ΥΓΕΙΑ

«Παράθυρο» με θέα τη μητρότητα, για γυναίκες άνω των 50

Μόλις πριν λίγους μήνες – με την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή- άνοιξε για τις άτεκνες γυναίκες…κάποιας ηλικίας ένα «παράθυρο» ελπίδας για την απόκτηση παιδιού.

Έτσι, λοιπόν, «δικαίωμα» στο όνειρο έχουν πλέον και γυναίκες 50-54 ετών, κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες χιλιάδων γυναικών που πλησίαζαν το μέχρι πρότινος «απαγορευτικό» όριο των 50 χρόνων για εφαρμογή κάποιου προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Βέβαια, είναι προφανές ότι οι γυναίκες αυτού του ηλικιακού group (50-54) πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ωάρια δότριας και μόνο, λόγω του ότι -νομοτελειακά- η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αυτών βρίσκονται στην κλιμακτήριο, εάν όχι στην εμμηνόπαυση. Το σημαντικό, όμως, είναι, ότι παρέχεται πλέον – επισήμως και καθ’ όλα νόμιμα – η δυνατότητα στις γυναίκες αυτού του ηλικιακού group να μπορούν να υποβληθούν σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ) είναι εξαιρετικά υψηλό και μάλιστα τον τελευταίο καιρό αυτό γίνεται ευρέως γνωστό σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ιατρικού τουρισμού προς την πατρίδα μας. Οι γυναίκες λοιπόν αυτές δεν θα χρειάζονται πλέον να καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού, όπου το επιστημονικό επίπεδο και οι συνθήκες εργαστηρίου είναι αμφιλεγόμενες, αλλά και τα κόστη τις πιο πολλές φορές δυσβάσταχτα.

Κύηση σε «αχαρτογράφητα νερά»

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ακόμα ότι μια κύηση μετά τα 50 μοιάζει με βουτιά σε  «αχαρτογράφητα νερά», τόσο για την ίδια την γυναίκα όσο και για τον γυναικολόγο που την αναλαμβάνει. Η μελλοντική μητέρα θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζει “a priori” ότι η κύηση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου και ότι η παρακολούθησή της θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μιας επιστημονικής ομάδας που θα αποτελείται από γυναικολόγο, καρδιολόγο και ίσως παθολόγο – αιματολόγο.    Άλλωστε, για να επιτραπεί στις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας να υποβληθούν σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πρέπει πρώτα να παρέχεται η συγκατάθεση της Ανώτατης Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αυτή εξασφαλίζεται κατόπιν αίτησης του ζευγαριού, όπου θα βρίσκονται συνημμένες οι γνωματεύσεις γυναικολόγου, καρδιολόγου και ιατρού ικανού να γνωματεύσει έλεγχο μαστού, καθώς και ότι η γυναίκα είναι υγιής και δύναται να υποβληθεί σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που προϋποθέτει τη λήψη ορμονικών σκευασμάτων.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων. «Παγώνοντας» τον χρόνο για τεκνοποίηση

Καθώς, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να κρυοσυντηρεί τα ωάριά της – και μάλιστα χωρίς την έγγραφη συναίνεση συντρόφου ή συζύγου, πρώην ή νυν – η γυναίκα αγκαλιάζει και ορίζει την ζωή της, όπως εκείνη νομίζει, ακόμη κι αν έχει περάσει τα 50. Μπορεί να καταστρώνει το πλάνο που έχει βάλει για την επαγγελματική της ανέλιξη και σταδιοδρομία και ταυτόχρονα να αξιοποιεί το γεννητικό της υλικό «παγώνοντας τον χρόνο», χωρίς να χρειάζεται την συγκατάθεση του εκάστοτε συντρόφου της, είτε βρίσκεται σε γάμο, είτε σε διάσταση ή σε ελεύθερη σχέση.

«Ασφαλές» γενετικό υλικό, λιγότερες γενετικές ανωμαλίες

Προκειμένου, μάλιστα, να αποφεύγονται πιθανές γενετικές ανωμαλίες στο κυοφορούμενο έμβρυο, τίθεται μια βασική προϋπόθεση για τη λήψη γενετικού υλικού δότη ή δότριας, από γυναίκα άνω των 50 ετών. Η προϋπόθεση αυτή είναι, το γενετικό υλικό (σπέρμα-ωάριο) να μην προέρχεται από συγγενή της λεγόμενης «κάθετης γραμμής» (παππούς, γιαγιά – πατέρας, μητέρα – κόρη, γιος). Μπορεί, όμως, ο δότης ή η δότρια γενετικού υλικού να είναι από το συγγενικό περιβάλλον, αλλά από την «πλάγια γραμμή» (αδέλφια, ξαδέλφια, θείες, θείοι) και, φυσικά, από μη συγγενείς ή εντελώς άγνωστους δότες, με κάθε δικαίωμα ανωνυμίας.

Και τράπεζες ωαρίων, μετά τις τράπεζες σπέρματος

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών (και έως τα 54 τους), έχουν, μάλιστα, ακόμη μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, καθώς το αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή παρέχει τη δυνατότητα για κρυοσυντήρηση αγονιμοποίητων γαμετών, δηλαδή ωαρίων και σπέρματος, χωρίς την προϋπόθεση της ύπαρξης άμεσης λήπτριας. Με άλλα λόγια, παρέχεται πλέον και στη χώρα μας η δυνατότητα δημιουργίας «τράπεζας ωαρίων» – αντίστοιχη με αυτή της τράπεζας σπέρματος – στην οποία μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να απευθύνεται μια γυναίκα που έχει ξεπεράσει τα 50 και δεν έχει ωορρηξία.  Όπως ισχύει, δηλαδή, και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Αυτές οι «τράπεζες ωαρίων» θα βρίσκονται υπό τον διαρκή έλεγχο πιστοποίησης παροχής υπηρεσιών από την Ανώτατη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ως εκ τούτου η γυναίκα δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την ποιότητα των ωαρίων που θα λάβει.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago