Η Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας παρουσιάζει την έκθεση του ζωγράφου Νεκτάριου Κοντοβράκη με τίτλο «Χρώμα σε Νερό» με ακουαρέλες που δημιουργήθηκαν από το 1980 έως το 2022.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Μαΐου στις 12:00 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου.
Το φως και η θάλασσα διατρέχουν το έργο του Κοντοβράκη
Ο Νεκτάριος Κοντοβράκης γεννήθηκε στην Αίγινα το 1951. Γιος καπετάνιου, μεγάλωσε μέσα στο φως και τη θάλασσα, στοιχεία που διατρέχουν έως σήμερα το έργο του. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από τον σπουδαίο ζωγράφο και καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Νίκο Νικολάου, κοντά στον οποίο μαθήτευσε για πέντε χρόνια, εγκαταλείποντας τη ναυτική πορεία για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη ζωγραφική.
Από το 1978 έως το 1982 έζησε στην Αγγλία, συνεχίζοντας τις σπουδές και την καλλιτεχνική του έρευνα. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον εικαστικό χώρο της Αθήνας, έως ότου επέστρεψε μόνιμα στην Αίγινα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Η Αίγινα τόπος έμπνευσης
Η Αίγινα υπήρξε καθοριστικός τόπος έμπνευσης για τον ίδιο, αλλά και για σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς όπως ο Γιάννης Μόραλης και ο Χρήστος Καπράλος, με τους οποίους συνδέθηκε στενά.
Παράλληλα, οι εμπειρίες και οι συναντήσεις του στο σπίτι του Νίκου Νικολάου, σημείο συνάντησης σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής διανόησης όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιάννης Τσαρούχης, επηρέασαν ουσιαστικά τη σκέψη και την καλλιτεχνική του πορεία στην ζωγραφική και τη γλυπτική.
«Χρώμα σε Νερό»
Η ζωγραφική του Κοντοβράκη χαρακτηρίζεται από χρωματική ευαισθησία, ελευθερία στη χειρονομία και βαθιά σχέση με το φως. Αγαπημένη θέση στο έργο του κατέχει η ακουαρέλα — μια τεχνική που ο ίδιος αντιμετωπίζει ως έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα στο νερό, το χρώμα και το απρόβλεπτο.
Στα έργα του, το νερό λειτουργεί ως συνδημιουργός, αφήνοντας το χρώμα να αναπνεύσει, να διαχυθεί και να δημιουργήσει εικόνες που ισορροπούν ανάμεσα στη μνήμη και τη στιγμή.
Στην ακουαρέλα, το νερό λειτουργεί ως συνδημιουργός. Μεταφέρει το χρώμα, το απλώνει, το αραιώνει, το αφήνει να διαφύγει από τον πλήρη έλεγχο. Το χρώμα αποκτά διαφάνεια, αναπνέει πάνω στο χαρτί και αφήνει το φως να διαπεράσει τις επιφάνειες. Έτσι, κάθε έργο ισορροπεί ανάμεσα στην πρόθεση και την απρόβλεπτη κίνηση του νερού, όπως ακριβώς και η μνήμη, που ποτέ δεν αποτυπώνεται με απόλυτη ακρίβεια αλλά διατηρείται μέσα από ίχνη, σκιές και αποχρώσεις.
Η έκθεση «Χρώμα σε Νερό» αποτελεί μια ιδιαίτερα προσωπική επιστροφή σε πρόσωπα, τοπία και στιγμές που συνόδευσαν τον καλλιτέχνη όλα αυτά τα χρόνια. Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ανασύροντας εικόνες απο πρόσωπα αγαπημένων ανθρώπων, φίλων και περαστικών, σκηνές καθημερινής ζωής στο νησί, το λιμάνι, οι παραλίες, το φως που αλλάζει μέσα στη μέρα, μικρές στιγμές που κάποτε πέρασαν απαρατήρητες αλλά διατηρήθηκαν ζωντανές μέσα στη μνήμη.
Υπάρχουν έργα που μένουν για χρόνια σιωπηλά, σαν προσωπικές σημειώσεις, σαν μνήμες που δεν είσαι ακόμη έτοιμος να μοιραστείς. Αυτή η έκθεση είναι ακριβώς αυτό: μια επιστροφή όχι μόνο στον τόπο, αλλά και στον χρόνο. Μια πολύ προσωπική διαδρομή σε εικόνες, πρόσωπα και στιγμές που συνόδευσαν τον Νεκτάριο Κοντοβράκη όλα αυτά τα χρόνια στην Αίγινα και στα ταξίδια του.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια με ακουαρέλες
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια ακουαρέλας για τα παιδιά της Αίγινας, δίνοντας τη δυνατότητα στους νεότερους να γνωρίσουν βιωματικά τη μαγεία του νερόχρωμου και να δημιουργήσουν.
Πληροφορίες Έκθεσης/ Εγκαίνια: Κυριακή 17 Μαΐου 2026 | 12:00 / Διάρκεια έκθεσης: 17.05 – 22.06.2026
Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας (Κτήριο ΟΤΕ) – Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00 / Τρίτη – Τετάρτη κλειστά. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο