Η εκδήλωση της πράξης «Το Εύλογον» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»
Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 και ώρα 18:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης της πράξης «Το Εύλογον», με θέμα: «Πρότυπη Διεπιστημονική Ανάπτυξη και Μεταφορά Τεχνογνωσίας και Συνεργασίας στην Αποκατάσταση Εμβληματικών Μνημείων και Ανάδειξη Αξιών του Χριστιανισμού σε Διάλογο με την Κοινωνία».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.
Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο οποίος στη συνέχεια ανέπτυξε και τη θεολογική προσέγγιση του προγράμματος «Εύλογον», αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας επιστήμης και θεολογίας για την αποκατάσταση και ανάδειξη εμβληματικών μνημείων της χριστιανικής παραδόσεως.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης:
Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια κα Άννα Μπατιστάτου
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Εξωστρέφειας του ΕΜΠ, Καθηγητής κος Εμμανουήλ Βαρβαρίγος
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κος Αλέξανδρος Καχριμάνης
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κος Θωμάς Μπέγκας
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου, κος Ιωάννης Τσίγκρος
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του ερευνητικού προγράμματος «Εύλογον» από την Επιστημονικά Υπεύθυνη εκ μέρους του συντονίζοντος ΕΜΠ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντιπρόεδρο ΤΕΕ και μέλος ΣΔΠΙ, κα Αντωνία Μοροπούλου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μέσα από:
Την επιστημονική και τεχνολογική διάσταση, από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του «Εύλογον» για το ΠΙ, Αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης, Καθηγητή κο Θεόδωρο Ματίκα
Την ιστορική διάσταση, από τον Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΠΙ, Γραμματέα της Association Internationale des Études Byzantines και μέλος ΣΔΠΙ, κο Χρήστο Σταυράκο
Την αρχαιογενομική διάσταση, από τον κο Χρήστο Καραπιπέρη, Τεχνικό Διευθυντή της DNA Sequence SRL Hellas
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, πραγματοποιήθηκαν ανοικτά εργαστήρια μετρήσεων προηγμένης τεχνολογίας μη καταστροφικού ελέγχου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρευρισκομένους να γνωρίσουν από κοντά σύγχρονες μεθόδους τεκμηρίωσης και διάγνωσης για την προστασία μνημείων.
Η εκδήλωση ανέδειξε με τρόπο υποδειγματικό τη γόνιμη συνάντηση θεολογίας, ιστορίας, τεχνολογίας και επιστήμης, υπηρετώντας τον κοινό στόχο της διαφύλαξης της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.