ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Σε άνοδο κρούσματα και νοσηλείες – Συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, μια περίοδο που γίνεται «πάρτι» από τη συγκυκλοφορία πολλών λοιμώξεων. Ενώ τα σχολεία… αδειάζουν λόγω ασθένειας των μαθητών -με τη γρίπη να είναι στα «φόρτε» της στον παιδικό πληθυσμό- ο «πονοκέφαλος» της Covid-19 δεν έχει τελειώσει, αντίθετα ο χειμώνας δεν προμηνύεται εύκολος.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα (5-11 Δεκεμβρίου) καταγράφηκαν 51.824 κρούσματα, αυξημένα κατά 18% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 1.437, με τον επταήμερο μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 205 ασθενείς (21% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Στο τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ οι θάνατοι εμφανίζονται μειωμένοι (130 από 154), ωστόσο εξακολουθεί ένας σημαντικός αριθμός ασθενών να χάνει τη μάχη για τη ζωή του. Ελαφρώς μειωμένοι πάντως είναι και οι διασωληνωμένοι (88 έναντι 91), γεγονός θετικό, καθώς το επίπεδο ανοσοποίησης έχει φτάσει σε ένα σημείο που αποτρέπεται βαριά λοίμωξη.

Ο δείκτης αναπαραγωγής Rt για το σύνολο της επικράτειας είναι στο 0,95, δεν έχει ξεπεράσει τη μονάδα, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη η χώρα μας δεν βρίσκεται σε φάση μεγάλης έξαρσης. Επίσης, το ιικό φορτίο των λυμάτων παρουσιάζει σχετικά μικρές αυξήσεις, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης (+64%) και στα Ιωάννινα (+50%).

Οσον αφορά στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, η BQ.1.1 μετρά συνολικά 295 περιστατικά στη χώρα μας – από τα δείγματα για τα οποία έχει γίνει αλληλούχιση για παραλλαγές του ιού, η BQ.1 68 κρούσματα και η ΒΑ.2.75 έχει καταγράψει 171 περιστατικά.

Στο μεταξύ, πληροφορίες για τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο σε παιδιά παρέχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Σε έκθεσή τους αναφέρουν πως από τον Σεπτέμβριο έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποδίδεται σε στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) στα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Κατά την ίδια περίοδο, έχουν επίσης αναφερθεί αρκετοί θάνατοι που σχετίζονται με το iGAS.

Είναι πιθανό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ECDC, η έξαρση να σχετίζεται επίσης με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η ταυτόχρονη μόλυνση ιών με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αντιπροσωπεύει την πιο κοινή αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, σύμφωνα με το ECDC. Οι λοιμώξεις προκαλούν συνήθως ήπια ασθένεια, που περιλαμβάνει πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πυρετό και εξάνθημα, γνωστό ως οστρακιά. Η επίπτωση της φαρυγγίτιδας κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης στην Ευρώπη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη γνωστή ως διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α (iGAS), η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως βακτηριαιμία, πνευμονία ή λοίμωξη δέρματος και οστών (κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα). Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ανεμοβλογιά ή γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

18 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

19 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

19 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

19 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

19 ώρες ago