ΥΓΕΙΑ

Λύσσα: Ποιες είναι οι περιοχές σε υψηλό κίνδυνο – Επικαιροποιημένες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Επικαιροποιημένες οδηγίες για επαγρύπνηση και ετοιμότητα σε δυνητική έκθεση στον ιό της λύσσας εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία και τους φορείς υγείας.

Οι οδηγίες έχουν ως σκοπό την κατάταξη της επικινδυνότητας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας καθώς και την επικαιροποίηση στη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην μετεκθεσιακή αντιλυσσική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται ορθή εκτίμηση κινδύνου και ασφαλής διαχείριση του περιστατικού με εξορθολογισμένη χρήση αντιλυσσικών αγωγών.

Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου.

Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δαγκώματος λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.

Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Η μετεκθεσιακή αντιλυσσική αγωγή αφορά περιστατικά, τα οποία προσέρχονται μετά από έκθεση σε ζώο, που δυνητικά έφερε τον ιό της λύσσας ή μετά από έκθεση σε εμβόλιο δόλωμα κατά λύσσας, που διανέμεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ορισμένες περιοχές της χώρας σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων.

Μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα της  χώρας μας το 2012 και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος το Μάιο του 2014, εμφανίστηκαν συνολικά 48 κρούσματα (40 σε αλεπούδες, 5 σε σκυλιά, 2 σε βοοειδή και 1 σε γάτα).

Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζει πρόγραμμα  δύο εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο με εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων. Την άνοιξη του 2022 και με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, επαναλήφθηκαν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, Νοσοκομεία Αναφοράς λύσσας σε περίπτωση που άνθρωποι εκτεθούν τυχαία ή δαγκωθούν από μολυσμένο ζώο είναι τα ακόλουθα:

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

4 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

4 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

5 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

12 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

13 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

14 ώρες ago