Τη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού τίμησε η Παροικία των Ελλήνων στο Κάιρο την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 στον Κοινοτικό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, όπου οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την εικόνα, αλλά και αποτμήματα από τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού και του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, τα οποία φυλάσσονται στον Ναό.
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος κ. Στέφανος, ενώ τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κωνσταντίνος Μιχαλακόπουλος.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ εξαιρέτως για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού», ανέφερε στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τον βίο του.
«Ένας νέος Άγιος, ο οποίος έζησε στον εικοστό αιώνα και υπέφερε πολλές θλίψεις και στεναχώριες στη ζωή του. Ήταν ιατρός στο επάγγελμα και, όταν η Εκκλησία τον κάλεσε σε ώριμη ηλικία, έγινε ιερέας και κατόπιν Επίσκοπος. Δεν εγκατέλειψε την ιατρική επιστήμη. Ήταν Επίσκοπος και ιατρός, και μάλιστα χειρουργός. Με την ακλόνητη πίστη του, αλλά και με τις ιατρικές του γνώσεις, πέτυχε αξιοθαύμαστα επιτεύγματα», πρόσθεσε.

Ο Θεοφιλέστατος μίλησε επίσης για τη θεολογική διάσταση του προσκυνήματος των Ιερών Λειψάνων, αναφέροντας: «Η Εκκλησία δεν βλέπει μόνο την ψυχή του ανθρώπου, βλέπει και το σώμα. Τα άγια λείψανα των Αγίων μας αποτελούν μεγάλο πνευματικό θησαυρό και είναι μεγάλη τιμή και ευλογία για εμάς να διαθέτουμε έστω και πολύ μικρά τεμάχια από τα λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος και του Αγίου Λουκά του Ιατρού. Εμείς πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος που αγωνίζεται πνευματικά δεν αγιάζει μόνο την ψυχή του, αλλά αγιάζεται και ολόκληρο το σώμα του. Αγιάζονται τα οστά του, ακόμη και τα ενδύματα που έχουν αγγίξει το σώμα ενός Αγίου, καθώς και αυτά γίνονται φορείς της χάριτος του Θεού.»

Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε επίσης στην εορτή του Αγίου Αυγουστίνου, Επισκόπου Ιππώνος, του οποίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε τη μνήμη στις 15 Ιουνίου, και, όπως ανέφερε με ταπεινότητα, ο Θεός τον αξίωσε να είναι διάδοχός του.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος κοινώνησε τους τροφίμους του Γηροκομείου, οι οποίοι με μεγάλη προσμονή και ευγνωμοσύνη δέχθηκαν τη Θεία Χάρη από τα χέρια του Επισκόπου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε κέρασμα στην πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα αναψυχής του Γηροκομείου.
Κατά την εορταστική ημέρα παρέστη και ο Διευθυντής του Νοσοκομείου κ. Σαμουήλ Λουίς, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Βασίλειος Μπακούρος.

















H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.