ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Εμβόλια και νέες θεραπείες

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, ζουν υπό το φάσμα κάποιας ιογενούς ηπατίτιδας, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να αγνοούν ότι έχουν προσβληθεί ή να το διαπιστώνουν όταν η νόσος τους εκδηλώσει τα σημάδια της. Υπολογίζεται ότι μόνο οι πάσχοντες από ηπατίτιδα Β ξεπερνούν τους 250.000 στη χώρα μας, άλλοι 135.000 είναι προσβεβλημένοι από ηπατίτιδα C, και ακόμη αρκετές δεκάδες χιλιάδες έχουν μολυνθεί από τις άλλες τέσσερις μορφές ιουγενούς ηπατίτιδας που είναι σήμερα γνωστές. Η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Ηπατίτιδα (28 Ιουλίου), μας βρίσκει λοιπόν αντιμέτωπους με ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που, δυστυχώς, δείχνει να επιδεινώνεται λόγω της χαλάρωσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων, τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τις ελλείψεις στην υγειονομική επιτήρηση συγκεκριμένων πληθυσμών.

Φάρμακα νέας γενιάς

Υπάρχει, όμως, και η καλή πλευρά του νομίσματος. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας, ενώ όσον αφορά στη θεραπεία της ηπατίτιδας C τα νέας γενιάς φάρμακα την έχουν καταστήσει ουσιαστικά ιάσιμη νόσο. Και κάτι εξίσου σημαντικό: έχει επιτευχθεί μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Τα συμπτώματα της ιογενούς ηπατίτιδας

Όταν οι γιατροί μιλούν για ιογενή ηπατίτιδα αναφέρονται στην ηπατίτιδα που προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς που προσβάλλουν κυρίως το συκώτι και είναι υπεύθυνοι για περίπου το ήμισυ του συνόλου των περιστατικών ηπατίτιδας παγκοσμίως.

Η χρονική περίοδος μεταξύ της έκθεσης στον ιό της ηπατίτιδας και την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου ονομάζεται “περίοδος επώασης”. Η διάρκεια αυτής ποικίλει ανάλογα με τον κάθε ιό ηπατίτιδας. Ο ιός της ηπατίτιδας Α έχει μια περίοδο επώασης περίπου 15-45 ημέρες, της ηπατίτιδας Β περίπου 45-160 ημέρες και της ηπατίτιδας C από 2 εβδομάδες έως και 6 μήνες.

Πολλοί ασθενείς που έχουν μολυνθεί με κάποιον από αυτούς τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας μπορεί να έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα της ασθένειας. Ειδικά στην περίπτωση της ηπατίτιδας C, τα συμπτώματα εξελίσσονται με τόσο αργό ρυθμό, ώστε γίνονται αντιληπτά με καθυστέρηση και, δυστυχώς, όταν πλέον η θεραπεία έχει περιορισμένη ισχύ.

Για εκείνους που αναπτύσσουν συμπτώματα της ιογενούς ηπατίτιδας, τα πιο συνήθη είναι τα εξής:

  • -Απώλεια της όρεξης
  • -Ναυτία
  • -Εμετός
  • -Πυρετός
  • -Αδυναμία
  • -Κόπωση
  • -Πόνος στην κοιλιά

Άλλα, λιγότερο κοινά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

  • -Σκούρα ούρα
  • -Ανοιχτόχρωμα κόπρανα
  • -Πυρετός
  • -Ίκτερος (κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα και στο λευκό μέρος των οφθαλμών)
hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

11 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

19 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

21 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

21 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

22 ώρες ago