Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Αποχώρησε από την Μητρόπολη ο πρώην Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Μητροπολίτη Πάφου έχει πλέον αρχίσει, καθώς ο πρώην Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός εγκατέλειψε το απόγευμα της Τετάρτης (3/6) το μικρό διαμέρισμα στο οποίο διέμενε εντός του περιβόλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο πρώην Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός αποχώρησε από τον χώρο αφού προηγουμένως παρέλαβε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, συμμορφούμενος με τις σχετικές διευθετήσεις, που είχαν γίνει ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων από τον νέο Μητροπολίτη Πάφου, Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Ιωαννίδη. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπάλληλοι της Ιεράς Μητροπόλεως διαπίστωσαν ότι τα κλειδιά του διαμερίσματος είχαν αφεθεί στην πόρτα, ενώ το διαμέρισμα είχε ήδη εκκενωθεί.

Η αποχώρηση του τέως Μητροπολίτη θεωρείται ένα ακόμη βήμα στην προετοιμασία για την ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, η οποία έχει οριστεί για τις 11 Ιουνίου 2026 και ώρα 18:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου Πάφου.

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο πρώην Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου έχει θέσει ενώπιόν του τρεις εναλλακτικές επιλογές.

Η πρώτη και επικρατέστερη, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, αφορά τη μετακίνησή του στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία, όπου θα συνεχίσει να υπηρετεί υπό την ιδιότητά του ως Επισκόπου. Η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να προέκυψε ύστερα από διαβουλεύσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με μέλη της Ιεράς Συνόδου, με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια και η εκκλησιαστική ειρήνη.

Παράλληλα, έχει τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο να διαμείνει σε ιδιόκτητη κατοικία που διαθέτει στην επαρχία Πάφου. Ως τρίτη επιλογή εξετάζεται η ενοικίαση άλλου χώρου διαμονής, με το σχετικό κόστος να καλύπτεται μέσω παρακράτησης από τις απολαβές του.

Την ίδια ώρα, η Εκκλησία της Κύπρου προετοιμάζεται εντατικά για τα τελετουργικά που θα προηγηθούν και θα συνοδεύσουν την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Κύπρου, Χριστάκης Ευσταθίου, εξέφρασε την ευχή όπως όλες οι διαδικασίες εξελιχθούν σε κλίμα γαλήνης, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Όπως ανέφερε, επιθυμία όλων είναι να υπάρξει συνεργασία και από πλευράς του Επισκόπου Τυχικού με τον νέο Μητροπολίτη Πάφου, ώστε να δημιουργηθεί ένα γόνιμο περιβάλλον για την επόμενη ημέρα της τοπικής Εκκλησίας.

Επίσης, ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε την ελπίδα ότι, ακόμη και την ύστατη στιγμή, ο Επίσκοπος Τυχικός θα αποδεχθεί την εισήγηση της Εκκλησίας για εγκατάστασή του στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, εξέλιξη που, σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς σχεδιασμούς, θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλότητας και της ενότητας κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο για την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Στις 11 Ιουνίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Πάφου Γρηγορίου

Το Μήνυμα της Εκλογής του νέου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γρηγορίου, θα γίνει την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2026 στις 18:00 στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει ο εσπερινός.

Στις 11 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αποστόλου Βαρνάβα, θα γίνει η χειροτονία του Αρχιμανδρίτη σε Επίσκοπο, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 18:00, θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου Πάφου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.