ΥΓΕΙΑ

Λαμία: 67χρονος χάρισε ζωή με το θάνατό του – «Γέφυρα ζωής» εν μέσω κακοκαιρίας

Λαμία: Ένας άνδρας 67 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας χάρισε  ζωή και ελπίδα  με το θάνατό του σε τρεις συνανθρώπους μας, καθώς η οικογένειά του βρήκε τη δύναμη ψυχής να δωρίσει τα όργανά του, όταν κατέστη εγκεφαλικά νεκρός από εγκεφαλική αιμορραγία.

Λαμία: Πώς στήθηκε η «γέφυρα ζωής»

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, η αφαίρεση – λήψη οργάνων έγινε τα ξημερώματα της 26ης Σεπτεμβρίου 2023 στο χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας από ειδική ομάδα από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ελήφθησαν το ήπαρ και οι δύο νεφροί, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προς μεταμόσχευση.

Όπως ενημέρωσε ο Διοικητής του ΓΝ Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς: «η λήψη των οργάνων έγινε στο χειρουργείο του Νοσοκομείου μας με την υποστήριξη της Μ.Ε.Θ. με Διευθυντή τον κ. Φώτιο Τσιμπούκα, υπό τον συντονισμό της κ. Μαρίας Ψωμά, Διευθύντριας Αναισθησιολογίας (Εντατικολόγος ΜΕΘ) και τοπικής συντονίστριας του ΕΟΜ. Σημαντική ήταν η συνδρομή του κ. Αθανάσιου Σκαρμούτσου, Επιμελητή Β ́ Χειρουργικής και του κ. Αλέξη Φουντούκα, ιατρού Αναισθησιολόγου καθώς και η βοήθεια όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της Μ.Ε.Θ., του Χειρουργείου, του Μικροβιολογικού και του Ακτινολογικού τμήματος καθώς και του ΕΚΑΒ Λαμίας που με την συμμετοχή τους βοήθησαν σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία.

Ως Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, είμαστε υπερήφανοι που συμμετείχε το Νοσοκομείο μας για μια ακόμη φορά σε αυτή την μοναδική προσφορά ζωής και ανθρωπιάς. Πάνω από όλα, όμως, αξίζουν συγχαρητήρια στη οικογένεια του εκλιπόντος δωρητή που, παρά την φόρτιση και θλίψη, έδωσαν την συναίνεσή τους για να πραγματοποιηθεί η δωρεά και μετέτρεψαν έτσι την απώλεια τους σε δώρο ζωής. Ας αποτελέσουν παράδειγμα και πρότυπο για όλους».

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε Δωρεά Οργάνων και Ιστών

Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της Μεταμόσχευσης. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της Δωρεάς Ιστών.

Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική & τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων & όλου του κοινωνικού συνόλου. Το σπουδαιότερο παράγοντα στην εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων αποτελεί η ύπαρξη ή όχι κατάλληλων και επαρκών μοσχευμάτων. Η έλλειψη μοσχευμάτων και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης, δυστυχώς διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο

Πέρα από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν τις μεταμοσχεύσεις και την πρόοδο που σημειώνεται στον οργανωτικό τομέα, η αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία: Η υιοθέτηση και η διάδοση της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ. μια πράξη η οποία βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο

Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις εξής ιστοσελίδες: 

Ελληνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων 

Δήλωση δωρεάς οργάνων / ιστών

hlektragr

Recent Posts

Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα…

1 ημέρα ago

Έναρξη Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Πάλης στο Λουτράκι – Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης & ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

1 ημέρα ago

Λουτράκι: U15 European Wrestling & Grappling Championship

Το Grappling είναι ένα στυλ πάλης που συνδυάζει την τεχνική που προέρχεται από διάφορα αθλήματα…

1 ημέρα ago

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

1 ημέρα ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

1 ημέρα ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

1 ημέρα ago