Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου συνεχίζεται «ως κάλεσμα στο παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας»

Στο αποτύπωμα που έχει αφήσει το πολυεπίπεδη έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά το οποίο απέστειλε και αναγνώστηκε στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου προς τιμήν του αοιδίμου Πρωθιεράρχη το οποίο ξεκίνησε εχθές στα Τίρανα και συνεχίζεται σήμερα και αύριο στο Δυρράχιο.

Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η μεγαλοσύνη στο να πράττει και να διδάσκει» (Ματθ. 5:19), αποκάλεσε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Αναστάσιο «ιεράρχη ξεχωριστό, του οποίου η ζωή και η διακονία μαρτύρησαν το Ευαγγέλιο “εν λόγω και εν έργω”», και υπογράμμισε ότι στο πρόσωπό του «ο ευαγγελισμός δεν αποσπάσθηκε ποτέ από την ταπείνωση, τον διάλογο και την αγάπη».

Η κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου συνεχίζεται «όχι ως μνήμη κλειδωμένη στο παρελθόν, αλλά ως κάλεσμα στο παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας», όπως επεσήμανε.

«Με πατρική χαρά και εγκάρδιο συναίσθημα, στέλνουμε τους Πατριαρχικούς χαιρετισμούς και τις ευλογίες μας σε όλους τους συγκεντρωμένους σε αυτό το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, που κληθήκαμε να τιμήσουμε την πρώτη επέτειο από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου «έναν ιεράρχη ξεχωριστό, του οποίου η ζωή και η διακονία μαρτύρησαν το Ευαγγέλιο “εν λόγω και εν έργω”», και ότι στο πρόσωπό του «ο ευαγγελισμός δεν αποσπάσθηκε ποτέ από την ταπείνωση, τον διάλογο και την αγάπη»», αναφέρει αρχικά στο μήνυμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος» στα Τίρανα για αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία.

Η θεματική του Συνεδρίου «συνοψίζει με ιδιαίτερη σαφήνεια το εκκλησιαστικό ήθος και το ιεραποστολικό όραμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου». Η κληρονομιά του συνεχίζεται «όχι ως μνήμη κλειδωμένη στο παρελθόν, αλλά ως κάλεσμα στο παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας», προσθέτει ο Παναγιώτατος.

«Η συμμετοχή νέων ακαδημαϊκών και θεολόγων σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια αποτελεί έναν φάρο ελπίδας, διασφαλίζοντας ότι η πνευματική και δογματική κληρονομιά θα μελετηθεί αυστηρά και θα μεταδίδεται πιστά. Τέτοια πνευματική δέσμευση, όταν έχει τις ρίζες της στην εκκλησιαστική συνείδηση, εξυπηρετεί όχι μόνο την ακαδημαϊκή, αλλά και τη ζωή και την αποστολή της ίδιας της Εκκλησίας», συμπληρώνει.

«Καθώς το Συνέδριο αυτό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιωάννη, προσευχόμαστε για όλους τους συμμετέχοντες να έχουν τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, ο ειλικρινής διάλογος και το έργο τους να συμβάλλει στην ενίσχυση της θεολογικής κατανόησης, του αλληλοσεβασμού και να μαρτυρούν τον Χριστιανισμό στον σύγχρονο κόσμο», καταλήγει.

Διαβάστε αναλυτικά: Η Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στα Τίρανα (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου:

Λίγα λόγια για το Συνέδριο

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Ιωάννη ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος».

Τη διοργάνωση ανέλαβε το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου «Λόγος», ενώ στο Συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026, θα παρουσιάσουν εισηγήσεις ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί από διάφορες χώρες, στην αγγλική γλώσσα πάνω σε τρεις θεματικές ενότητες: α) διαχριστιανική και διαθρησκειακή συνεργασία β) ευαγγελισμός -θεολογική τεκμηρίωση και πράξη, γ) το παράδειγμα της Αλβανίας.

Το πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης περιλάμβανε προβολή βίντεο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ενώ ακολούθησαν επίσημοι χαιρετισμοί από εκκλησιαστικές, πολιτικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Συνεδρίου (σε τοπική ώρα)

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026 — Ι.Μ. Αγίου Βλασίου

Συνεδρία ΙΙ (09:30-11:00)

Θέμα: «Ευαγγελισμός – Θεολογική ανάπτυξη και πράξη»
Συντονιστής: Αιδ. Καθηγ. π. Αθανάσιος Γκίκας, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
α) Αιδ. Καθηγ. π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Διευθυντής Huffington Ecumenical Institute & Holy Cross
«Ζωή χάριτος και σκοπού: Η εξαιρετική ηγεσία του †Αναστασίου»
β) Αρχιμ. Δρ. Στέφανος Τόμα, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ
«Χαρακτηριστικά της χαρισματικής θεολογικής προσέγγισης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου (Γιαννουλάτου) Αλβανίας»
γ) Καθηγ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ
«Μεταφέροντας τη Φλόγα: Πώς η μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου εμπνέει τον ευαγγελισμό σήμερα»
δ) Καθηγ. Νίκη Παπαγεωργίου, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ
«Η πρόκληση της ενπολιτισμοποίησης στο ιεραποστολικό πεδίο: Η συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου Τιράνων»
ε) Δρ. Αλέξανδρος Κατσιαράς, Διευθυντής περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ»
«Το καινοδιαθηκικό υπόβαθρο της ιεραποστολής και της διακονίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»

Συνεδρία ΙΙΙ (11:30-13:00)

Θέμα: «Ευαγγελισμός – Θεολογική ανάπτυξη και πράξη»
Συντονίστρια: Ξανθή Μόρφη
α) Καθηγ. Γέντι Κρούγια, University College Beder
«Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και η κληρονομιά του διαθρησκειακού διαλόγου»
β) Δρ. Γεώργιος Γαϊτάνος, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος»
«Η μελέτη της θρησκείας κατά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο»
γ) Δρ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, Πρόεδρος Διορθόδοξου Κέντρου «Πορευθέντες» (Go Ye)
«Αγάπη χωρίς όρια: Τα θεολογικά θεμέλια της διαχριστιανικής και διαθρησκειακής συνεργασίας και διαλόγου στη ζωή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»
δ) Θεοφιλ. Επίσκοπος Σουπράσλ Ανδρέας Μπορκόφσκι, Ηγούμενος Ι.Μ. Σουπράσλ
«Η εκτίμηση της συμβολής του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στον διαχριστιανικό διάλογο από την οικουμενική κοινότητα της Πολωνίας, με βάση το παράδειγμα της Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας»
ε) Δρ. Ρίστο Άικονεν, Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φινλανδίας (Joensuu)
«Οικουμενισμός μεταξύ χριστιανικών ομολογιών στη Φινλανδία»

Συνεδρία IV (17:00-18:30)

Θέμα: «Ευαγγελισμός – Θεολογική ανάπτυξη και πράξη»
Συντονιστής: Σεβ. Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος Χατζόπουλος
α) Ομότ. Καθηγ. Δήμητρα Κουκούρα, ΑΠΘ – «Λόγος»
«Ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου: Ένα εκπληρωμένο όραμα»
β) Καθηγ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ
«Εισαγωγές στο κοινωνικό μήνυμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον μακαριστό Αναστάσιο, Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας»
γ) Δρ. Νικόλαος Τσιρέβελος, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ – «Λόγος»
«Μήνυμα και Μαρτυρία: Η ομιλητική και ιεραποστολική διάσταση του κηρύγματος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»
δ) Δρ. Γεώργιος Κεσελόπουλος, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος»
«Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης: Πτυχές της ζωής και της διδασκαλίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»
ε) Αιδ. Καθηγ. π. Κυπριανός Κουντούρης, Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου
«Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Μια μεσολαβητική φωνή σε έναν κατακερματισμένο κόσμο (μια προσωπική γνωριμία)»

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 — Ι.Μ. Αγίου Βλασίου

Συνεδρία V (09:30-11:00)

Θέμα: «Το παράδειγμα της Αλβανίας» — Η επιστημονική έρευνα στα χρόνια 1993-σήμερα
Συντονιστές: Ομότ. Καθηγ. Δήμητρα Κουκούρα – Δρ. Γεώργιος Γαϊτάνος
α) Σεβ. Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Άστιος, MSc
«Μήνυμα Χριστουγέννων και Πάσχα και η πραγματικότητα της Αλβανίας στις Εγκυκλίους του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου Αλβανίας»
γ) Αιδ. π. Σπύρος Τοπάντζα, MSc, ΟΑΚΑ
«Ορισμένες πτυχές της ποιμαντικής διακονίας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Ανάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας»
δ) Δρ. Θεόδωρος Τσέσκο, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος»
«Μάρτυρες Αγιότητας και Ποιμαντική Ευθύνη: Από τους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο Σινά (1759-1790), μέσω της μελέτης του αδημοσίευτου Σιναϊτικού Κώδικα 2190Α»
ε) Δρ. Θωμάς Σκίρα, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος»
«Η Ορθόδοξη Χριστιανική Κληρονομιά της Αλβανίας στο Αποστολικό Έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»
στ) Υποψ. Διδ. Άντι Ρεμπέτσι, Πανεπιστήμιο Τιράνων
«Διαμορφώνοντας μια νέα γενιά επιστημόνων στην Αλβανία: Μια προσωπική αναστοχαστική ματιά στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»
ζ) Υποψ. Διδ. Θωμάς Τσομένι, «Λόγος» – ΑΠΘ
«Ανάσταση μιας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας από τα ερείπια: Η κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στη σημερινή Αλβανία»
η) Υποψ. Διδ. Θεόδωρος Πέτσι, ΑΠΘ
«Θεόδωρος Φωκαεύς και η συμβολή του στην Ψαλτική Τέχνη»
θ) Υποψ. Διδ. Ιωάννης Χριστοδουλάκης, Καθολικό Ινστιτούτο Παρισίων
«”Λειτουργία μετά τη Λειτουργία” ως ιεραποστολικό σύνθημα: Μια ορθόδοξη μαρτυρία σε καθολικό ακαδημαϊκό περιβάλλον»
ι) MSc Μαρίνα Μπάμπα, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος»
«Η μηνιαία εφημερίδα “NGJALLJA” και το μήνυμα της Αναστάσεως»
κ) MSc Δημήτριος Τσόσια, Εκκλησιαστική Ακαδημία «Ανάσταση του Χριστού»
«Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και η συμβολή της στον Οικουμενικό Διάλογο»

Συνεδρία VI (11:30-13:00)

Θέμα: «Ευαγγελισμός – Θεολογική ανάπτυξη και πράξη»
Συντονιστής: Αιδ. Καθηγ. π. Κυπριανός Κουντούρης
α) Σεβ. Μητροπολίτης Αχαΐας, Καθηγ. Αθανάσιος Χατζόπουλος, «Λόγος»
«Η επιστολή του Πατριάρχη Φωτίου Α΄ Κωνσταντινουπόλεως προς τον Χαν Βόρις-Μιχαήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας»
β) Καθηγ. Μπάρμπαρα Χάλλενσλεμπεν, Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ
«Ιεραποστολή και Διακονία: Εμπνεύσεις από τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»
γ) Αιδ. Καθηγ. π. Στέφανος Αθανασίου, Ορθόδοξο Ινστιτούτο Μονάχου
«Ιεραποστολή ως Διάλογος: Τα θεμέλια της διαλογικής θεολογίας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»
δ) Καθηγ. Χρήστος Αραμπατζής, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ
«Η πρόσληψη της ιστορίας ως μυστήριο της Θείας Οικονομίας στο έργο του Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας»
ε) Καθηγ. Θωμαή Χουβαρδά, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ
«Η Πατερική Οδός στη σκέψη και τη μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου»

Συνεδρία VII (17:00-18:00)

Θέμα: «Ευαγγελισμός – Θεολογική ανάπτυξη και πράξη»
Συντονιστής: Δρ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης
α) Καθηγ. Ρομπέρτο Μορότσο ντέλλα Ρόκκα, Πανεπιστήμιο Ρώμης – Κοινότητα Sant’Egidio
«Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και η Αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας»
β) Αιδ. π. Στέφανος Ρίτσι, Αναπλ. Ιεραποστολικός Διευθυντής OCMC & «Λόγος»
«Ακούγοντας τη ζωντανή εμπειρία: Η πρόσληψη της διδασκαλίας και της μαρτυρίας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου μέσα από τις φωνές των πιστών»
γ) Αιδ. π. Δρ. Αλέξανδρος Ρέντελ, Πρύτανης Παρεκκλησίου St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary
«”Η ελευθερία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού που δόθηκε με το ίδιο Του το αίμα δεν έχει χαθεί”: Η Ανανέωση της Εκκλησίας της Αλβανίας από την προοπτική της Κανονικής Παράδοσης»
18:00 – Εσπερινός

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 — Τίρανα

07:30 – Αναχώρηση για τον Καθεδρικό Ναό «Ανάσταση του Χριστού»
08:15-11:00 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο – Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου
Ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό

Διοργάνωση: Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος», Τίρανα

Αιωνία η μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου!

Διαβάστε ακόμη:

Ραδιοφωνικό αφιέρωμα του Pemptousia FM για τον ένα χρόνο από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Ο π. Χαράλαμπος Γκιόκας στην «Επικαιρότητα» για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Μνήμη Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου στα Τίρανα (ΦΩΤΟ)

Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Στο Ευρωκοινοβούλιο η κληρονομιά του μακαριστού Αλβανίας Αναστασίου

Κεντρική φωτογραία αρχείου: Νίκος Παπαχρήστου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.