Τον μέγιστο Θεολόγο του Ακτίστου Φωτός, τον φωστήρα της Ορθοδοξίας, τον διδάσκαλο της Οικουμένης και το καύχημα της πόλης των Θεσσαλονικέων τίμησε και φέτος η τοπική Εκκλησία το διήμερο 7 και 8 Μαρτίου, κατά την ετήσια Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του Συμπολιούχου της Θεσσαλονίκης.
Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαρτίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκιάθου κ. Ιωάννου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκου, και του Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, και συμμετεχόντων πολλών κληρικών, πρεσβυτέρων και διακόνων, όχι μόνο από τη Μητρόπολή μας αλλά και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

Από την έναρξη του Εσπερινού πλήθος Θεσσαλονικέων αλλά και ομοδόξων αδελφών μας από άλλες χώρες προσήλθαν στον Ιερό Ναό για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική Ιερά Ακολουθία του εορταζομένου μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας, τον οποίο τιμά ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη ως Συμπολιούχο της.
Μετά την τέλεση της Αρτοκλασίας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τους ευσεβείς Ορθοδόξους Χριστιανούς που ήρθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου. Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους αγίους Αρχιερείς που προσήλθαν προκειμένου να συνεορτάσουν μαζί με την τοπική Εκκλησία τη μνήμη του Αγίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Αρχιερέας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκιάθου κ. Ιωάννης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Θεοφιλέστατος στον εμπνευσμένο λόγο του αναφέρθηκε στον οσιακό βίο του Αγίου Γρηγορίου, εστιάζοντας στη βαθιά θεολογική του κατάρτιση. Ο ομιλητής τόνισε ότι ο Άγιος Γρηγόριος, κατεχόμενος από θείο φωτισμό, αντιμετώπισε κάθε ορατό και αόρατο κίνδυνο και φρόντισε για τη διασφάλιση της ορθής πίστης όχι μόνο του ποιμνίου του αλλά και ολόκληρης της Εκκλησίας.

Την κυριώνυμο ημέρα, 8η Μαρτίου (Κυριακή Β΄ Νηστειών), τελέσθηκε ο Όρθρος και ακολούθως το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκιάθου κ. Ιωάννου και του Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου. Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος πρεσβύτεροι και διάκονοι από τη Μητρόπολή μας και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις.
Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.

Τον θείο λόγο, κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, κήρυξε ο προεστώς της Ευχαριστιακής Συνάξεως, Σεβασμιώτατος κ. Μάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη σημερινή ευαγγελική περικοπή όσο και στο πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολύτιμη θεολογική παρακαταθήκη, την οποία ο Άγιος Γρηγόριος κληροδότησε στον ορθόδοξο κόσμο, και στο πλούσιο πνευματικό στίγμα, με το οποίο σημάδεψε την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη.

Λιτανεία και ετήσιο μνημόσυνο Μητροπολίτη Ανθίμου
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος, ένδακρυς και βαθύτατα συγκινημένος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αοιδίμου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Ανθίμου, του οποίου το ετήσιο μνημόσυνο τελέσθηκε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και επί του τάφου.


Μετά το τέλος του Αρχιερατικού Συλλείτουργου πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Γρηγορίου διά των κεντρικών οδών πέριξ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού και εν συνεχεία κλήρος και λαός μετέβησαν στο μνήμα του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ανθίμου, όπου και τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνό του.


Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε θερμά τους Ιεράρχες που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, τον ευσεβή λαό, τον ιερό κλήρο, αμφοτέρους τους βυζαντινούς χορούς, που είχαν ως προεξάρχοντες τον πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ιωάννη Λιάκο, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., και τον λαμπαδάριο κ. Άγγελο Σέφκα και που τόσο όμορφα και κατανυκτικά έψαλαν τόσο κατά τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία, τους εφημερίους του Ιερού Ναού, π. Μεθόδιο Αλεξίου, π. Ευσέβιο Νακόπουλο, π. Παλαιολόγο Μάνο, Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, και π. Αθανάσιο Τσίγκο, τον διάκονο του Ναού, π. Ιάκωβο Αθανασόπουλο, και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών για την άριστη προετοιμασία και διεξαγωγή της Πανηγύρεως.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των Προξενικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαφόρων Τοπικών Φορέων και Συλλόγων της πόλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.