ΥΓΕΙΑ

Προληπτικές εξετάσεις: Τρία προγράμματα ακολουθούν το “Φώφη Γεννηματά” – 65.000 δωρεάν μαστογραφίες έχουν εντοπίσει 4.150 γυναίκες με ευρήματα

Ταχύτητα ανεβάζει το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα στον τομέα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, καθώς τρία νέα προγράμματα ξεκινούν το νέο έτος, ενώ ήδη συνεχίζεται η ενημέρωση για το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” και τη δυνατότητα που έχουν όλες οι γυναίκες 50-69 ετών για δωρεάν μαστογραφίες.

Βίντεο που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Υγείας δείχνει διαφορετικές γυναίκες που δεν αμελούν το ραντεβού τους για μαστογραφία, διακόπτοντας για λίγο την καθημερινότητα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και βάζοντας σε προτεραιότητα την υγεία τους.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον προ-συμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, περισσότερες από 65.000 δωρεάν μαστογραφίες από γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Χάρη σε αυτές τις δωρεάν εξετάσεις, περισσότερες από 4150 γυναίκες που πιθανόν θα ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει, διαγνώστηκαν με ευρήματα και βρίσκονται σε θεραπεία. Εγκαιρα, μιας και αυτό είναι το ζητούμενο για να σώζονται ζωές.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαστογραφίες πραγματοποιούνται σε περισσότερα από 250 δημόσια και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Εάν χρειαστεί οι εξετάσεις συνεχίζονται με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα, επίσης δωρεάν.

Το υπουργείο Υγείας έχει Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία και άμεσα ακολουθούν επιπλέον τρία προγράμματα προληπτικών ελέγχων. Πρώτο σε σειρά θα είναι εκείνο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συγκεκριμένα, 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών θα λάβουν sms για δωρεάν έλεγχο που περιλαμβάνει Τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, αναλόγως τα ευρήματα. Ακολουθεί το πρόγραμμα ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 30 έως 70 ετών καθώς και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που περιλαμβάνει δωρεάν κολονοσκόπηση και απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στον έλεγχο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα οι εξετάσεις θα ελέγχουν το λιπιδαιμικό προφίλ καθώς και την πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου. Οι γιατροί που θα γράφουν τις σχετικές εξετάσεις θα αμείβονται, σύμφωνα με όσα έχει ορίσει  απόφαση του υπουργείου Υγείας. Αναμένεται η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες, ωστόσο η αμοιβή θα κυμαίνεται περί τα 20 ευρώ κατ’ άτομο. Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί επίδομα ειδικού σκοπού για όλους τους επαγγελματίες υγείας που θα συμμετάσχουν στο ευρύτερο πρόγραμμα για την Πρόληψη “Σπύρος Δοξιάδης”.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

9 λεπτά ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

9 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

10 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

10 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

12 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

12 ώρες ago