Μελέτη: Σημαντική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων για την έμφυτη ανοσία των ανθρώπων κατά της Covid 19

Επιστήμονες στο Μιλάνο, οι οποίοι ερευνούν το φαινόμενο ότι ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να διαθέτουν φυσική ανοσία στον κορονοϊό, ανακάλυψαν ένα μόριο πρωτεΐνης – τη λεκτίνη που δεσμεύει τη μαννόζη, ή εν συντομία MBL – που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού, όπως αναφέρεται σε μελέτη της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Immunology.

Ερευνητές από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Humanitas και το Νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου ανακάλυψαν πως υπάρχει ένα «αόρατο φράγμα» που προστατεύει από την Covid-19 και τις παραλλαγές του, που αποτελείται από ορισμένα «φυσικά αντισώματα» που υπάρχουν στο σώμα από τη γέννηση μας.

Η λεκτίνη MBL που δεσμεύει τη μαννόζη είναι ένας τύπος μηχανισμού που αποτρέπει τη μόλυνση. Ουσιαστικά πρόκειται για μόρια πρωτεΐνης που επιτίθενται στον ιό σαν να ήταν πραγματικά αντισώματα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι «φυσικά αντισώματα» που υπάρχουν ήδη στο σώμα μας.

Οι επιστήμονες ερευνούν το μυστικό της «έμφυτης ανοσίας» εδώ και μήνες.

Είναι γνωστό επιπλέον ότι παρά την πανδημία που διαρκεί δύο χρόνια και παρά τη στενή επαφή που υπάρχει μεταξύ μέλων της οικογένειας, συγγενών και φίλων που είναι θετικοί στον κορονοϊό, ένα πολύ μικρό το μέρος του πληθυσμού δεν αρρωσταίνει ποτέ. Ερευνώντας ακριβώς αυτό το φαινόμενο, οι επιστήμονες ελπίζουν οτο βρίσκονται πλέον μια ανάσα μακριά ώστε να αναπτύξουν νέα «όπλα» κατά του SARS-CoV-2 αλλά και τους απαραίτητους δείκτες για τη μέτρηση της σοβαρότητας της νόσου.

Όπως εξήγησε ο Επιστημονικός Διευθυντής της Humanitas, καθηγητής Alberto Mantovani στο επιστημονικό περιοδικό «η λεκτίνη προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη ακίδας του ιού και τον μπλοκάρει».  Το πιο σημαντικό, όμως είναι οτι μπορεί να μπλοκάρει όλες τις παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής ‘Ομικρον. «Αυτό είναι δυνατό επειδή η πρωτεΐνη συνδέεται με ορισμένα «σάκχαρα» της ακίδας πρωτεΐνης, η δομή της οποίας παραμένει ίδια από παραλλαγή σε παραλλαγή», συμπλήρωσε από την άλλη η Elisa Vicenzi, επικεφαλής του τμήματος ιικής παθογένεσης και βιοασφάλειας στο νοσοκομείο αναφοράς San Raffaele Hospital του Μιλάνου.

Τα πειράματα φυσικής ανοσίας σε εργαστηριακό περιβάλλον

Σε εργαστηριακές συνθήκες, οι πρωτείνες που ανακαλύφθηκαν αποδείχθηκαν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικές με τα αντισώματα από ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Η επιστημονική πρόκληση τώρα είναι να περάσει η γνώση αυτή σε ένα φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία. «Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να βάλουμε στα χέρια μας άλλα όπλα κατά του ιού. Ο συνδυασμός λεκτίνης και μαννόζης έχει ήδη δοκιμαστεί από ερευνητές από άλλες κλινικές σε άτομα με ολική γενετική ανεπάρκεια και ήταν καλά ανεκτή από αυτούς», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι φάρμακα αυτού του τύπου, δεν υποκαθιστούν επι του παρόντος τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός δημιουργεί φράγμα κατά του ιού. «Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ατομική και κοινωνική βιωσιμότητα, κανένα φάρμακο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα εμβόλιο», τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής της Humanitas.

Ενώ το φυσικό, έμφυτο εμπόδιο προστατεύει, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν το έχουν. Ο εμβολιασμός παραμένει απαραίτητος γιατί εγγυάται σε όλους εξαιρετική προστασία. Επιπλέον, δεν έχει ανακαλυφθεί  επί του παρόντος ένα εργαλείο για να προσδιοριστεί ποιος έχει φυσική προστασία. Για το λόγο αυτό, ο εμβολιασμός παραμένει το πρότυπο με το οποίο πρέπει να μετρηθούν όλα τα άλλα «όπλα».

Πηγή: ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ