Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

4+4 θεατρικές παραστάσεις: Οι πρεμιέρες της εβδομάδας, οι επιτυχίες που επιστρέφουν

Ανανέωση στις θεατρικές σκηνές λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πολλές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα, άλλες κατεβάζουν ρολά και άλλες παίρνουν παράταση.

Η παράσταση που γεννήθηκε μέσα στο χάος «Ο Ημιυπαίθριος» συνεχίζει την εκρηκτική της πορεία στο Θέατρο Coronet και, ύστερα από συνεχόμενες sold out βραδιές, παίρνει παράταση έως τις 12 Μαΐου.

«Ο Ημιυπαίθριος» στο Θέατρο Coroneτ παίρνει παραταση

«Ο Ημιυπαίθριος» στο Θέατρο Coroneτ παίρνει παραταση

«Ο Ημιυπαίθριος» στο Θέατρο Coroneτ

Σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει ραγίσει, έντεκα ήρωες συναντιούνται στα ερείπια της καθημερινότητάς τους και παίζουν το πιο επικίνδυνο παιχνίδι: αυτό της αλήθειας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αλκαίος. Κείμενο – Διάλογοι: Γιώργος Αλκαίος – Στράτος Αγιοστρατίτης. Παίζουν (Αλφαβητικά): Αγιοστρατίτης Στράτος, Δεληκάρης Άγγελος, Κοτζαμάνης Θωμάς, Κρητικός Γιώργος, Κρυεμάδι Παναγιώτης, Λύκου Μαιρινίκη, Τατάνη Βίρνα, Τριχάς Βασίλης, Τσουρουνάκης Γιάννης,

Τσώρου Εμμανουέλα, Φασόλη Μιράντα. Σπικάζ παράστασης: Γιάννης Τσουρουνάκης – Βίκυ Ανδρή

Κατερίνα Διδασκάλου στον «Γλάρο»

Κατερίνα Διδασκάλου στον «Γλάρο»

«Ο Γλάρος» χώρος ΦΙΑΤ

Λόγω της εξαιρετικά θετικής ανταπόκρισης του κοινού, η παράσταση «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, θα συνεχιστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μετά το Πάσχα, στον χώρο ΦΙΑΤ. Η θερμή υποδοχή του κοινού, καθώς και οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, ενισχύουν την επιτυχία του έργου, το οποίο συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει.

Η παράσταση φωτίζει εκ νέου τα υπαρξιακά αδιέξοδα, τις συγκρούσεις ανάμεσα στον έρωτα και τη ματαίωση, τη σύγχρονη κοινωνική αδράνεια και την αγωνία της δημιουργίας σε έναν κόσμο που φθείρει τα όνειρα. Στον εμβληματικό ρόλο της Αρκάντινα, η Κατερίνα Διδασκάλου.

«Ο βυσσινόκηπος» του ΑντόνΤσέχωφ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ

«Ο βυσσινόκηπος» του ΑντόνΤσέχωφ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ

«Ο βυσσινόκηπος» στο Εθνικό

Λόγω μεγάλης επιτυχίας, «Ο βυσσινόκηπος» του Αντόν Τσέχωφ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ από τις 9 έως τις 24 Μαΐου.

Τα μέλη μιας «ευρύτερης οικογένειας» ξαναβρίσκονται μετά από χρόνια στο γερασμένο πια -και υποθηκευμένο- σπίτι τους. Όλες και όλοι γνωρίζουν μέσα τους πως είναι η τελευταία ευκαιρία να ξαναζήσουν παρέα την ανακούφιση της οικειότητας που τους ενώνει, αλλά και να αποχαιρετίσουν όλα αυτά που, ακόμα και την ώρα που τα βιώνουν, αισθάνονται πως είναι ήδη παρελθόν.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ζιάκας, Γιάννης Κλίνης, Σοφία Κόκκαλη, Έκτορας Λυγίζος, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Μουτούση, Ράνια Οικονομίδου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Φοίβος Συμεωνίδης. *Σε διπλή διανομή

Στο αριστουργηματικό έργο του Samuel Beckett, ο Μάκης Παπαδημητρίου συναντά επί σκηνής τον Γιώργο Χρυσοστόμου, ερμηνεύοντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ντουέτα του παγκοσμίου θεάτρου.

Στο αριστουργηματικό έργο του Samuel Beckett, ο Μάκης Παπαδημητρίου συναντά επί σκηνής τον Γιώργο Χρυσοστόμου, ερμηνεύοντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ντουέτα του παγκοσμίου θεάτρου.

«Τέλος του Παιχνιδιού», Θέατρο Ιλίσια

Το «Τέλος του Παιχνιδιού» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου, μετά από τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται στη σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια από τις 2 Μαΐου έως και το τέλος του μήνα, για τον τελευταίο κύκλο παραστάσεών του.

Στο αριστουργηματικό έργο του Samuel Beckett, ο Μάκης Παπαδημητρίου συναντά επί σκηνής τον Γιώργο Χρυσοστόμου, ερμηνεύοντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ντουέτα του παγκοσμίου θεάτρου.

Το εντυπωσιακό σκηνικό μάς μεταφέρει σε ένα καταφύγιο, μετά το τέλος του κόσμου. Ένα παιχνίδι φτάνει στο τέλος του… ή μήπως το τελευταίο κομμάτι μιας παρτίδας που ξαναρχίζει; Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μάκη Παπαδημητρίου εστιάζει στον βαθιά ανθρώπινο πυρήνα του έργου: τέσσερις χαρακτήρες σε έναν ερειπωμένο κόσμο, που προσπαθούν να γεφυρώσουν τις αποστάσεις με λέξεις, βλέμματα, σιωπές. Σιωπές, οι οποίες -όπως όρισε ο ίδιος ο Beckett- τηρούνται ευλαβικά, όχι από τυπολατρία, αλλά γιατί μέσα τους κρύβονται όλα τα αναπάντητα ερωτήματα της ύπαρξης.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

«Διψάει τις Νύχτες» με τον Όμηρο Πουλάκη

«Διψάει τις Νύχτες» με τον Όμηρο Πουλάκη

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «Διψάει τις Νύχτες»

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το πρωτότυπο έργο του Ηλία Μαγκλίνη «Διψάει τις Νύχτες» με τον Όμηρο Πουλάκη σε μια σκοτεινή σόλο περφόρμανς, από τις 5 Απριλίου και μόνο για τρεις παραστάσεις. Ένα υπερβατικό νυχτερινό θέαμα που ξεκινάει στις 22.30 το βράδυ από το πρόπυλο του θέατρου για να καταλήξει στην κεντρική σκηνή του.

Ένα πλάσμα εξαίρεση, αντιμέτωπο με την άσβεστη δίψα του για αίμα και ζωή, διαπερνά την ιστορία του ανθρώπου. Μια φύση αθάνατη, χαραγμένη από τον Έρωτα και καταδικασμένη στην αιωνιότητα της ανάμνησης. Ένας βρυκόλακας που αναζητά την υπέρβαση των ορίων της ίδιας του της αθανασίας.

«Σκίτσο» της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου

Η έκτη και τελευταία για φέτος παράσταση, «Σκίτσο» της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 3 Απριλίου, στο Θέατρο Δίπυλον, με τίτλο ΑΜΦΙ (Άπειρες Μικρές Φαεινές Ιδέες), σε σύλληψη και δημιουργία του Φώτη Σιώτα.

Οκτώ ηθοποιοί ερμηνεύουν, τραγουδώντας και παίζοντας ζωντανά μουσική σε ένα «αορατόριο» για την αμφισβήτηση του εαυτού. Οκτώ φωνές που αναπαριστούν σκέψεις, διαφωνούν, μαλώνουν και αποπροσανατολίζουν το πλάσμα στο οποίο κατοικούν. Όλοι εναντίον όλων αμφισβητούν τα πάντα με μοναδικό σημείο ταύτισης το «τι δεν αμφισβητούν». Άποροι, ματαιωμένοι, σαν μία χορωδία ψυχώσεων, θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις, ένα ταξίδι προς την αυτοπραγμάτωση, ένα δίλημμα για το αν πρέπει να αποδεχτούν μια δουλειά με πολλά χρήματα από ένα διεφθαρμένο αφεντικό, ένα σάπιο πάρτι, μια όαση σε ένα γήπεδο.

Το ΑΜΦΙ είναι μια παράσταση για την πορεία της αμφισβήτησης μέσα στα χρόνια: την εποχή που ήταν παράνομη, για τότε που έγινε νόμιμη – αλλά ύποπτη- και για το γεμάτο νόημα, μάταιο (;) παρόν της. Χορός, τραγούδι, η μπάντα των άρσεων που αρνείται τις θέσεις, ένα πλάσμα, μια διαδρομή με προορισμό ένα ερωτηματικό.

Ένα έργο συνειρμικό, μελοποιημένο για οκτώ φωνές, πιάνο, σαξόφωνο και hi-hat. Ένας ιδιότυπος στρεβλός κανόνας, για να αφηγηθούμε και να αμφισβητήσουμε μέσα από τον ποιητικό λόγο, τα θέσφατα, την κοινή λογική, αλλά κυρίως τον εαυτό. Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Δημήτρης Καπετάνιος, Κονδυλία Κωνσταντελάκη, Άννα Λουιζίδη, Θωμάς Μακρυγιάννης, Ουίτσι Τατιάνα-Άννα Πίττα.

Σμαράγδα Κάκκινου, Γιάννης Λιόκαρης

Σμαράγδα Κάκκινου, Γιάννης Λιόκαρης

«Οι Δακτυλογράφοι» στο ΠΛΥΦΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται το μονόπρακτο «Οι Δακτυλογράφοι» του βραβευμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Μάρεϊ Σίζγκαλ, από τις 4 Απριλίου 2026, κάθε Σάββατο & Κυριακή στο ΠΛΥΦΑ.

Ο Σίζγκαλ καταφέρνει, μέσα από ένα φαινομενικά απλό στιγμιότυπο της καθημερινότητας δύο τυπικών Νεοϋορκέζων της εποχής του, να συμπυκνώσει μια ολόκληρη ζωή μέσα σε ένα οκτάωρο εργασίας. Ένα οκτάωρο που ξεπερνά τα όρια του χώρου και του χρόνου του έργου και απλώνεται πάνω στην ίδια την ανθρώπινη εμπειρία.

Όταν ο Πολ Κάνιγχαμ εμφανίζεται την πρώτη του μέρα στη νέα του δουλειά, σε μια εταιρεία ταχυδρομικών παραγγελιών, ξεκαθαρίζει στη συνάδελφό του Σίλβια Πέιτον ότι η παρουσία του εκεί θα είναι προσωρινή. Ο Πολ σπουδάζει νομικά τα βράδια και, έχοντας έναν ήδη καταξιωμένο θείο δικηγόρο, το μέλλον του φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Η Σίλβια, προϊσταμένη του τμήματος, τον υποδέχεται εγκάρδια. Κι εκείνη έχει τα δικά της όνειρα – κυρίως συναισθηματικής φύσης. Ανάμεσα στους δύο συναδέλφους αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση, καθώς η «προσωρινή» παραμονή του Πολ στο γραφείο διαρκώς παρατείνεται. Πρωταγωνιστούν: Σμαράγδα Κάκκινου, Γιάννης Λιόκαρης.

Γιούλη Λιτσαρδάκη, Κωνσταντίνος Κατσούγκρης

Γιούλη Λιτσαρδάκη, Κωνσταντίνος Κατσούγκρης

«Με ακούς;», η νέα παράσταση της Μαρία Μπούρλη στη Σκηνή BRECHT 2510

Ένας άνδρας, μια γυναίκα κι ένας έρωτας που μετατρέπεται σε θύελλα. Το έργο της Μαρίας Μπούρλη καταβυθίζεται στον σκοτεινό κόσμο της συναισθηματικής κακοποίησης και της απομόνωσης. Εκεί που ο θύτης, με στρατηγική και ύπουλα μέσα, απογυμνώνει το θύμα από την ταυτότητά του, αλλοιώνοντας την πραγματικότητα και φυλακίζοντάς το στην ομίχλη του ίδιου του του μυαλού.

Όσο εκείνη βυθίζεται στην ανασφάλεια, εκείνος ανυψώνεται μέσα από την επιβολή. Μέσα από καθηλωτικούς διαλόγους και έντονη κινησιολογία, η παράσταση αναδεικνύει τον μηχανισμό της υποταγής: Τελικά, θα μπορέσει το θύμα να σπάσει τα δεσμά και να βγει στο φως; Ερμηνεύουν: Γιούλη Λιτσαρδάκη, Κωνσταντίνος Κατσούγκρης. Πρεμιέρα: Τετάρτη, 1 Απριλίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο