαδικασία συμμετέχει ως συνδικαιούχος ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου.

Η πράξη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021–2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται ουσιαστικά για τη Β΄ Φάση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, καθώς το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για την ολοκλήρωση έργων Open Mall που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο στο νέο ΕΣΠΑ.

Η αρχική εργολαβία των 1,098 εκατ. ευρώ

Το κατασκευαστικό σκέλος είχε ξεκινήσει με τη μελέτη 66/2022, με τίτλο:

«Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Δημοσίου Χώρου για τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Κορινθίων».

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανερχόταν σε:

1.098.358,05 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία MA CON STRUCTION ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου 30917 και ΑΔΑΜ:

24SYMV014946966.

Αύγουστος 2025: Οριστική διακοπή και διάλυση της σύμβασης

Εδώ βρίσκεται ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο της ιστορίας του έργου.

Στις 18 Αυγούστου 2025 δημοσιεύθηκε η απόφαση 43/635/2025 της Δημοτικής Επιτροπής, με την οποία διατάχθηκε:

η οριστική διακοπή των εργασιών και η διάλυση της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κορινθίων και της MA CON STRUCTION.

Η απόφαση αφορά ακριβώς το έργο της μελέτης 66/2022, προϋπολογισμού 1.098.358,05 ευρώ.

Συνεπώς, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του ιστορικού που πρέπει να συνυπολογιστεί στη σημερινή ανακοίνωση περί συνέχισης των εργασιών.

Το έργο πέρασε στη Β΄ Φάση

Η ιστορία του Open Mall, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί.

Ο Δήμος Κορινθίων προχώρησε στην υποβολή της πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Κορινθίων – Β΄ Φάση», με συνδικαιούχους τον Δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου.

Η πράξη εντάχθηκε στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με κωδικό ΟΠΣ 6018929, ενώ στις 22 Ιουνίου 2026 καταγράφεται επίσημα και τροποποίηση της συγκεκριμένης πράξης.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κορινθίων για το 2026, το έργο:

«Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου για τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Κορινθίων»

εμφανίζεται με εγγεγραμμένη πίστωση 589.357,90 ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ.

Και τώρα ξανά στην Πυλαρινού

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται τον Σεπτέμβριο του 2026.

Στην ημερήσια διάταξη της Δημοτικής Επιτροπής εισήχθη συγκεκριμένα θέμα για την:

«τροποποίηση της εγκεκριμένης μελέτης» των παρεμβάσεων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Open Mall.

Σύμφωνα πλέον με τη σημερινή ανακοίνωση του Δημάρχου, η τροποποίηση εγκρίθηκε και το έργο συνεχίζεται στην Πυλαρινού, μεταξύ των οδών Εθνικής Αντίστασης και Περιάνδρου, με αναφορά σε προϋπολογισμό 820.000 ευρώ.

Τι ακριβώς είναι όμως τα 820.000 ευρώ;

Αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν με τη δημοσίευση της πλήρους νέας απόφασης και της τροποποιημένης μελέτης.

Και αυτό γιατί στα επίσημα έγγραφα εμφανίζονται διαφορετικά ποσά που αντιστοιχούν σε διαφορετικά στάδια ή οικονομικά αντικείμενα του Open Mall.

Υπάρχει ο αρχικός προϋπολογισμός της μελέτης 66/2022 των 1.098.358,05 ευρώ, υπάρχει η πίστωση των 589.357,90 ευρώ που εμφανίζεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2026 για τις παρεμβάσεις δημόσιου χώρου και υπάρχει πλέον η σημερινή αναφορά του Δημάρχου στα 820.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτό τα ποσά δεν πρέπει να προστεθούν μεταξύ τους ούτε να θεωρηθούν αυτομάτως διαφορετικές πρόσθετες δαπάνες.

Απαιτείται η νέα απόφαση ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το ποσό των 820.000 ευρώ.

Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση, τέσσερα είναι τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν:

Πρώτον: Τι ακριβώς αλλάζει με τη νέα τροποποίηση της μελέτης στην Πυλαρινού;

Δεύτερον: Σε ποιο ακριβώς φυσικό και οικονομικό αντικείμενο αντιστοιχεί ο προϋπολογισμός των 820.000 ευρώ που ανακοινώθηκε;

Τρίτον: Ποιος θα είναι ο ανάδοχος που θα εκτελέσει τις εργασίες, δεδομένου ότι το 2025 είχε ληφθεί απόφαση οριστικής διακοπής των εργασιών και διάλυσης της σύμβασης με την προηγούμενη ανάδοχο εταιρεία;

Τέταρτον: Ποιο είναι πλέον το νέο χρονοδιάγραμμα και πότε προβλέπεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο;

Το Open Mall αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στο εμπορικό κέντρο της Κορίνθου και επηρεάζει άμεσα επιχειρήσεις, επαγγελματίες, κατοίκους και επισκέπτες.

Η έγκριση της τροποποίησης και η επιστροφή των εργασιών στην Πυλαρινού είναι αναμφίβολα μια σημαντική εξέλιξη.

Το επόμενο βήμα, όμως, είναι η δημοσιοποίηση της πλήρους απόφασης και της τροποποιημένης μελέτης, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι κατασκευάζεται, με ποιο κόστος, από ποιον και σε ποιο χρονοδιάγραμμα.

Η ΗΛΕΚΤΡΑ θα επανέλθει με όλα τα στοιχεία μόλις δημοσιευθεί η πλήρης απόφαση.