Categories: ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Το μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής Johnson & Johnson είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αποτελεσματικό κατά της πιο μεταδοτικής και ολοένα εξαπλωνόμενης παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, χωρίς να χρειάζεται ενισχυτική δόση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη σε περίπου 480.000 υγειονομικούς στη Νότια Αφρική.

Πρόκειται για το πρώτο “τεστ” της αποτελεσματικότητας τού εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες έναντι της Δέλτα και τα σχετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Το εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 71% έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου και νοσηλείας, καθώς και έως 95% κατά του κινδύνου θανάτου. Μάλιστα η μελέτη με την ονομασία Sisonke εμφανίζει το εν λόγω εμβόλιο να “δουλεύει” καλύτερα έναντι της Δέλτα από ό,τι έναντι προηγούμενων παραλλαγών του ιού SARs-CoV-2 όπως η Βήτα (νοτιοαφρικανική).

Στις λίγες περιπτώσεις που εμβολιασμένοι αρρώστησαν από Covid-19, είχαν ήπια συμπτώματα στο 96% των περιπτώσεων και τα περιστατικά σοβαρής νόσου ή θανάτου ήσαν κάτω του 0,05%. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης δύο περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης που σχετιζόταν με το εμβόλιο, αλλά και οι δύο ασθενείς ανέρρωσαν πλήρως στη συνέχεια.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, δηλαδή να εμποδίζει τους ανθρώπους να εισάγονται στο νοσοκομείο, να καταλήγουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να πεθαίνουν», δήλωσε η δρ Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, υπεύθυνη της μελέτης (που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο φέτος) και διευθύντρια του Κέντρου Ντέσμοντ Τούτου του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν.

Τόσο η Μπέκερ όσο και η δρ Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, δήλωσαν ότι, με βάση τα ευρήματα, αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να καθησυχάσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων διεθνώς που έχουν εμβολιαστεί με J&J, καθώς μερικοί επιστήμονες προηγουμένως είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ένα μονοδοσικό εμβόλιο μπορεί να μην είναι επαρκές κατά της παραλλαγής Δέλτα.

Για «πολύ καλά νέα στη μάχη κατά της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19», έκανε λόγο ο διακεκριμένος ιολόγος δρ Νταν Μπαρούχ του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

18 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

18 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

19 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

19 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

20 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

20 ώρες ago