ΥΓΕΙΑ

6 τροφές που διώχνουν το άγχος

Η καθημερινότητα και οι «τρελοί» ρυθμοί δημιουργούν στρες, όμως με σωστή διατροφή μπορούμε να δούμε διαφορά στην ψυχολογία μας.

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν στις μέρες μας τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα όμως οι ειδικοί της ψυχικής υγείας τονίζουν τη σημαντικότητα της σχέσης μεταξύ άγχους και διατροφής και υποστηρίζουν εντόνως, σύμφωνα με καινούργιες μελέτες, ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του άγχους.

Τα επίπεδα του άγχους φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση, που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και να μας προσφέρουν πολύτιμη ενέργεια. Εξι βασικές τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους είναι:

1. Λιπαρά ψάρια

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση του άγχους. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι εξαιρετική πηγή αυτών των υγιεινών λιπαρών.

Ερευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση «Journal of Clinical Psychopharmacology» δείχνει ότι το εκχύλισμα από χαμομήλι δρα ενάντια στο άγχος στα άτομα που πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

3. Αβγά
Τα αβγά είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η έλλειψη της βιταμίνης Β έχει ως αποτέλεσμα τη σύγχυση, την ευερεθιστικότητα και το έντονο άγχος.

4. Προβιοτικά

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η καλή λειτουργία του εντέρου βοηθά ολόκληρο τον οργανισμό στη σωστή του λειτουργία. Τα «καλά» βακτήρια του στομάχου, δηλαδή τα προβιοτικά, συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και αυτή η σωστή λειτουργία βοηθά με τη σειρά της στον περιορισμό των συμπτωμάτων του άγχους και του στρες.

Το πράσινο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί πως επιφέρει τη χαλάρωση με φυσικό τρόπο.

6. Ξηροί καρποί

Τα καρύδια αποτελούν την πιο γνωστή τροφή του εγκεφάλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο. Τα συστατικά αυτά φαίνεται πως ενισχύουν τον μεταβολισμό, μειώνουν το στρες και βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεση. Τα φιστίκια, με τη σειρά τους, ρίχνουν την πίεση του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την έκρηξη αδρεναλίνης, ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις άγχους.

Μικρές αλλαγές, λοιπόν, στη διατροφή μας, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να χαλαρώσει. Ετσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη, αντιμετωπίζοντας βήμα προς βήμα το καθημερινό άγχος.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

6 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

6 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

6 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

7 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

7 ώρες ago