ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Πώς θα γίνεται η εγγραφή, πότε ξεκινάει και τι προβλέπει η απόφαση

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο προσωπικός γιατρός για όλους τους πολίτες. Η έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων ξεκίνησε με πρώτη υπουργική απόφαση τη διαδικασία εγγραφής από τον πληθυσμό, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση, ο προσωπικός ιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας,

λειτουργώντας ως “πύλη εισόδου” για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας.

Καθορίζονται δύο  κατηγορίες παραπομπών:

  • η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,
  • η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Η διαδικασία της παραπομπής στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας γίνεται ηλεκτρονικά ως εξής:

Ο ιατρός θα μπορεί να παραπέμπει τον πολίτη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των παραπομπών της ΗΔΙΚΑ, στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με

τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας. Η λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων και των διαδικασιών ανάμεσα στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας θα τεθεί προς λειτουργία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών και τον βαθμό οργάνωσης των δομών αυτών.

Προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι:

α) ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α’ 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Προσωπικός γιατρός: Από 16 ετών και πάνω εγγράφονται όλοι

 Ο πληθυσμός που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς του, διά του ασκούντος τη γονική μέριμνα και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφεται υποχρεωτικά στον προσωπικό ιατρό, τον οποίο επιλέγει ελεύθερα, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς, επικαιροποιημένους κάθε φορά, καταλόγους προσωπικών ιατρών. Η επιλογή του προσωπικού ιατρού όσων τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση γίνεται από τα πρόσωπα που ορίζονται στον Αστικό Κώδικα.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες σύμφωνα με το π.δ. 131/1987 (Α’ 73), σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4931/2022 (Α’ 94), δύνανται να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό ιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά

από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.

Από την υποχρέωση εγγραφής σε προσωπικό ιατρό εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία παρέχεται υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 154/1975 (Α’ 185).

Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό ιατρό συμβεβλημένο του ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η εγγραφή σε προσωπικό ιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά ιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Προσωπικός γιατρός: Οι τρόποι εγγραφής

Ι) Εγγραφή από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό:

Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό με τους κωδικούς taxisnet. Η διεύθυνση είναι προκαταχωρημένη από το μητρώο του

ΑΜΚΑ με δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτής.

Εμφανίζεται λίστα όλων των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα προσωπικών ιατρών. Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη “μη διαθέσιμος”. Ο πολίτης επιλέγει προσωπικό ιατρό και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή/και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό

Φάκελο Υγείας του.

ΙΙ) Εγγραφή αυτοπροσώπως από τον πολίτη στη δομή ή στον προσωπικό ιατρό:

Ο πολίτης προσέρχεται αυτοπροσώπως στη δημόσια μονάδα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, στην έδρα της Τοπικής Ομάδας Υγείας ή στο ιατρείο του συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικού ιατρού, φέροντας μαζί του, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης

(π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο. Για εγγραφή διά νόμιμου αντιπροσώπου απαιτείται επιπλέον έγγραφο ή φωτοαντίγραφο εγγράφου δικαστικής απόφασης

ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη. Ο/η υπάλληλος της γραμματείας της δομής ή ο προσωπικός ιατρός εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό, με χρήση των προσωπικών του/ της κωδικών ως διαπιστευμένος χρήστης. Καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του πολίτη. Η διεύθυνση του πολίτη είναι προκαταχωρημένη από το μητρώο του ΑΜΚΑ με δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτής.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ήκαι email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του.

Η απόφαση για τα κίνητρα/αντικίνητρα εγγραφής

Πρόκειται για την πρώτη Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες εγγραφής του πληθυσμού σε προσωπικό γιατρό. Ακολουθούν και άλλες που, μεταξύ άλλων, θα καθορίζουν τις αμοιβές των γιατρών αλλά και τα κίνητρα- αντικίνητρα ώστε να εγγραφούν οι πολίτες στον προσωπικό γιατρό. Οι αποφάσεις θα εκδοθούν τις επόμενες ώρες και εκτιμάται ότι έως αύριο θα έχουν εκδοθεί όλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι δεν εγγραφούν στο σύστημα και δε λαμβάνουν ιατρικές συνταγές και παραπεμπτικά από προσωπικό γιατρό θα έχουν αυξημένη συμμετοχή σε εξετάσεις και φάρμακα κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι όπου η συμμετοχή του πολίτη ορίζεται στο 25% θα αυξηθεί στο … 35% εάν ο πολίτης δεν έχει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό.

hlektragr

Recent Posts

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

33 λεπτά ago

Λουτράκι: Απόπειρα βιασμού 17χρονης από 30χρονο – Την άρπαξε από τα μαλλιά

Μάχη για να ξεφύγει από τα χέρια του επίδοξου βιαστή της έδωσε μία 17χρονη στο…

46 λεπτά ago

Κόρινθος: Τον πιάσανε να κλέβει μπαταρίες

Συνελήφθη την Τρίτη 7 Μαΐου το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου,…

52 λεπτά ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

58 λεπτά ago

Παρουσίαση χορών παραδοσιακών χορών της Λαμπρής διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 (Κυριακή του Θωμά) Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας, Λουτράκι

1 ώρα ago

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση…

1 ώρα ago